Novice

Izšla je knjiga Osebnosti slovenske humanistike in družboslovja, v kateri je poglavje o prof. dr. Vaneku Šiftarju napisala tudi red. prof. dr. Janja Hojnik

Datum objave: 11.04.2024 | Datum poteka: 31.12.2099

Pri založbi ZRC SAZU je izšla knjiga Osebnosti slovenske humanistike in družboslovja, v kateri je poglavje o prof. dr. Vaneku Šiftarju zapisala tudi prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Prof. dr. Vanek Šiftar je bil v letih 1970-1974 direktor takratne Višje pravne šole v Mariboru.

Iz povzetka:
Ivan Vanek Šiftar je bil eden osrednjih družboslovcev in humanistov druge polovice 20. stoletja v severovzhodni Sloveniji. Že v dijaških časih je bil vpet v diskusije o avtonomiji Prekmurja in statusu prekmurščine. Pred drugo svetovno vojno je bil urednik Mladega Prekmurca. Po maturi na Ptuju je vpisal študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, ki ga je zaključil leta 1953. Še pred diplomo je deloval kot javni tožilec v različnih slovenskih okrajih, kjer je bil priča političnemu vmešavanju v delo pravosodja. Leta 1965 je doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani na temo samoupravljanja. Kot direktor Višje pravne šole v Mariboru si je v prvi polovici sedemdesetih let 20. stoletja prizadeval za njen razvoj v fakulteto. Čeprav je bil član Zveze komunistov, si je prizadeval za prevlado strokovnosti na univerzi, študente je spodbujal k samostojnemu mišljenju. V drugi polovici sedemdesetih let 20. stoletja je predaval politično ureditev na mariborskem oddelku Teološke fakultete. Leta 1981 je postal prvi redni profesor prava na Univerzi v Mariboru.