Novice

Nagovor rektorja Univerze v Mariboru ob mednarodnem dnevu žena

Datum objave: 08.03.2024 | Datum poteka: 31.12.2099

Spoštovane sodelavke in sodelavci, študentke in študenti Univerze v Mariboru!

Mednarodni dan žena (8. marec) praznujejo v številnih državah po svetu. To je dan priznanja ženskam za njihove dosežke ne glede na nacionalne, etnične, jezikovne, kulturne, ekonomske ali politične delitve. Je tudi osrednja točka v gibanju za pravice žensk, ki opozarja na vprašanja, kot so enakost spolov, reproduktivne pravice, nasilje in zloraba žensk.

Praznik izvira iz delavskih gibanj v Severni Ameriki in Evropi v začetku 20. stoletja. Najstarejša različica naj bi bila »dan žensk«, ki ga je organizirala Socialistična stranka Amerike v New Yorku 28. februarja 1909. To je leta 1910 navdihnilo nemške delegatke na mednarodni konferenci socialističnih žensk, ki so predlagale, da bi »poseben dan žena« organizirali vsako leto. Naslednje leto so bile po vsej Evropi prve demonstracije in obeležitve mednarodnega dneva žena. Mednarodni dan žena je postal tudi mehanizem za protest proti prvi svetovni vojni. Kot del mirovnega gibanja so ruske ženske zadnjo nedeljo v februarju (ki je po gregorijanskem koledarju padla na 8. marec) praznovale svoj prvi mednarodni dan žena. Nekaj dni kasneje, ko so ženske v takratni Sovjetski Rusiji pridobile volilno pravico, je mednarodni dan žena, 8. marec, postal državni praznik.

Združeni narodi (ZN) si od leta 1977, ko so uradno priznali 8. marec kot mednarodni dan žena, neutrudno prizadevajo zagotoviti enakost spolov po vsem svetu. Ob letošnjem praznovanju izpostavljajo, da je doseganje enakosti spolov pomembnejše kot kdaj koli prej in da je čas za spremembe zdaj. Države sveta pozivajo: »Vlagajte v ženske: pospešite napredek«, zavedajoč se, da je zagotavljanje pravic žensk in deklet v vseh vidikih življenja edini način, da zagotovimo uspešna in pravična gospodarstva ter zdrav planet za prihodnje generacije. Pri tem poudarjajo, da je vlaganje v ženske imperativ človekovih pravic in temelj za izgradnjo vključujočih družb. Napredek za ženske pa koristi vsem nam. Prav tako je treba takoj ukrepati za odpravo revščine, saj svetovna situacija grozi, da bo do leta 2030 več kot 342 milijonov žensk in deklet živelo pod pragom revščine.

Kot zgled prizadevanja za pravice in položaj žensk lahko izpostavimo ameriško delavsko in versko voditeljico Addie Wyatt, ki se je rodila prav na današnji dan pred 100 leti, dne 8. marca 1914. Ko jo je revija Time leta 1975 razglasila za eno izmed žensk leta, pri čemer so bile izpostavljene njene zasluge za pravice delavcev in manjšin oziroma "učinkovito nastopanje proti spolni in rasni diskriminaciji pri zaposlovanju, napredovanju in plačilu," je v enem od intervjujev med drugim rekla: »Človek mora imeti predanost, integriteto in sočutje do ljudi ter pripravljenost delati zanje, jim dajati in prejemati od njih. Ne daš vsega in vedno prejmeš več kot daš. Moje življenje je bilo izjemno blagoslovljeno zaradi tega, kar sem lahko dala«.

Na Univerzi v Mariboru si bomo še naprej vztrajno prizadevali za enakopravno vključevanje vseh, v vse pore dela in življenja naše akademske skupnosti. Zavedamo se, da je enakost spolov dosežena, ko imajo vsi enake pravice, odgovornosti in priložnosti na vseh družbenih področjih ter, ko so različni interesi, potrebe in prioritete enako cenjeni za vse.

    Ponosni na dosežke in uspehe sodelavk in študentk Univerze v Mariboru z željo, da uresničijo vse svoje sanje in potenciale, smo se tudi letos odločili za povabilo nekaterim, da same predstavijo del svoje ustvarjalnosti, izkušenj in občutenj. Vabljeni k ogledu videoposnetkov njihovih predstavitev, dosegljivih na objavljenih povezavah.

    Vsem sodelavkam ter študentkam iskreno čestitam ob prazniku žensk z željo, da stopimo skupaj ter izzive spremenimo v priložnosti in oblikujemo boljšo prihodnost za vse!

    Rektor Univerze v Mariboru
    prof. dr. Zdravko Kačič

    Zahvaljujemo se kolegicam, ki so se odzvale povabilu k sodelovanju in omogočile pripravo ter objavo videoposnetkov: