Novice

Tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition 2024

Datum objave: 18.04.2024 | Datum poteka: 31.12.2099

Med 30. 3. in 6. 4. 2024 je v Washingtonu, D.C. potekalo tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition iz znanja mednarodnega javnega prava. To leto je na tekmovanju sodelovalo okrog 650 ekip iz celega sveta, od katerih se jih je na glavni del tekmovanja v Washingtonu, D.C. uvrstilo 143. Ekipo PF MB so sestavljali tekmovalci Kristina Lahovnik, Hana Jeram, Zala Heric in Marko Čeh pod mentorstvom Leona Brulca, Patricije Glavica, asist. Žive Šuta, izr. prof. Petre Weingerl in red. prof. Matjaža Tratnika.

Primer za letošnje tekmovanje z naslovom The case concerning the Sterren Forty je zajemal vprašanja dopustnosti vložitve tožbe in s tem povezanimi obligacijami erga omnes (partes), pravice do državljanstva in pogojev za izgubo le-tega, pravice do konzularne zaščite dvojnih državljanov in problematiko t. i. golden passports ter vlogo Varnostnega sveta ZN pri mirnem reševanju mednarodnih sporov. Primer je izšel 15. septembra 2023 in od takrat so ekipe širom sveta intenzivno pripravljale tožbo (memorial za Applicant-a) in odgovor na tožbo (memorial za Respondent-a), ki ju je oba bilo potrebno oddati 12. januarja 2024. Po oddaji pisnih izdelkov pa so se ekipe pričele uriti za ustni del tekmovanja, ki poteka v obliki simulacije postopka pred Meddržavnim sodiščem.

Prvi del ustne faze tekmovanja (»Preliminary rounds«) je potekal v štirih krogih, kjer je vsaka ekipa dvakrat zagovarjala tožečo stranko in dvakrat toženo stranko. Ekipa PF MB se je pomerila z ekipami iz Indije (Rajiv Gandhi National University of Law), Cipra (University of Cyprus), Kitajske (Shantou University) in Libanona (La Sagesse University). Tekmovalec Marko Čeh je dosegel vrhunski rezultat, saj je izmed kar 523 govorcev prejel nagrado za10. najboljšega govorca na celotnem tekmovanju.

Udeležbo na tekmovanju so podprli Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Pravna fakulteta UM, Pravniško društvo Maribor, Občina Prebold, Občina Selnica ob Dravi in odvetnik Dušan Korošec ter sponzor Prva bonitetna agencija d.o.o. Ambasada Republike Slovenije v Washingtonu D.C. je ekipo tekom tekmovanja sprejela in moralno podprla. Vsem se iskreno zahvaljujemo!

Celotni ekipi iskreno čestitamo!