Knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Predzadnje od predavanj iz cikla "Knjižnična sreda" bo online izobraževanje (webinar) o uporabi ameriške/mednarodne pravne baze  HeinOnline, v okviru katere imamo dostop tudi do Kluwer Law Library (več o bazi preberite tukaj).

Predavanje (v angleškem jeziku) bo potekalo v sredo, 15. 5. 2024 od 14.-15. ure, na naslednji povezavi: 

Pridružite se dogodku


Zadnje od predavanj iz cikla »Knjižnična sreda*: online izobraževanje (webinar) o UM:NIKu, elektronskih virih, aplikacijah in orodjih, ki so na razpolago na Univerzi v Mariboru.

Izobraževanje (v slovenskem jeziku) bo potekalo  v sredo, 15. 5. 2024 od 16.-18. ure, na naslednji povezavi: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZmY5MGNhNGEtN2M1ZC00NzBjLThmYWUtOTgzNjQwYTQ1YzJl%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228ef1464e-28b6-449d-95be-e669ee3d08ac%22%2c%22Oid%22%3a%22810b17ee-20f4-4988-a11c-661c2c9f9092%22%7d

 

 

Predavanja iz cikla "Knjižnična sreda":

 • V sredo, 20. 3. 2024 od 12.-13. ure predavanje o avstrijski pravni bazi RDB.
 • V sredo, 3. 4. 2024 od 12.-13. ure predavanje o angleški/mednarodni pravni bazi WestLaw/WestLawUK.
 • V sredo, 10. 4. 2024 od 12.-13. ure predavanje o slovenski pravni bazi Tax-Fin-Lex.
 • V sredo, 8. 5. 2024 od 12.-13. ure predavanje o nemški pravni bazi Beck.
 • V sredo, 15. 5. 2024 od 14.-15. ure predavanje o ameriški/mednarodni pravni bazi HeinOnline.
 • V sredo, 15. 5. 2024 od 16.-18. ure predavanje o UMNIKu in dostopu do elektronskih virov na Univerzi v Mariboru.

Knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru je odprta

od ponedeljka do srede od 8-16. ure,

v četrtek od 8-19. ure in

petek od 8.-14. ure.


PRIJAZNO VABLJENI MED POLICE KNJIŽNICE MIRKA ILEŠIČA PRAVNE FAKULTETE UNIVERZE V MARIBORU!!!

Veselimo se vašega obiska!


VPIS V KNJIŽNICO

Za študente Univerze v Mariboru je priporočen vpis v knjižnice Univerze v Mariboru preko SPLETA (vpis z veljavno digitalno študentsko identiteto). Niste študent in nimate digitalne študentske identitete? Uporabite vpisni obrazec.

Veljaven dokument za izposojo je vaša študentska izkaznica, ki velja za izposojo v vseh visokošolskih knjižnicah Univerze v Mariboru (za ostale uporabnike osebna izkaznica).

IZPOSOJA/VRAČILO GRADIVA

Še vedno vas prosimo, da gradivo, ki si ga želite izposoditi, naročite vnaprej v spletnem okolju COBISS/Moja knjižnica ali pošljete seznam gradiva na e-naslov: prfmb.knjiz@um.si. Rezervirano gradivo Vam lahko pošljemo tudi po pošti (na stroške uporabnika).

POŠILJANJE REZERVIRANEGA GRADIVA PO POŠTI NA STROŠKE ČLANA 

Če želite, da Vam gradivo pošljemo PO POŠTI, to označite že pri rezervaciji gradiva.

Ob odpremi gradiva boste dobili mail, da boste vedeli, kdaj približno je bilo gradivo dano na pošto. Če imate doma ali na naslovu, na katerega želite sprejeti pošiljko, dovolj velik poštni nabiralnik, Vam bo poštar pismo pustil v  nabiralniku (brez podpisa), v nasprotnem Vam bo poštar pustil listek  in boste morali po paket sami na pošto.

Ker s pošiljanjem po pošti nastanejo stroški, bo zato ob prvem  naslednjem obisku v knjižnici potrebno poravnati stroške pošiljanja gradiva - 5eur/paket (v primeru, da bo paketov več, se stroški pošiljanja gradiva seštevajo).

PODALJŠANJE ROKA IZPOSOJE GRADIVA

 Rok izposoje gradiva lahko podaljšate

VRAČILO GRADIVA

 • Priporočamo vračilo gradiva v paketomat, ki je postavljen pri vhodu v stavbo UM PF.
 • Knjige lahko vrnete tudi po pošti. Priporočamo, da jih vrnete v priporočeni pošiljki.

Za vse dodatne informacije smo dostopni tudi na tel. (02) 2504 249 ali na e-mailu prfmb.knjiz@um.si.

Vabljeni, da čim več uporabljate oddaljeni dostop do naročniških elektronskih informacijskih virov Univerze v Mariboru.

Če še niste, je torej zdaj zadnji čas, da postanete član naše knjižnice – vpis v knjižnico je možen tudi preko spleta s študentsko identiteto.

Prijazen pozdrav iz Knjižnice Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Več informacij o knjižnici lahko preberete na naslovu https://pf.um.si/knjiznica/


NOVO!!! ODDALJENI DOSTOP DO BAZE TAX-FIN-LEX 

Pravna fakulteta Maribor je za svoje študente in zaposlene pridobila možnost oddaljenega dostopa (dostop od doma) do nabora podatkovnih baz in storitev na slovenskem pravno-informacijskem portalu Tax-Fin-Lex(pravne vsebine z vso veljavno zakonodajo RS in EU, sodno prakso, uradnimi listi, poročevalci, pravnimi in ostalimi strokovnimi publikacijami ter davčne in računovodsko finančne vsebine, hkrati pa tudi gradbeno-okoljske vsebine (več o bazi TFL).

Dostop do komentarjev zakonov žal ni možen!

Prijava je možna z avtorizacijskimi podatki za servis »Moja Knjižnica« in je vezana na urejen status študenta Pravne fakultete Univerze v Mariboru in hkrati na urejeno članstvo v eni od knjižnic Univerze v Mariboru (npr. PF, UKM, PEF…).

PRIJAVNI PODATKI za oddaljeni dostop do baze Tax-Fin-Lex:

UPORABNIŠKO IME: ukm.nnnnnnn@libroam.si, pri čemer je nnnnnnn sedemmestna številka članske izkaznice za knjižnico, kot npr. ukm.1234567@libroam.si (v primeru, ko imate manjmestno številko izkaznice, dodajte ustrezno število ničel PRED številko članske izkaznice).
GESLO: Vnesite izbrano geslo za Mojo knjižnico. Pazite na pravilen vnos velikih in malih črk.

Če še niste član knjižnic UM, je torej zdaj zadnji čas, da to postanete: Spletni vpis za študente Univerze v Mariboru (vpis s študentsko identiteto)

Za kakršnakoli vprašanja v zvezi z dostopom do baze Tax-Fin-Lex pokličite (02) 2504 251 oz. nam pišite na prfmb.knjiz@um.si.


NOVO, NOVO!

Pri vhodu na Pravno fakulteto Maribor je postavljen večji nabiralnik (paketomat), kamor lahko odložite gradivo, ki ga želite vrniti v Knjižnico Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor!   


POMEMBNO!!!

Če pri študiju/pisanju zaključnega dela potrebujete posamezni članek iz revijoz. knjig* iz fonda knjižnice Mirka Ilešiča Pravne fakultete Univerze v Mariboru (npr. Pravna praksa, Podjetje in delo, Delavci in delodajalci itd.), se obrnite na knjižnico (prfmb.knjiz@um.si oz. zeljka.bogdanovic@um.si), kjer bomo članke pripravili in Vam jih poslali po e-pošti.

Prosim, da pri tem spoštujete avtorske pravice v skladu z ZASP.

*v skladu z ZASP se celotna vsebina knjig ne sme kopirati (oz. se sme kopirati le v izjemnih primerih)


Pomembnejše pravne baze
 

 • članki revije Pravna praksa:  http://www.pravnapraksa.si/autologin.aspx - dostop samo iz knjižnice
 • članki revije Podjetje in delo:  http://www.podjetjeindelo.si/autologin.aspx - dostop samo iz knjižnice
 • Tax-Fin-Lex (podatkovna zbirka, ki na enem mestu vsebuje vso veljavno (slovensko) zakonodajo (LEX) v obliki čistopisov s povezavami na sodno prakso ter davčne (TAX) in računovodsko-finančne informacije kot so pojasnila, nasveti (FIN) - oddaljeni dostop 
 • Beck-Online Premium (nemško pravo) - dostop samo iz računalniškega omrežja UM, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • RDB (avstrijsko pravo) - dostop samo za zaposlene in študente UM PF, vsebina ni indeksirana v UM:NIku
 • HeinOnline (Amerika, Kanada, Anglija, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop
 • Westlaw UK (Anglija, EU) in WestLaw International (države Commonwealtha, ZDA, Hong Kong, Angljia, EU) - mogoč tudi oddaljeni dostop, vsebina ni indeksirana v UM:NIKu
 • JSTOR (pravo, pravna zgodovina) - mogoč tudi oddaljeni dostop

Ker je baz veliko, predlagam, da se poslužujete naprednega iskalnega orodja UM:NIK, ki omogoča hkratno iskanje po bazah, katerih sofinancer je Univerza v Mariboru (pozor: v UM:NIK niso vključene baze Beck, RDB, Westlaw in TAX-FIN-LEX).

Oddaljen dostop oz. dostop od doma je mogoč za študente z urejenim statusom in zaposlene na univerzi, ki so vpisani v eno od knjižnic Univerze v Mariboru. Za uspešno prijavo potrebujete številko članske izkaznice knjižnice in geslo za COBISS/OPAC, ki si ga lahko kasneje tudi spremenite na naslovu http://www.izum.si->COBISS-> "Moja knjižnica".

Geslo dobite v naši knjižnici.

Seznam ostalih baz, do katerih imamo urejen dostop, je na strani http://www.pf.um.si/sl/elektronski-viri.


Dostop do informacijskega vira EU Law Live

Z veseljem sporočamo, da smo pridobili dostop do spletnega servisa EU LAW Live.

EU LAW Live je spletno novičarski portal, ki združuje različne vsebine s področja prava Evropske unije. Vsebuje novice, analize, t. i. “Op-Eds” članke, jutranji napovednik dogodkov, kritične prikaze knjig … Je izredno relevanten vir za akademsko publiko, pravnike, politike in splošno javnost, saj obsega vsa področja prava. Osvežuje se dnevno. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika. Mogoč je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).


Namestitveni program Endnote 20

Univerzitetna knjižnica Maribor je zakupila dostop do programskega orodja Endnote 20. Gre za program – orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja. Podrobnejše informacije o Endnote-u 20 (navodila, pomoč, primerjave, on-line izobraževanje) ... najdete na tej spletni strani.

Program si lahko na do 3 osebne naprave naložite zaposleni na UM in študenti UM s statusom.

Namestitveni program na USB ključku je dostopen pri IKT koordinatorju PF.

V UKM bodo izvajali tudi izobraževanja za uporabo tega orodja. Vabljeni!