Novice

Pravo UM med 200 najuspešnejših raziskovalnih institucij v kategoriji »pravo« na Šanghajski lestvici

Datum objave: 29.08.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Novica je potekla!

Shanghai Ranking Consultancy je 15. avgusta objavil seznam 500 najbolje ocenjenih univerz in 500 kandidatov za uvrstitev na lestvico (ARWU World Top 500 Candidates). V letošnjem letu se je Univerza v Mariboru prvič uvrstila med kandidate in to v skupino od 501. do 600. mesta.  

V juliju 2018 so bili objavljeni tudi rezultati ocenjevanja ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2018. Na lestvici je več kot 1.600 univerz iz 83 držav, ki so ocenjene na 54 študijskih področij. UM se je v kategorijah "pravo" in "javna uprava" uvrstila v skupino med 151. in 200. mestom.

Glede na veliko število zajetih univerz smo lahko zelo ponosni na tako visoko uvrstitev. Ocene temeljijo na rezultatih znanstvenega dela. V to oceno so zajete objave v Web of Science v kategoriji pravo in kriminologija, torej so zajete objave profesorjev iz Pravne fakultete UM, kot tudi objave profesorjev iz Fakultete za varnostne vede UM. Javna uprava, kjer naši profesorji prav tako veliko objavljajo, je v ločeni kategoriji in v tej kategoriji se je UM prav tako uvrstila v razred med 151. in 200. mestom.

Na vrhu lestvice prevladujejo ameriške pravne fakultete, vmes se zvrsti nekaj angleških pravnih fakultet, od kontinentalne Evrope dominirajo nizozemske pravne fakultete, ena belgijska, dve švedski in ena danska ter EUI iz Firenc. Najvišje od nemških je PF v Hamburgu (šele v skupini 101-150). V naši skupini pa so PF iz Berlina, Lunda in Dunaja. Na seznamu ni nobene druge slovenske pravne fakultete ali fakultete iz drugih republik bivše Jugoslavije, pa tudi ne PF v Grazu, madžarskih, čeških, slovaških in poljskih PF.

Podrobnejšo razvrstitev za pravo si lahko ogledate na tej povezavi: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/law.html

Za javno upravo pa tukaj: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/public-administration.html