Novice

Novice 1 do 3 od 3

Pri založbi Norstedts Juridik izdana knjiga avtorice Marie Linton z naslovom Erkännande och verkställighet av utländska domar i förmögenhetsrätt (Priznavanje in izvrševanje tujih sodnih odločb s področja stvarnega prava)

Datum objave: 01.03.2024 | Datum poteka: 01.07.2024

Knjiga obravnava in komentira vprašanja in težave, ki se pojavljajo, kadar se na Švedskem priznavajo in izvršujejo tuje sodne odločbe na področju stvarnega prava, in sicer na podlagi nadnacionalnih pravil iz uredbe Bruselj I iz leta 2012, Luganske konvencije iz leta 2007, Haaške konvencije iz leta 2005 in Haaške konvencije iz leta 2019, deloma pa na podlagi švedskega mednarodnega zasebnega prava in procesnega prava. V zadnjih letih je sicer mogoče reči, da so navedena pravna vprašanja doživela živahen razvoj.

Knjiga bo v nepogrešljivo pomoč tako švedskim podjetjem, odvetnikom in drugim pravnim svetovalcem, kot tudi sodiščem in drugim organom, ki se ukvarjajo s priznavanjem in izvršitvijo tujih sodnih odločb in, ki morajo v zvezi s tem presojati pravna vprašanja, ki nemalokrat povzročajo številne težave.

Avtorica knjige Marie Linton, sicer izredna profesorica na Pravni fakulteti Univerze v Uppsali in predsednica Švedskega združenja za primerjalno pravo je sodelovala pri številnih projektih v okviru Inštituta Sodno varstvo pravic v civilnih zadevah / Access to civil justice, trenutno pa sodeluje tudi v okviru evropskega projekta Digi-guard, ki ga prav tako koordinira Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in inštitut Sodno varstvo pravic v civilnih zadevah / Access to civil justice (ACJ).  

Spomnimo še, da je pred kratkim ravno Univerza v Uppsali na Švedskem podelila častni doktorat prof. dr. dr. h. c. mult. Vesni Rijavec, prodekanici Pravne fakultete Univerze v Mariboru za mednarodno sodelovanje in promocijo.

Preberite več o knjigi

Vabljeni k branju!

Monografija Wendy Kennett The Enforcement of judgements in Europe (Izvrševanje sodnih odločb v Evropi) izdana pri Oxford University press

Datum objave: 01.03.2024 | Datum poteka: 01.07.2024

Monografija (i) pojasnjuje pomen dejstva, da pravosodno sodelovanje spada v okvir Pogodbe ES (ii) predstavlja ozadje ukrepov in predlogov, ki so podlaga za nadaljnje delo Evropske komisije pri pripravi zakonodajnih predlogov; (iii) primerja izvršilne okvire izbranih nacionalnih zakonodaj (Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija); (iv) podrobno preučuje obstoječe stanje v zvezi s ključnimi vprašanji izvršbe (pridobivanje informacij o dolžnikovem premoženju, začasni ukrepi in ukrepi zavarovanja, vročanje pisanj, eksekvatura, čezmejni nalogi za rubež itd.) v okviru izbranih nacionalnih zakonodaj in evropskih/mednarodnih instrumentov ter (v) ocenjuje možnosti za izboljšanje sodelovanja med državami članicami in ovire, ki otežujejo usklajevanje.

Knjiga predstavlja neprecenljiv referenčni vir za praktike in oblikovalce politik, prav tako pa bo v pomoč kot izhodišče tistim, ki se želijo vključiti v nadaljnje primerjalnopravne raziskave o obravnavanih temah.

Avtorica knjige Wendy Kennett  je profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Cardiffu in ena izmed pridruženih članov inštituta Sodno varstvo pravic v civilnih zadevah / Access to Civil Justice Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Trenutno poučuje pogodbeno pravo na dodiplomski stopnji in mednarodno gospodarsko arbitražo na programu LLM.  Njeno delo na področju civilnega postopka in izvršbe pa je odmevno tudi v mednarodni skupnosti.

Preberite več o monografiji.

Vabljeni k branju!

IZŠLA JE ZNANSTVENA MONOGRAFIJA »DIVERSITY OF ENFORCEMENT TITLES IN THE EU«!

Datum objave: 01.03.2024 | Datum poteka: 01.07.2024

Pri založbi Springer je na začetku leta izšla znanstvena monografija »Diversity of Enforcement Titles in the EU« v souredništvu prof. dr. Vesne Rijavec, prof. dr. Tomaža Keresteša, prof. dr. Tjaše Ivanc (Univerza v Mariboru) ter dr. Wendy Kennett (Univerza v Cardiffu). V monografiji je 23 avtorjev pripravilo 17 prispevkov, razdeljenih v 5 poglavij, ki se navezujejo na evropsko civilno procesno pravo (s poudarkom na raznolikosti izvršilnih naslovov).

Na začetku so v knjigi najprej navedeni splošni premisleki in poskusi sistematizacije izvršilnih naslovov, v nadaljevanju pa se nato knjiga bolj posveča specializiranim pristopom k različnim vrstam izvršilnih naslovov. Pri pripravi monografije so avtorji črpali vsebino iz bogatega nabora podatkov, ki so jih pridobili v okviru raziskovalnega projekta pod okriljem inštituta Access to Civil Justice (ACJ) »Diversity of Enforcement titles in cross-border debt collection in the EU«- EU-En4s.

Monografija vsebuje več prispevkov, nastalih v avtorstvu učiteljev in visokošolskih sodelavcev Pravne fakultete Univerze v Mariboru in inštituta Sodno varstvo pravic v civilnih postopkih ali Access to Civil Justice (ACJ):

  • Vesna Rijavec: Enforcement Titles Under Brussels I bis Regulation from National to EU Frameworks ter Pendency Rules
  • Tomaž Keresteš: Enforcement Titles in the EU: Common Core After All?
  • Tjaša Ivanc in Denis Baghrizabehi: Related Actions
  • Katja Drnovšek: Comparative View on the Divergence of Structure and Substance of Judgements
  • Denis Baghrizabehi: Searching for Res Judicata at the Edges of National Procedural Autonomy

Znanstvena monografija »Diversity of Enforcement Titles in the EU« predstavlja dragocen prispevek k teoriji evropskega civilnega postopka in je lahko v veliko pomoč pri reševanju čezmejnih sporov, zato so ugotovitve, zbrane v knjigi, zagotovo zanimive za široki krog občinstva in nudijo oporo tako pri raziskovalnem delu na dotičnih področjih, kot pri delu v praksi.

Knjigo je mogoče naročiti bodisi v e-obliki, kot tudi v fizični obliki

Vabljeni k branju!