red. prof. dr. dr. h. c. Janez Kranjc, univ. dipl. prav.

E-mail: janez.kranjc@pf.uni-lj.si
Govorilne in tutorske ure
Biografija:

Prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc je leta 1971 diplomiral na ljubljanski PF in prav tam 1980 tudi doktoriral. Strokovno se je izpopolnjeval na univerzah na Dunaju, v Rimu, Cambridgeu in Kölnu. Leta 1987 je postal izredni, leta 1992 pa redni profesor rimskega prava na PF v Ljubljani. Bil je gostujoči profesor na več tujih univerzah in gostujoči raziskovalec na Straus Institute for Advanced Study of Law and Justice na New York University School of Law in na univerzi Carlos III v Madridu.

Dr. Kranjc se je ukvarjal s proučevanjem rimskega prava, latinskih in iz latinščine izvirajočih maksim, z vprašanji jezikovnega prava in pravnimi vprašanji visokošolskega, še posebej pravnega študija.

Bil je predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet. Je častni doktor Univerze v Poitiersu (Francija) in vitez francoske Legije časti. V letu 2010 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Od leta 2012 je član Academia Europaea - "The Academy of Europe”.