Novice-mediji

Novice 1 do 20 od 24

Prof. dr. Borut Holcman v radijski oddaji Radijska delavnica znancev o Veri med zasebnim in javnim, 17. septembra 2018

Datum objave: 18.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Po ustavi sta sicer država in cerkev ločeni, v praksi pa se raven vernosti na osebni-intimni in institucionalni ravni kdaj tudi prepletata. V oddaji sodelujejo: - zdravnik dr. Daniel Grabar-strokovni direktor bolnišnice v Murski Soboti; je tudi superintendent zveze Binkoštnih cerkva Slovenije, - katoliški duhovnik, upokojeni prof. filozofije dr. Janez Juhant iz Ljubljane, je tudi programski svetnik RTV Slovenija, - ing. radiologije mag.Zdravko Luketič-tudi podžupan Mestne občine Maribor, - Vasja Lavrič – član Društva ateistov Slovenije, - dr. Borut Holcman – prof. cerkvene zgodovine, cerkvenega prava, nemške pravne terminologije in etike na Pravni fakulteti v MB, je tudi nekdanji kat.duhovnik, poročen… Avtor oddaje: Tone Petelinšek.

Celotno vsebino najdete >>tukaj<<. Prof. Holcman od 17. minute dalje.

Vir: MMC RTV Slovenija

Prof. dr. Janja Hojnik v Odmevih o prezrtem pravnem mnenju pravne službe Evropske komisije, 17. septembra 2018

Datum objave: 18.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Dr. Janja Hojnik je diplomirana pravnica in ekonomistka, doktorica pravnih znanosti z opravljenim pravniškim državnim izpitom, redna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in Jean Monnet Chair profesorica prava EU. Prorektorica Univerze v Mariboru za kakovost, kadre in pravne zadeve (2018-2022) je gostovala v oddaji Odmevi dne 17.09.2018 o pravnem mnenju pravne službe EK, ki je bilo prezrto kot je razkril nemški časnik Der Spiegel. Iz mnenja je mogoče razbrati, da večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU, drži.

Prof. Hojnik: "Upajmo, da bo pravna diskusija v Luxemburgu bolj pravna kot politična."

Celotno vsebino si poglejte >>tukaj<<.

Prof. dr. Janja Hojnik v Večeru o tem, da pravno mnenje Evropske komisije v Der Spieglu razkriva vrzel med pravom in politiko, 15. septembra 2018

Datum objave: 17.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Dr. Janja Hojnik, redna profesorica Pravne fakultete in prorektorica Univerze v Mariboru za kakovost, kadre in pravne zadeve, o pravnem mnenju pravne službe Evropske komisije v Der Spieglu, in kaj to pomeni za slovensko tožbo Hrvaške pred sodiščem EU v Luksemburgu.

Prof. Janja Hojnik: "...Kot profesorica prava pa bi rekla, da gre za šolski primer, preko katerega lahko študente prava učimo, da pravo ne učinkuje v nekem izoliranem svetu od politike in da se ne smejo učiti samo členov, ampak morajo razumeti in upoštevati širši kontekst prava..."

Celotno vsebino najdete >>tukaj<<.

Asist. dr. Petra Weingerl na Siol.net o političnem obračunu z Orbanom, 12. septembra 2018

Datum objave: 14.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Odločitev evropskega parlamenta, ki je potrdil poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, verjetno ne bo imela nobene praktične vrednosti, se strinjajo poznavalci. Gre bolj za simbolno znamenje širokega spektra evropskih strank, da izrazitega povezovanja madžarskega premiera Viktorja Orbana s skrajno desnico EU ne nameravajo tolerirati.

"Če bi šlo za kršitev konkretne direktive EU, bi lahko komisija sprožila postopek proti Madžarski. Ker sta Juncker in Orban politična zaveznika, dvomim o takšnem scenariju," pravi Weingerlova.

Celotno vsebino si preberite >>tukaj<<.

Prof. dr. Miha Šepec na 24 ur, 12. septembra 2018

Datum objave: 13.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Doc. dr. Miha Šepec na 24 ur o možnih nadaljnjih postopkih v primeru Milka Noviča.

Za prispevek doc. dr. Šepca kliknite na video vsebino "Sodniki ugodili Noviču" od 1.50 minute dalje.

Celotno vsebino najdete >>tukaj<<.

Prof. dr. Nataša Samec Berghaus v reviji Viva, 3.avgusta 2018 o integrativni medicini v Sloveniji

Datum objave: 10.08.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Izr. prof. dr. Nataša Samec Berghaus, univ. dipl. prav., je kot članica delovne skupine na Ministrstvu za zdravje sodelovala pri pripravi zakona, ki bi lahko odpravil anomalije in neskladja v naši pravni ureditvi ter položaj slovenskih zdravnikov, ki je edinstven na svetu.
Našim zdravnikom se namreč omejuje terapevtska svoboda. Ne smejo se namreč ukvarjati z nekonvencionalnimi metodami zdravljenja, lahko pa se z njimi ukvarja denimo nekdo, ki nima zdravstvene izobrazbe. V intervjuju prof. dr. Nataša Samec Berghaus razloži, zakaj bi bilo nujno, še posebej za varnost pacientov, da se zakonodaja čim prej spremeni.

Celotno vsebino si lahko preberete v članku.

Prof. dr. Borut Holcman na Radiu Slovenija, 22. julija 2018

Datum objave: 30.07.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V nedeljo, 22. julija 2018, ob 17.20 je bil na Radiu Slovenija prispevek o sramotilnih kaznih, kjer je sodeloval prof. dr. Borut Holcman, predstojnik Inštituta za filozofijo, zgodovino in ikonografijo prava.

Prispevek z naslovom Na pranger ga dajmo lahko poslušate >>TUKAJ<<.

 

Prof. dr. Boštjan Brezovnik v Delu 10. julija 2018 o podhranjenosti slovenskih občin

Datum objave: 11.07.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Analiza financiranja občin, ki jo je naročila Skupnost občin Slovenije (SOS), je potrdila to, na kar v občinah že dolgo opozarjajo: da financiranje ni ustrezno. Da so stroški višji, kot je določena povprečnina, ugotavljajo celo na ministrstvu za javno upravo. Pogajanja o višini povprečnine so mogoča od 1. septembra. V občinah pričakujejo resen in konstruktiven pristop nove vlade.

Skupina pod vodstvom strokovnjaka za lokalno samoupravo dr. Boštjana Brezovnika je v analizi sistema financiranja občinskih nalog ugotovila, da letos določena metodologija pomeni finančno tveganje za občine.

 

Celotno vsebino si lahko preberete na spletni strani DELA.

Dr. Petra Weingerl v ExtraVisorju o Izgubljenih tožbah Slovenije, 21. junija 2018

Datum objave: 22.06.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Tokratna tema, ki jo je pripravila preiskovalna skupina TVS, so izgubljene tožbe Slovenije na mednarodnih sodiščih. Od osamosvojitve do danes smo iz državnega proračuna plačali 357 milijonov evrov kazni, odškodnin, odvetniških storitev in drugih stroškov.

Med bolj znanimi primeri so odškodnine za dolgotrajna sojenja, za izbrisane, plačilo hrvaških in bosanskih deviznih vlog; manj znano je, da smo plačali 51 milijonov evrov po izgubljeni arbitraži s Hrvaško zaradi nedobave električne energije. Kje so torej vzroki za toliko izgubljenih tožb Slovenije? In kdo je odgovoren – politika, sodstvo, slaba obramba? S temi vprašanji se ukvarja oddaja, tako v prispevkih kot v pogovoru v studiu. Dne 21.6.2018 v studiu TV SLO 1 z Eriko Žnidaršič in gosti: Jurij Groznik (DODV), Tina Brecelj (Ministrstvo za pravosodje), dr. Ernest Petrič, Boštjan Verstovšek in dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Vabljeni k ogledu oddaje.

Prof. dr. Boštjan Brezovnik v oddaji Omizje na TV Maribor o Sloveniji čez štiri leta, 22. maja 2018

Datum objave: 28.05.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Prvo junijsko nedeljo se bomo odpravili na državnozborske volitve. Pa volivci vemo, kaj hočemo? In še pomembneje, ali politiki vedo, kaj hočemo volivci? O tem, ali drug drugega sploh še slišimo in razumemo ter kakšna naj bo Slovenija čez štiri leta, bomo spregovorili v današnjem Omizju. Z nami bodo Janja Viher, direktorica Agencije SIV, dr. Boštjan Brezovnik iz mariborske Pravne fakultete, Marjan Bezjak, direktor podjetja Fa-Maik, bontonolog Saša Županek in Matic Primc iz civilne iniciative Mestni zbor. Voditelj oddaje je Janez Krušič Sterguljc. Vabljeni k ogledu!

Vir: https://4d.rtvslo.si/arhiv/omizje-tv-maribor/174540746

Prof. dr. Aleš Ferčič in asist. dr. Petra Weingerl v pogovorni oddaji Tv Maribor - Omizje: Evropa danes

Datum objave: 11.05.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

O Evropi danes se njenim državljanom porajajo številna vprašanja, kljub številnim mehanizmom poenotenja, se celina vse bolj deli. Ali bodo ovire premagale svobodo, v kakšni Evropi živimo, kakšna je njena prihodnost, nam bodo pomagali razumeti: pravnika izr. prof. dr. Aleš Ferčič in asist. dr. Petra Weingerl, makroekonomist dr. Rasto Ovin, ter ekonomist in raziskovalec dr. Jure Stojan. Voditelj oddaje je dr. Zoran Medved. Vabljeni k ogledu!

vir: https://4d.rtvslo.si/arhiv/omizje-tv-maribor/174538197

Doc. Miha Šepec v Odmevih o izogibanju plačila kazni, 17. aprila 2018

Datum objave: 19.04.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Dr. Miha Šepec iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru v Odmevih o izogibanju plačilu kazni za cestnoprometne prekrške.

Doc. Šepec: "...da smo nedolžni dokler nam krivde ne dokažejo s pravnomočno sodno odločbo in da nismo dolžni sodelovati z državo, ko nam očita neko kaznivo dejanje ali prekršek!"

Celoten prispevek si lahko ogledate >>tukaj<<.

Prof. dr. Verica Trstenjak, zaposlena na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in na dunajski pravni fakulteti v Večeru o slovenskem pismu Evropski komisiji, 1. marec 2018

Datum objave: 02.03.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Slovensko pismo Evropski komisiji v Bruselj je formalni začetek postopka. Na koncu pa lahko tudi več(deset)milijonske sankcije. Za Večer govori dr. Verica Trstenjak, nekdanja generalna pravobranilka sodišča v Luksemburgu.

Evropska komisija proti Hrvaški ali Slovenija proti Hrvaški. To sta možni smeri v pravnem, sodnem sporu o slovensko-hrvaški meji, ker Hrvaška ne udejanja razsodbe haaškega arbitražnega sodišča.

Očitki od točke do točke natančno

Za zdaj najavljeno slovensko pismo Evropski komisiji v Bruselj je formalni začetek postopka. Evropska komisija ima diskrecijsko pravico, da toži Hrvaško, slej ko prej z argumentom, da ena od članic Evropske unije, ker ne spoštuje arbitražne razsodbe, briskira pravno državo. Če bi se Evropska komisija postavila na to stališče in prevzela tožbo, tega ne bi storila prvič, za Večer pripoveduje pravnica dr. Verica Trstenjak, strokovnjakinja za pravo EU. V zadnjem času je EK pod nalepko obrambe pravne države šla v postopke na primer proti dvema članicama Evropske unije, Madžarski in Poljski.

Da Hrvaško toži Evropska komisija, se zdi Trstenjakovi logično tudi zato, ker je EK v arbitraži o meji sodelovala, arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško je bil podpisan pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Druga možnost, če Evropska komisija na osnovi lizbonske pogodbe oznani, da ne bo tožila, je tožba države proti državi. A si Slovenija, ko se bo vedelo, kaj kani (ne) narediti bruseljska komisija, še lahko premisli in Hrvaške ne toži. Če pa bo Hrvaško nazadnje pred Sodiščem EU v Luksemburgu v resnici tožila, je zelo pomembno, da tožbo precizno argumentira. Od točke do točke natančno, kaj očita Hrvaški. To pomeni torej vsaj nespoštovanje arbitražne odločitve okrog ribištva, pravic (slovenskih) ribičev, ki jim hrvaška stran izstavlja kazni, češ da lovijo, kjer po stališču Hrvaške ne bi smeli. 

Avstrija rada toži

Da ena država članica Evropske unije toži drugo, je popolnoma normalna pravna pot v današnji ureditvi sveta, pripoveduje dr. Verica Trstenjak, profesorica na pravnih fakultetah na Dunaju in v Mariboru. Kot nekdanja generalna pravobranilka Sodišča Evropske unije pa opozori tudi, da je bilo sporov država vs. država pred luksemburškim sodiščem do zdaj malo, pod deset, uspešen pa zgolj eden.

Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško je bil podpisan pod pokroviteljstvom Evropske komisije, to je dovoljšnja podlaga, da Evropska komisija toži Hrvaško. Druga možnost je tožba država vs. država 
 

Zelo rada toži Avstrija, dvakrat je uporabila luksemburško sodišče proti Nemčiji, ko je šlo za vinjete in zaradi dvojnega obdavčevanja. Tožbo zaradi  "razlastitev", kakor trdi Avstrija, avstrijskih kmetov na Madžarskem je prevzela Evropska komisija. Še en primer: Avstrija toži Evropsko komisijo, ker je Združenemu kraljestvu dovolila financiranje, državno pomoč pri gradnji jedrske elektrarne. Zanimiv je primer Madžarska vs. Slovaška, ko Slovaška v državo zaradi preteklostnih relacij ni dovolila madžarskemu predsedniku.             

Dobro leto do sodbe

Postopek pred Sodiščem EU, ki ima prakso tudi iz ozemeljskih sporov, ne traja v nedogled, pove iz izkušenj, končan bi bil, predvideva, v petnajstih do dvajsetih mesecih. Kako? Sodišče izda tako imenovano ugotovitveno sodbo, teoretično, da tožena država krši direktive iz te in te EU-odredbe. Krši, skratka, pravo EU. Če bi ostala brez hrvaškega odziva, neudejanjena, tudi ugotovitvena sodba Sodišča EU, pa lahko toži samo še Evropska komisija. Sankcije so v takšnem primeru zelo visoke, država, ki odločitve luksemburškega sodišča ne spoštuje, je kandidatka za več(deset)milijonske sankcije.       
 

Vir: https://www.vecer.com/tako-bi-pred-sodiscem-eu-tekel-postopek-proti-hrvaski-zaradi-meje-6415668     

»Odločitev ne smemo prepustiti algoritmom in demagogom, temveč moramo razmišljati sami«, dekanica PF UM, red. prof. dr. Vesna Rijavec v Mladini, 26. januar 2018

Datum objave: 09.02.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Globalne korporacije izkoriščajo splet za preučevanje in usmerjanje našega razmišljanja in vedenja. Algoritmi analizirajo navade potrošnikov in oblikujejo potrebe po novih produktih. Socialna omrežja izpopolnjujejo tehnike, s katerimi nas priklepajo nase in odvračajo od resničnega sveta. Kapitalizem je razširil vsemogočni trg prek mej oprijemljivega sveta, zdaj pa išče načine za širitev prek zadnje neosvojene meje, v posameznikov um. Pravice, ki so bile še včeraj tako samoumevne, da se jih sploh nismo zavedali, so ogrožene. Prva med njimi je pravica do kognitivne svobode in avtonomije razmišljanja, pojasnjuje dekanja mariborske Pravne fakultete dr. Vesna Rijavec.

Celotni intervju si lahko preberete >>TUKAJ<<.

Prof. dr. Jurij Toplak o transparentnosti financiranja političnih strank, 24UR ZVEČER, 10. januar 2018

Datum objave: 11.01.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Za oddajo 24UR ZVEČER sta spregovorila predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in evropski strokovnjak za volilno zakonodajo Jurij Toplak, ki je glede razlage zakona o političnih strankah, ki omejuje višino posojila, dejal: "Edina pravilna razlaga je takšna, da je ta omejitev 16.200 evrov. Res je, da je zaporedje besed mogoče malo čudno, saj je tam na koncu beseda ’letno’. Mogoče je res šlo za eno zmoto, ampak pravilna razlaga je omejitev 16.200 evrov," je pojasnil Toplak.

...

O tem, kje so največji problemi pri financiranju političnih strank, Toplak pravi, da je najhuje, če je takšen ’ilegalen’ denar uporabljen pri volilni kampanji. To je potem težko popraviti, opozarja in pojasnjuje, da so v tujini kazni za takšne, ki z goljufijo pridejo do nekega položaja, veliko strožje kot pri nas, kar Toplak obžaluje. "K sreči je bilo to ugotovljeno še pred volitvami in upam, da bo ta denar vrnjen in ne bo uporabljen pri volitvah," še dodaja Toplak.

Celotno vsebino prispevka si lahko preberete >> TUKAJ <<.

Nesreča samovozečega avtomobila v Mariboru. Kdo je kriv?, Mariborinfo.com, 13. decembra 2017

Datum objave: 14.12.2017 | Datum poteka: 31.12.2018

Na mariborski pravni fakulteti se je danes (13. 12. 2017) odvijalo tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava.

Študentska pravda je tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava. Študentje so nastopili v vlogi odvetnikov pred sodnim senatom in tako izpopolnjevali svoje pravno znanje.

Celotno vsebino si lahko preberete >> TUKAJ <<.

Večer: Študenti mariborskega prava dobijo vplivno profesorico - v naše vrste prihaja mednarodno priznana prof. dr. Verica Trstenjak, 7. decembra 2017

Datum objave: 08.12.2017 | Datum poteka: 31.12.2018

Z letom 2018 bo na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Verica Trstenjak predavala evropsko pravo.

Po dolgi odsotnosti se v Slovenijo, in na Univerzo v Mariboru, vsaj deloma vrača dr. Verica Trstenjak. Z letom 2018 se bodo imeli priliko od nje evropsko pravo učiti študenti mariborske Pravne fakultete, s katero bo 20-odstotno sodelovala prek raziskovalnih projektov in s predavanji.    

55-letna nadaktivna Trstenjakova je profesorica evropskega prava na Pravni fakulteti dunajske univerze. Redno ima obenem gostujoča predavanja po vsem svetu. Na Dunaj je prišla, ko so ji doma ostala vrata zaprta, iz Luksemburga, kjer je naredila odmevno kariero na sodiščih EU. Bila je generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije in potem sodnica na Splošnem sodišču Evropske unije (danes sodišču prve stopnje) v Luksemburgu.

Pred tujino je predavala na Pravni fakulteti v Maribora. Doma je nabirala tudi politične izkušnje, med drugim je bila generalna sekretarka, ko je slovensko vlado leta 2000 vodil finančnik, ki se je zato vrnil iz tujine, dr. Andrej Bajuk. Bila je tudi državna sekretarka na ministrstvu za znanost in tehnologijo. Vplivna, prodorna pravnica je zelo kritična do stanja pravne države pri nas. Do pravnih standardov in demokratičnosti, kot jo (ne) trenira Slovenija. Vsakič, ko se oglasi, biča korupcijo, ker je razdiralna za vsako družbo, opozarja.   

 

Vir: https://www.vecer.com/studenti-mariborskega-prava-dobijo-vplivno-profesorico-6362399