Novice-mediji

Najvplivnejši pravniki, med njimi prof. dr. Jurij Toplak in doc. dr. Miha Šepec: Več osebne odgovornosti, več pluralizma, RTV SLO, 27. novembra 2018

Datum objave: 27.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Najvplivnejši pravniki so se strinjali, da bi potrebovali več pluralnosti in prevzemanja odgovornosti. K temu so pozvali predvsem v povezavi z izjavo vrhovnega sodišča v zadevi Pro Plus.

Toplak: Dolgo smo bili nepluralni
Profesor na pravni fakulteti v Mariboru Jurij Toplak je menil, da slovenska družba zaradi dolgega obdobja nepluralnosti v prejšnjem sistemu še ni povsem pluralna. Glavno nalogo, da to nekoč postane, ima po njegovi oceni ustavno sodišče. "Kajti če ljudstvo in parlament, ki ga to ljudstvo izvoli, v sebi nimata pluralnosti, potem pluralnosti tudi ne bosta zagotovila," je opozoril.

Odmevna zadeva Pro Plus
Na okrogli mizi so med drugim spregovorili tudi o sicer pozneje umaknjeni izjavi vrhovnega sodišča v zadevi Pro Plus. Profesor na mariborski pravni fakulteti Miha Šepec je menil, da imajo posamezni pravniki, ki imajo dovolj znanja in poguma, vso pravico, da kritično presojajo odločitve ESČP-ja, ne more pa si tega privoščiti organ, ki je zavezan spoštovati odločbe ESČP-ja. "Ko se zgodi kaj takega, se upravičeno vprašamo, kje sta tu pravna varnost in pravna država," je dejal. Na splošno so bili navzoči pravniki enotni, da bi morala zadeva doživeti epilog in da bi za izjavo nekdo moral prevzeti odgovornost.


Po izboru portala IUS-INFO

Vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/najvplivnejsi-pravniki-vec-osebne-odgovornosti-vec-pluralizma/473107?fbclid=IwAR1IYAC-SSbJ5M-ITSfFKoJxyFFXFPaH11jubppboIzJi9mJSjg8w2QOqeY