PRAVNA BUKVARNA

OBVESTILA ZA ŠTUDENTE

Dragi bruci! Vidimo se že ta petek

Dragi bruci! Vidimo se že ta petek

Dragi bruci.

Uporabili ste glavo in se odločili za PRAVO! Vidimo se ta petek, 28.9.2018, ob 9. uri, da vas na kratko vpeljemo v študij prava na naši fakulteti.

Pripravite se, da vas izstrelimo med zvezde. Vabljeni k ogledu kratke video vsebine.

Kmalu na srečanje.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru se pridružuje Evropski noči raziskovalcev - VABLJENI TUDI VI!

KDAJ: v petek, 28.9.2018
KJE: Salon uporabnih umetnosti in Europark Maribor
 

V okviru Evropske noči raziskovalcev se bo tudi PF UM predstavila širši javnosti z namenom seznanitve širše družbe z njihovimi pravicami in načinom njihovega uveljavljanja. Za vas se bomo predstavili na dveh lokacijah in sicer v Salonu uporabnih umetnosti o priložnostih in pasteh digitalne dobe in v Europarku Maribor na temo Od prava do pravic: kako sami prispevamo k večji varnosti vsakdana.

Prijava v podiplomske študijske programe

Prijava v podiplomske študijske programe

Prva prijava v podiplomske študijske programe za Slovence in državljane držav EU je mogoča do 10.9.2018.


Druga prijava pa bo mogoča od 24.9.2018 do 25.9.2018 do 12. ure.
Za prijave s kvalificiranim digitalnim potrdilom kandidatu ni potrebno pošiljati prijave v fizični obliki. Pri prijavi z uporabniškim imenom in geslom mora kandidat v določenem roku (od 24.9.2018 do 25.9.2018 do 12. ure) oddati e-prijavo na eVŠ, natisniti e-prijavo, prijavo podpisati in nato priporočeno poslati po pošti na naslov fakultete (Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta, Mladinska 9, 2000 Maribor). Zadnji rok za oddajo prijavnega (natisnjenega!) obrazca je do 26.9.2018 do 18. ure.

Državno univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3 2018/19

Državno univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3 2018/19

Študentski kampus na Pivovarniški ulici 6 v Ljubljani bo v petek, 5. 10. 2018, gostil Državno univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3 za študijsko leto 2018/19.

Udeleženci se bodo borili za naslov Državnega univerzitetnega prvaka v košarki 3x3 za študijsko leto 2018/19, tekmovanje pa bo štelo tudi kot delne kvalifikacije za udeležbo na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v košarki 3x3, ki bo potekalo med 29.7. in 1. 8. 2019 v Portu na Portugalskem.

Foto: UM
Foto: UM

Uvajalni teden Univerze v Mariboru v študijskem letu 2018/209

Vabilo bruckam in brucem na Uvajalni teden Univerze v Mariboru v študijskem letu 2018/2019​.

Draga brucka, dragi bruc!

Pred vami je eno najbolj vznemirljivih obdobij vašega življenja – študijska leta. Veseli smo, da ste se odločili ta študijska leta preživeti na Univerzi v Mariboru.​
 

ZAGOVORI DIPLOM

Ni aktualnih objav

ZADNJE DIPLOME V DKUM

NOVICE

Nepoznavanje prava škoduje - obišči nas v Europarku, v petek,  28.9.2018

Nepoznavanje prava škoduje - obišči nas v Europarku, v petek, 28.9.2018

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru se pridružuje Evropski noči raziskovalcev.

Osrednji namen projekta “Varni z znanostjo” je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev.

Obiščite nas v Europarku. Za vas smo pripravili nagradno igro Pravne srečke - "Poznaš pravo - dobiš nagrado!"

Asistentka Katja Drnovšek na Max Planck Institute Luxembourg

Asistentka Katja Drnovšek na Max Planck Institute Luxembourg

Katja Drnovšek je v času od 1. februarja do 31. julija 2018 gostovala na mednarodno priznanem Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law. Kot gostujoča strokovnjakinja in prejemnica štipendije je sodelovala na dogodkih, ki jih je organiziral inštitut, ter opravljala raziskovalno delo na področju svoje doktorske disertacije.

Evropska noč raziskovalcev 2018 - "Sledimo navdihu"

Evropska noč raziskovalcev 2018 - "Sledimo navdihu"

Evropska Noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie. / This European Researchers' Night project is funded by the European Commission under the Marie Skłodowska-Curie actions.

Namen projekta “Varni z znanostjo” je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev.

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa Evrospke noči raziskovalcev 2018.

Pravo UM med 200 najuspešnejših raziskovalnih institucij v kategoriji »pravo« na Šanghajski lestvici

Pravo UM med 200 najuspešnejših raziskovalnih institucij v kategoriji »pravo« na Šanghajski lestvici

Shanghai Ranking Consultancy je 15. avgusta objavil seznam 500 najbolje ocenjenih univerz in 500 kandidatov za uvrstitev na lestvico (ARWU World Top 500 Candidates). V letošnjem letu se je Univerza v Mariboru prvič uvrstila med kandidate in to v skupino od 501. do 600. mesta.  

V juliju 2018 so bili objavljeni tudi rezultati ocenjevanja ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2018. Na lestvici je več kot 1.600 univerz iz 83 držav, ki so ocenjene na 54 študijskih področij. UM se je v kategorijah "pravo" in "javna uprava" uvrstila v skupino med 151. in 200. mestom.

Prof. dr. Darja Senčur Peček, prof. dr. Verica Trstenjak in asist. dr. Petra Weingerl s svojimi poglavji v knjigah, ki sta izšli pri založbi Springer

Prof. dr. Darja Senčur Peček, prof. dr. Verica Trstenjak in asist. dr. Petra Weingerl s svojimi poglavji v knjigah, ki sta izšli pri založbi Springer

Prof. dr. Darja Senčur Peček je v knjigi Transnational, European, and National Labour Relations, ki je izšla pri založbi Springer napisala poglavje z naslovom Forms of Work Performed in the Republic of Slovenia.

Asist. dr. Petra Weingerl, ki je 16. aprila 2018 na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu doktorirala z odliko in profesorica dr. Verica Trstenjak, obe sta se kolektivu Pravne fakultete Univerze v Mariboru pridružili v zadnjih dveh letih, sta napisali poglavje z naslovom Enforcement and Effectiveness of Consumer Law in Slovenia v knjigi izdani pri založbi Springer z naslovom Enforcement and Effectiveness of Consumer Law.

Pravna fakulteta ima nov projekt Jean Monnet Chair

Pravna fakulteta ima nov projekt Jean Monnet Chair

Projekt, ki ga je predlagal prof. dr. Aleš Ferčič Jean Monnet Chair of Energy Law and Policy: Energy Market Regulation, Competition and Climate je bil izbran za sofinanciranje s strani Evropske komisije.

Projekt se bo pričel izvajati jeseni 2018.

 

Nova knjiga Mednarodno zasebno pravo EU naših profesorjev je bila predstavljena javnosti v Univerzitetni knjižnici Maribor

Nova knjiga Mednarodno zasebno pravo EU naših profesorjev je bila predstavljena javnosti v Univerzitetni knjižnici Maribor

V torek, 3. junija, sta prof. dr. Vesna Rijavec in prof. dr. Martina Repas iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, predstavili knjigo Mednarodno zasebno pravo Evropske unije.

Knjiga sistematično, celovito in poglobljeno obravnava zelo dinamično in hitro razvijajoče se področje mednarodnega zasebnega prava EU v širšem pomenu. Zaradi širine področja in globine njegovega obravnavanja je namenjena širokemu krogu uporabnikov.

Avtorji dela so dr. Martina Repas, dr. Vesna Rijavec, dr. Rajko Knez, dr. Suzana Kraljić, dr. Tomaž Keresteš, dr. Tjaša Ivanc, dr. Jorg Sladič in dr. Andrej Ekart.

Knjigo lahko naročite >> TUKAJ <<.

PF V MEDIJIH

Foto: MMC RTV Slovenija
Foto: MMC RTV Slovenija

Prof. dr. Borut Holcman v radijski oddaji Radijska delavnica znancev o Veri med zasebnim in javnim, 17. septembra 2018

Po ustavi sta sicer država in cerkev ločeni, v praksi pa se raven vernosti na osebni-intimni in institucionalni ravni kdaj tudi prepletata. V oddaji sodelujejo: - zdravnik dr. Daniel Grabar-strokovni direktor bolnišnice v Murski Soboti; je tudi superintendent zveze Binkoštnih cerkva Slovenije, - katoliški duhovnik, upokojeni prof. filozofije dr. Janez Juhant iz Ljubljane, je tudi programski svetnik RTV Slovenija, - ing. radiologije mag.Zdravko Luketič-tudi podžupan Mestne občine Maribor, - Vasja Lavrič – član Društva ateistov Slovenije, - dr. Borut Holcman – prof. cerkvene zgodovine, cerkvenega prava, nemške pravne terminologije in etike na Pravni fakulteti v MB, je tudi nekdanji kat.duhovnik, poročen… Avtor oddaje: Tone Petelinšek.

Celotno vsebino najdete >>tukaj<<. Prof. Holcman od 17. minute dalje.

Red. prof. dr. Janja Hojnik; Foto: Odmevi
Red. prof. dr. Janja Hojnik; Foto: Odmevi

Prof. dr. Janja Hojnik v Odmevih o prezrtem pravnem mnenju pravne službe Evropske komisije, 17. septembra 2018

Dr. Janja Hojnik je diplomirana pravnica in ekonomistka, doktorica pravnih znanosti z opravljenim pravniškim državnim izpitom, redna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in Jean Monnet Chair profesorica prava EU. Prorektorica Univerze v Mariboru za kakovost, kadre in pravne zadeve (2018-2022) je gostovala v oddaji Odmevi dne 17.09.2018 o pravnem mnenju pravne službe EK, ki je bilo prezrto kot je razkril nemški časnik Der Spiegel. Iz mnenja je mogoče razbrati, da večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU, drži.

Prof. Hojnik: "Upajmo, da bo pravna diskusija v Luxemburgu bolj pravna kot politična."

Celotno vsebino si poglejte >>tukaj<<.

prof. dr Janja Hojnik, redna profesorica na UM PF in prorektorica UM za kakovost, kadre in pravne zadeve; Foto: Sašo Bizjak
prof. dr Janja Hojnik, redna profesorica na UM PF in prorektorica UM za kakovost, kadre in pravne zadeve; Foto: Sašo Bizjak

Prof. dr. Janja Hojnik v Večeru o tem, da pravno mnenje Evropske komisije v Der Spieglu razkriva vrzel med pravom in politiko, 15. septembra 2018

Dr. Janja Hojnik, redna profesorica Pravne fakultete in prorektorica Univerze v Mariboru za kakovost, kadre in pravne zadeve, o pravnem mnenju pravne službe Evropske komisije v Der Spieglu, in kaj to pomeni za slovensko tožbo Hrvaške pred sodiščem EU v Luksemburgu.

Prof. Janja Hojnik: "...Kot profesorica prava pa bi rekla, da gre za šolski primer, preko katerega lahko študente prava učimo, da pravo ne učinkuje v nekem izoliranem svetu od politike in da se ne smejo učiti samo členov, ampak morajo razumeti in upoštevati širši kontekst prava..."

Celotno vsebino najdete >>tukaj<<.

Asist. dr. Petra Weingerl na Siol.net o političnem obračunu z Orbanom, 12. septembra 2018

Asist. dr. Petra Weingerl na Siol.net o političnem obračunu z Orbanom, 12. septembra 2018

Odločitev evropskega parlamenta, ki je potrdil poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, verjetno ne bo imela nobene praktične vrednosti, se strinjajo poznavalci. Gre bolj za simbolno znamenje širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja madžarskega premiera Viktorja Orbana s skrajno desnico EU ne nameravajo tolerirati.

"Če bi šlo za kršitev konkretne direktive EU, bi lahko komisija sprožila postopek proti Madžarski. Ker sta Juncker in Orban politična zaveznika, dvomim o takšnem scenariju," pravi Weingerlova.

DOGODKI

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru se pridružuje Evropski noči raziskovalcev - VABLJENI TUDI VI!

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru se pridružuje Evropski noči raziskovalcev - VABLJENI TUDI VI!

Salon uporabnih umetnosti in Europark Maribor, v petek, 28.9.2018

V okviru Evropske noči raziskovalcev se bo tudi PF UM predstavila širši javnosti z namenom seznanitve širše družbe z njihovimi pravicami in načinom njihovega uveljavljanja. Za vas se bomo predstavili na dveh lokacijah in sicer v Salonu uporabnih umetnosti o priložnostih in pasteh digitalne dobe in v Europarku Maribor na temo Od prava do pravic: kako sami prispevamo k večji varnosti vsakdana.

Seminar,  ki je namenjen lokalnim deležnikom na področju migracij

Seminar, ki je namenjen lokalnim deležnikom na področju migracij

Razstavišče Urban, Grajska ulica 7, Maribor, 26. septembra 2018, med 9. in 17. uro

Seminar je namenjen lokalnim deležnikom na področju migracij in vsem tistim, ki jih zanimajo ali bi radi povedali svoje mnenje o teh vprašanjih.

O odprtih vprašanjih v zvezi z migracijami v svetu, Evropi in v Sloveniji bodo na seminarju govorili  predstavniki lokalnih skupnosti, Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov, Zavoda za zaposlovanje RS ter strokovnjaki iz različnih znanstveno izobraževalnih institucij ter civilne družbe (glej program v nadaljevanju).

 

44. Dnevi slovenskih pravnikov

44. Dnevi slovenskih pravnikov

GH Bernardin, Portorož, 11. do 13. oktober 2018

Pred nami je največji strokovni in družabni pravniški dogodek v letu.

Vodje sekcij: dr. Miha Juhart, dr. Suzana Kraljić, dr. Janja Hojnik, dr. Senko Pličanič, Franci Gerbec, dr. Marijan Kocbek, dr. Damjan Korošec, dr. Peter Grilc, dr. Luka Tičar, dr. Igor Kaučič, Mojca Prelesnik, dr. Marijan Pavčnik, dr. Vesna Rijavec in Marijan Papež.


CELOTNA KOTIZACIJA s PRAVNIM ROKOVNIKOM:

440,00 EUR brez DDV

DVODNEVNA KOTIZACIJA s PRAVNIM ROKOVNIKOM:

380,00 EUR brez DDV


Za prijavo na dogodek obiščite spletno stran Gv Založbe (LEXPERA D.O.O.).


AKTUALNO

FOTOGALERIJA

VSI ALBUMI