Novice

Pri založbi Norstedts Juridik izdana knjiga avtorice Marie Linton z naslovom Erkännande och verkställighet av utländska domar i förmögenhetsrätt (Priznavanje in izvrševanje tujih sodnih odločb s področja stvarnega prava)

Datum objave: 01.03.2024 | Datum poteka: 01.07.2024

Knjiga obravnava in komentira vprašanja in težave, ki se pojavljajo, kadar se na Švedskem priznavajo in izvršujejo tuje sodne odločbe na področju stvarnega prava, in sicer na podlagi nadnacionalnih pravil iz uredbe Bruselj I iz leta 2012, Luganske konvencije iz leta 2007, Haaške konvencije iz leta 2005 in Haaške konvencije iz leta 2019, deloma pa na podlagi švedskega mednarodnega zasebnega prava in procesnega prava. V zadnjih letih je sicer mogoče reči, da so navedena pravna vprašanja doživela živahen razvoj.

Knjiga bo v nepogrešljivo pomoč tako švedskim podjetjem, odvetnikom in drugim pravnim svetovalcem, kot tudi sodiščem in drugim organom, ki se ukvarjajo s priznavanjem in izvršitvijo tujih sodnih odločb in, ki morajo v zvezi s tem presojati pravna vprašanja, ki nemalokrat povzročajo številne težave.

Avtorica knjige Marie Linton, sicer izredna profesorica na Pravni fakulteti Univerze v Uppsali in predsednica Švedskega združenja za primerjalno pravo je sodelovala pri številnih projektih v okviru Inštituta Sodno varstvo pravic v civilnih zadevah / Access to civil justice, trenutno pa sodeluje tudi v okviru evropskega projekta Digi-guard, ki ga prav tako koordinira Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in inštitut Sodno varstvo pravic v civilnih zadevah / Access to civil justice (ACJ).  

Spomnimo še, da je pred kratkim ravno Univerza v Uppsali na Švedskem podelila častni doktorat prof. dr. dr. h. c. mult. Vesni Rijavec, prodekanici Pravne fakultete Univerze v Mariboru za mednarodno sodelovanje in promocijo.

Preberite več o knjigi

Vabljeni k branju!