Novice

Pismo študentke Pravne fakultete Univerze v Mariboru Petre Zupančič iz pripravništva v Evropskem parlamentu

Datum objave: 20.06.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Novica je potekla!

»Drobne priložnosti so pogosto začetki velikih podvigov,« je zapisal grški politik in diplomat Demosten. Vesela in hvaležna za priložnost, ki se mi je ponudila letošnje leto, se javljam in vas lepo pozdravljam s pripravništva, ki ga opravljam v Evropskem parlamentu v pisarni evropske poslanke Tanje Fajon.

Evropska poslanka Tanja Fajon v parlamentu EU poleg osnovnega poslanstva zastopanja interesov državljanov Slovenije opravlja še veliko funkcij. Med drugim je podpredsednica stranke Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D), znotraj katere se zavzema za socialno pravičnost, za trajnostni razvoj in za človekove pravice, s ciljem, da bi ustvarili močnejšo in bolj demokratično Evropo ter boljšo prihodnost za vse njene prebivalce. Je tudi članica Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve - LIBE, kjer se zavzema za humanitarno migracijsko politiko držav članic in si hkrati prizadeva ohraniti svobodo gibanja v schengenskem prostoru. Je tudi članica Odbora za zunanje zadeve in Delegacije za odnose z Bosno in Hercegovino in Kosovom, kjer si prizadeva za nadaljevanje reform in spodbujanje držav na njihovi poti v Evropsko unijo. Vodi tudi delovni skupini S&D o ekstremizmu, ksenofobiji in sovražnemu govoru ter migracijah. Zaradi pomembnosti in zahtevnosti nalog, ki jih opravlja evropska poslanka, je toliko bolj odgovorno tudi delo njenih asistentov in pripravnikov.

Posebej ponosna sem, da sem imela možnost sodelovati pri oblikovanju zakonodajnega besedila ta teden sprejetega dogovora o kvalifikacijski uredbi o pogojih za pridobitev mednarodne zaščite, ki bo nadomestil obstoječo direktivo in bolj jasno opredelil in poenotil pogoje, po katerih je posameznik upravičen do azila. Ga. Fajonova je pretekli teden kot glavna poročevalka, skupaj s predstavniki Sveta in Evropske komisije, uspešno zaključila pogajanja v trialogu, kar pomeni, da je bil trud, ki smo ga vložili na tehničnih trialogih za oblikovanje zakonodaje, poplačan. K hitrejši pripravi poročila je pripomogla tudi moja analiza členov in recitalov, ki se je osredotočala predvsem na pozitivne spremembe sprejete uredbe v primerjavi z obstoječo direktivo.

Moje delo poleg dnevnega pregledovanja prejetih sporočil in aktualnih novic zajema tudi spremljanje dela v Odboru LIBE, saj se med drugim posvečajo zaščiti in varovanju osebnih podatkov na spletu. V mesecu juniju so izvedli prvi del zaslišanj o Facebooku: Cambridge-Analytica case, z namenom, da bi izvedeli več o zbiranju podatkov na platformi Facebook in vplivu zlorabe teh podatkov na volilne procese. Do konca julija se obetata še dve zaslišanji, kjer bo znano več, kako bodo lahko socialna omrežja zagotovila delovanje v skladu novo uredbo GDPR.

Posebno doživetje je zame predstavljalo majsko plenarno zasedanje v Strasbourgu, kjer delo zaradi časovne omejenosti poteka veliko bolj intenzivno in hitro. Udeleževala sem se sestankov politične S&D skupine, kjer se pred vsakim glasovanjem obravnava stališča celotne skupine. Ob izteku tedna sem se skupaj z ostalimi asistenti in nekaterimi poslanci udeležila sprejema pri Ronaldu Riesu, županu mesta Strasbourg. V toplem spominu mi je ostal tudi sprejem skupine obiskovalcev društva Sožitje Maribor.

Sedaj se posvečam predvsem razvoju EU copyright reforme znotraj Odbora Evropskega parlamenta za pravne zadeve – JURI, pri čemer se, na eni strani podpira zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev na spletnih platformah, na drugi strani pa bi lahko glasovanje na ključnih dveh členih same uredbe imelo škodljiv vpliv na dostop državljanov do kakovostnih novic in informacij. Zaradi natrpanih urnikov poslancev je pomembno, da je ekipa v ozadju dobro pripravljena in informirana. Priznati moram, da sem se ravno zaradi toplega sprejema in pozitivne potrditve mojega opravljenega dela v družbi asistentov Jureta Tanka, Milice Kotur, Ajde Žižek in Maje Kezunovič Krašek odlično znašla in z njimi vzpostavila dobro sodelovanje. Sicer pa skušam večji del časa, ko nisem v pisarni, izkoristiti za obisk različnih konferenc, saj menim, da lahko dodatno znanje vedno pripomore tudi k delu ekipe, da je ta pripravljena na nove izzive.

Evropska poslanka Tanja Fajon vzpodbuja, navdihuje in podpira željo po pridobitvi novih znanj in izkušenj, zaradi česar je tudi moje počutje med sodelavci v pisarni odlično. Prav tako je pohvalila  moje zgledno sodelovanje s Pravno fakulteto Maribor, zaradi česar se že veselim morebitnega vabila k nastopu evropske poslanke na naši fakulteti.     

Ob tej priložnosti se poslanki zahvaljujem za vso podporo, Pravni fakulteti Univerze v Mariboru pa za pridobljeno znanje, na podlagi katerega si študenti smelo krojimo vsak svojo prihodnost.