Novice-mediji

Prof. dr. Janja Hojnik v Odmevih na temo "Je bil odziv vrhovnega sodišča neprimeren?"

Datum objave: 31.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

V petek, 26. oktobra 2018, je v Odmevih z voditeljico go. Rosvito Pesek svoje stališče o obvestilu na spletni strani Vrhovnega sodišča RS, ki je javnost obvestilo, da bo spoštovalo le tiste odločbe ESČP, ki jih prepričajo, podala prof. dr. Janja Hojnik.

Prof. dr. Janja Hojnik: "Vrhovno sodišče RS take odločitve ne more sprejeti. Slovenija se je na najvišji ravni odločila, da bo članica Sveta Evrope, podpisnica Evropske konvencije o človekovih pravicah in tukaj strasbourško sodišče igra vlogo vrhovnega razsojevalca."

in še: "Bojim pa se, da kasneje, ko bo epilog te zgodbe veliko manj dramatičen, se ta ne bo toliko širil po Evropi in bomo tako zapadli pod te države - nestabilne demokracije, ki ne vedo ali naj upoštevajo višja sodišča ali ne in dejansko obstaja nevarnost povzročitve zmede v slovenski javnosti - med državljani, med sodniki nižjih instanc itn."

Rosvita Pesek je v oddaji prebrala tudi izjavo kolega prof. dr. Jurija Toplaka, ki je dejal: "Nepopravljiva škoda in napačno sporočilo, ki je bilo s to izjavo dano drugim sodiščem."

Celotno vsebino si lahko ogledate >>tukaj<<.