Novice

Prof. dr. Saša Prelič je nov član sodnega sveta

Datum objave: 06.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Novica je potekla!

Državni zbor je 5. marca 2019 za člana sodnega sveta izvolil rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Saša Preliča. Poslanke in poslanci so mu na tajnem glasovanju namenili 39 glasov, medtem ko jih je protikandidat prejel deset manj. Prof. dr. Saša Prelič bo na tem mestu nasledil prof. dr. Verico Trstenjak, ki je odstopila s koncem leta 2018.

Na razpisu za člana sodnega sveta trije kandidati

Generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač je poslankam in poslancem pojasnila, da so se na razpis za člana sodnega sveta prijavili trije kandidati, od katerih je predsednik republike Borut Pahor po posvetovanju z vodji poslanskih skupin za kandidata predlagal Borisa Ostruha in Sašo Preliča. DZ je za člana sodnega sveta danes izvolil slednjega.

Od leta 2015 prodekan za gospodarjenje

Saša Prelič je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer od leta 2015 opravlja funkcijo prodekana za gospodarjenje, v okviru katedre za gospodarsko pravo sodeluje pri predmetih pravo družb, korporacijsko in koncernsko pravo ter gospodarsko statusno pravo, je na seji DZ pojasnila generalna sekretarka. Na tej fakulteti je magistriral in doktoriral ter bil habilitiran v naziv rednega profesorja. Ob delu na fakulteti je opravil sodniško pripravništvo in uspešno opravil pravosodni izpit. Med letoma 2011 in 2015 je opravljal tudi funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Odlikujejo ga jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost

Generalna sekretarka je še povedala, da Preliča odlikujejo jasna pravna misel ter zavzetost in inovativnost pri ukvarjanju z najtežjimi pravnimi vprašanji, zlasti s področja gospodarskega statusnega prava.

Vir: STA