Obvestila za študente

Obvestila 1 do 20 od 31

Razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru v študijskem letu 2018/2019

Datum objave: 21.03.2019 | Datum poteka: 09.04.2019

S tem razpisom želijo Elektro Maribor d.d., Energija plus d.o.o., Oven Elektro Maribor d.o.o. in Univerza v Mariboru nagraditi najboljše študente za njihovo študijsko odličnost ter jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju, saj se vsi zavedajo pomena izobraževanja, ki je temelj konkurenčnosti na trgu dela.

Na razpis za najboljšega študenta Univerze v Mariboru (UM) se lahko prijavijo študenti Univerze v Mariboru, ki imajo v študijskem letu 2018/19 status študenta Univerze v Mariboru in so v času študija redno napredovali, še niso prejeli nagrade za najboljšega študenta Univerze v Mariboru v preteklih letih ter so vpisani v: najmanj 3. letnik I. st. študijskih programov ali najmanj 3. letnik enovitega magistrskega študija ali v študijski program II. stopnje (pogoje je predhodno končana I. st. študijskega programa Univerze v Mariboru).

Prijavitelj mora pravilno izpolnjen obrazec »Prijava na razpis« in zahtevane priloge pošlje najkasneje do 8. 4. 2019, do 12. ure  na naslov Rektorat Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, s pripisom »Razpis za najboljšega študenta UM«.

Več o obveznih prilogah in merilih za ocenjevanje vlog je razvidno iz razpisa, ki ga najdete v prilogi in na tej povezavi: http://ssum.um.si/2019/03/razpis-za-izbor-najboljsega-studenta-univerze-v-mariboru-v-studijskem-letu-2018-2019/ ali https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/Novice.aspx?p=2693.  

Najboljši študenti Univerze v Mariboru bodo prejeli naslednje nagrade: študent, ki bo zasedel 1. mesto, bo prejel nagrado v vrednosti 600 EUR, študent, ki bo zasedel 2. mesto, bo prejel nagrado v vrednosti 400 EUR in študent, ki bo zasedel 3. mesto, bo prejel nagrado v vrednosti 200 EUR.

Poziv h kandidiranju za nagrade Univerze v Mariboru študentom

Datum objave: 20.03.2019 | Datum poteka: 16.04.2019

V nadaljevanju najdete Poziv h kandidiranju za nagrade Univerze v Mariboru študentom za športne in kulturne dosežke ter razvoj na področju obštudijske dejavnosti in prostovoljstva ter obrazce kandidatur.

Študenti lahko kandidirajo za naslednje nagrade:

 • Nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov UM: Znak Leona Štuklja in Plaketa Leona Štuklja.
 • Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na UM.
 • Listino za pomembne kulturne dosežke študentov UM.
 • Listino za naj prostovoljca študenta UM.

Rok za oddajo kandidatur je 15. april 2019 do 12. ure na naslov: Študentski svet Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, v zaprti pisemski ovojnici v enem izvodu s pripisom »Vloga za nagrado UM – ne odpiraj!«.

Prehod mladih na trg dela

Datum objave: 11.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Ste študent s posebnimi potrebami in ste mlajši od 29 let?

Namen projekta Prehod mladih je reševanje problematike prehoda  mladih s posebnimi potrebami na trg dela. S projektom želijo s pomočjo usposobljenih strokovnih delavcev opolnomočiti mlade s posebnimi potrebami za lažji prehod iz izobraževanja na trg dela.
 

Ciljna skupina so mladi s posebnimi potrebami (do 29. leta), ki imajo:

 • slepoto in slabovidnost oziroma okvaro vidne funkcije,
 • gluhoto in naglušnost,
 • govorno-jezikovne motnje,
 • gibalno oviranost,
 • dolgotrajno bolezen,
 • avtistične motnje ter
 • čustvene in

za katere se ugotavlja, da bodo imeli večje težave in ovire pri prehodu na trg dela in zaposlovanju. Prednost bodo imeli tisti mladi s posebnimi potrebami, ki že imajo odločbo o usmeritvi, s katero jih lahko delodajalci neposredno pri prehodu iz šole zaposlijo kot osebe s statusom invalida.

Ključni cilji projekta Prehod mladih so:

 • pridobivanje kompetenc mladih s posebnimi potrebami in njihovo približevanje trgu dela,
 • spodbujanje socialne vključenosti mladih s posebnimi potrebami,
 • spodbujanje strokovnih delavcev v izobraževalnih institucijah in staršev oz. skrbnikov za čimprejšnjo aktivacijo mladih s posebnimi potrebami,
 • vzpostavljanje enotne zaposlitvene mreže za prehod iz šole na trg dela ter ozaveščanje in motiviranje delodajalcev za zaposlovanje mladih s posebnimi potrebami.

Če študirate na UM, se lahko obrnete za podporo na izvajalce, ki sodelujejo v projektu.

 

Več informacij o projektu najdete tukaj.

Državno tekmovanje PRAV(N)A REŠITEV - zbiranje prijav je odprto do 3.4.2019

Datum objave: 07.03.2019 | Datum poteka: 13.04.2019

Vas zanima ekipno reševanje pravnih problemov, predloženih s strani uglednih odvetniških pisarn? Če prikimavate postavljenemu vprašanju imamo PRAVO REŠITEV ZA VAS. Vljudno vabljeni na VIII. državno tekmovanje PRAV(N)A REŠITEV, ki bo 5. 4 2019 (predtekmovanje) in 12., 13. 4. 2019 (finale) v Ljubljani.

Rok za prijavo: 3.4.2019!

Več informacij v priloženem vabilu.


V rubriki "Naši študenti tekmujejo in zmagujejo" pa: Sara Mernik, Matic Špur in Hana Šrot so na lanskem VII. državnem tekmovanju PRAV(N)A REŠITEV osvojili PRVO MESTO.


Ekskurzija v Hišo EU v Ljubljani, 8. maja 2019

Datum objave: 06.03.2019 | Datum poteka: 08.05.2019

NE SPREGLEJTE: Prijave zbiramo samo še do petka, 8. marca 2019. Le še nekaj prostih mest, zato pohitite s prijavo.


Dan pred letošnjim Dnevom Evrope na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru organiziramo prvi obisk Hiše EU v Ljubljani. Ekskurzija je v prvi vrsti namenjena študentom 1. letnika univerzitetnega študija v okviru predmeta Pravni red in institucije EU, a ker v preteklih letih tovrstne ekskurzije ni bilo, sprejemamo tudi prijave študentov višjih letnikov (vendar ne za več kot 100 oseb, glede na razpoložljive sedeže v dvorani Hiše EU).

Predvidene aktivnosti v Hiši EU:

Sprejem in vodenje po medijskih postajah;
Izvedbo kviza Doživi Evropo;
Izvedbo predstavitve Evropske unije, vključno z možnostmi zaposlitve.
 


Prijavite se na spletnem obrazcu >>tukaj<<.


Stroške prevoza z avtobusom krije Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, vstopnine v Hišo EU pa ni.

Za več informacij se obrnite na profesorico Janjo Hojnik (janja.hojnik@um.si).

Vljudno vabljeni!

Odprte prijave za štipendijo Alpbach - rok prijave: 29.3.2019

Datum objave: 26.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

Alpbach Scholarship Programme – become part of Europe’s Festival of Ideas!

Every year, 700 students from about 90 nationalities participate as scholarship holders in the European Forum Alpbach. Join smart minds from around the world in a charming Alpine village, immersing yourself in an environment bursting with novel ideas, new ways of thinking and opportunities for making great contacts.

With the Alpbach scholarship programme, young people under 30 can attend this leading interdisciplinary conference and a variety of academic seminars. A basic scholarship covers the participation fee to all events at the European Forum Alpbach. Additional subsidies are available for accommodation and daily allowances.

You can apply via the European Forum Alpbach scholarship application platform until March 29, 2019 (11:59 noon CET). To get started, create an account or log in using your existing login data below:

Več na: https://www.alpbach.org/en/scholarships/

Razpis za pravnike lingviste za slovenski jezik - rok: 25.03.2019

Datum objave: 26.02.2019 | Datum poteka: 26.03.2019

Sodišče EU išče pravnike lingviste za slovenski jezik za nadomeščanje začasnih odsotnosti osebja prevajalskega oddelka za slovenski jezik (sodelavcev na porodniškem ali starševskem dopustu).
Naloga pravnika lingvista na jezikovnem oddelku je prevajanje pravnih besedil v slovenščino.

Kandidati morajo za izpolnitev te zahtevne naloge poleg splošnih pogojev, ki veljajo za vse institucije EU, izpolnjevati tudi te zahteve:

 • imeti diplomo slovenske pravne fakultete (naziv: univerzitetni diplomirani pravnik oz.diplomirani pravnik in magister prava);
 • odlično obvladati slovenščino;
 • temeljito obvladati vsaj dva od naslednjih jezikov: francoščina, nemščina, italijanščina, španščina, angleščina, poljščina;
 • se zanimati za pravno prevajanje;
 • nujno biti sposobni prevajati iz francoščine, ki je notranji delovni jezik Sodišča EU.

Na ta razpis se lahko prijavijo tudi diplomirani pravniki, ki bodo na slovenski pravni fakulteti magistrirali najpozneje do 30. septembra 2019.

Izbira se opravi s pisnim preizkusom in razgovorom. Preizkus je prevajanje pravnega besedila iz francoščine in še enega izmed naslednjih jezikov: nemščina, italijanščina, španščina, angleščina ali poljščina v slovenščino z uporabo slovarja.

Kraj zaposlitve: sedež Sodišča Evropske unije v Luksemburgu.

Prijava mora vsebovati: Curriculum vitae v obliki Europass in spremni dopis, ki morata biti v slovenščini in francoščini ali angleščini, ter dokazilo o zahtevani pravni izobrazbi v slovenščini.

Zainteresirani kandidati se lahko prijavijo prek portala EU CV Online na tej povezavi: https://curia.europa.eu/apply najpozneje do 25. marca 2019.

Pravo je ta pravo! Vpiši se na PRAV(N)O fakulteto Univerze v Mariboru

Datum objave: 15.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Vabljeni k ogledu kratkega predstavitvenega videa "Kaj smo počeli v študijskem letu 2017/2018".

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru bo tudi v prihodnje v slovenskem in širšem prostoru proaktivna visokošolska institucija na področju posredovanja pravnih znanj ter združevanja pedagoškega in raziskovalnega dela, ki oblikuje v družbi cenjene in iskane diplomante prava.

Imamo zmagovalni potisk in zmagovalce nagradne igre "NAJ POTISK PRAV(N)IH MAJIC"

Datum objave: 13.02.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Spoštovani študenti.

H glasovanju "NAJ POTISK PRAV(N)IH MAJIC" se je odzvalo kar 73 študentov ter oddalo kar 45 glasov predlogu št. 1., z 20 glasovi sledi predloga št. 2 in le 8 glasov je dobila predloga št. 3.

Vsem sodelujočim se za pomoč iskreno zahvaljujemo, 3 študente pa bomo nagradili s potiskano majico Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Nagrajenci bodo obveščeno po elektronski pošti. Čestitke zmagovalcem.

Študenti, ki bi radi nosili PRAVNO majico z novim potiskom, vljudno vabljeni k nakupu majice v našo Pravno bukvarno. S prodajo pričnemo v začetku meseca marca 2019.

 

 

Žrebanje nagrajencev: s pomočjo spletne strani random.org smo v generator vnesli število vseh sodelujočih (min. 1 in max. 73) ter trikrat stisnili gumb Generate. Tako smo prišli do treh (3) nagrajencev. Izžrebane so bile številke 5, 6 in 60. Pod vsako številko se skriva ime in priimek študenta.

 

Sodelovanje študentov na Morpheus Cup 2019 - najboljši evropski študentski projekt + enodnevni dogodek

Datum objave: 06.02.2019 | Datum poteka: 31.05.2019

Želimo vas obvestiti o možnosti sodelovanja študentov na Morpheus Cup 2019, ki je usmerjen v odkrivanje talentiranih študentov v Evropi in zajema dve aktivnosti:

-        The Morpheus Prize – natečaj za najboljši evropski študentski projekt. Študenti samostojno ali v skupini do štiri osebe do 7. 4. 2019 prijavijo inovativne projekte, kjer gre za nove produkte, storitve ali rešitve, mobilne aplikacije ali poslovne modele. Nagrade bodo podeljene najboljšim projektom v osmih kategorijah (Artificial Intelligence, Internet of Things, Customer Experience, E-Commerce, HealthTech, HRTech, FinTech, Virtual & Augmented Reality), poleg tega bo podeljena glavna nagrada za najboljši projekt.
-        The Morpheus Day – sodelovanje na enodnevnem dogodku, ki bo 22. 5. 2019 v Luksembourgu. Študentske skupine do štiri osebe se prijavijo na dogodek do 22. 4. 2019. Sodelujejo v petih kategorijah (Business, Technology & ICT, DeepTech & Engineering, Marketing, Creative Industries) z namenom pridobivanja izkušenj in mreženja ter se potegujejo za nagrade.

Zakaj se prijaviti k študentskim projektom Po kreativni poti do znanja (PKP)?

Datum objave: 31.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Vez med podjetji in študenti ostaja tudi po končanih projektih, saj se marsikatero podjetje na podlagi dobre izkušnje s študenti odloči za podelitev kadrovske štipendije, opravljanje študijske prakse ali pripravo zaključnih del. Iz podatkov je razvidno, da veliko podjetij zaposli študente, ki so v sklopu projekta sodelovali z njimi, ali jih vključi v delo prek študentske napotnice, kar je dobro izhodišče za zaposlitev v prihodnje.

Študenti ne pozabite! Čedalje bolj so pomembni izkušnje, dodatna znanja in veščine, saj so potrebni za vstop na trg dela in pri ustvarjanju karierne poti.

Sveže ideje študentov dajejo nove rešitve za izzive in vprašanja, ki se pojavljajo v delovnem procesu in pri iskanju novih tržnih niš.

Vir: zloženka Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS

ILA Regional Conference Slovenia 2019

Datum objave: 29.01.2019 | Datum poteka: 01.07.2019

Vljudno vabljeni na konferenco ILA (International Law Association), ki jo prvič gosti Slovenija v času od 27. do 30. junija 2019 v Portorožu.

Študenti lahko izkoristite early bird registracijo do 1. februarja 2019 in se tako udeležite konference po ceni 100 eur.

Za registracijo obiščite spletno stran www.ILASlovenia2019.com.

Informativa 2019

Datum objave: 28.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

V petek in soboto, 25. in 26. januarja 2019 smo bili del vseslovenskega sejma izobraževanja in poklicev - INFORMATIVA 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Gre za t.i. največji predinformativni dan za vse generacije.

Bodoče študente prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki nas niso uspeli obiskati v Ljubljani pa vljudno vabimo na INFORMATIVNE DNEVE 2019, ki bodo v petek in soboto, 15. in 16. februarja 2019. Za več informacij spremljajte našo spletno stran.

Ali ste vedeli, da smo z našimi študenti v letu 2018 izvedli 6 študentskih projektov?

Datum objave: 21.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2019

V letu 2018 je Pravna fakulteta v Mariboru skupaj s svojimi študenti izvedla šest (6) študentskih inovativnih projektov in sicer 3 projekte v okviru programa za Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju  - Po kreativni poti do znanja 2017 - 2020 (t. i. PKP projekti) in 3 projekte v okviru programa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 - 2020 (t.i. ŠIPK projekti).

I. V okviru programa za Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - Po kreativni poti do znanja 2017 - 2020 (t.i. PKP projekti) so bili izvedeni naslednji projekti:
 

1. Nadzorno-prekrškovni vidiki varstva odjemalcev na dobavnem trgu z električno energijo in zagotavljanje skladnosti s kodeksi ravnanja - ENERJUST

Sodelujoče podjetje: Elektro Maribor Energija plus, podjetje za trženje energije in storitev d.o.o.

Namen projekta je bil proučevanje specialne ureditve varstva potrošnikov in drugih končnih odjemalcev na dobavnem trgu z električno energijo, kot izhaja iz Energetskega zakona (EZ-1). Navedena analiza je po eni strani bila osredotočena na nadzorne in prekrškovne vidike, ki zadevajo poslovanje podjetij na elektroenergetskem trgu, po drugi strani pa je bila vpeljana praktična povezava z internimi kodeksi ravnanja, kodeksi ravnanja OECD in kodeksi, ki jih morajo pri poslovanju spoštovati podjetja v javni lasti. Potreba po tovrstni analizi se v poslovni praksi dobaviteljev električne energije pojavlja zlasti zaradi nejasnosti zakonodaje in širokih pooblastil, ki jih imajo posamezni nadzorni in prekrškovni organi, kar pogosto zmanjšuje pravno varnost v smislu nižje stopnje predvidljivosti inšpekcijskih in nadzornih odločitev.
 

2. Nivo varstva osebnih podatkov v podjetju pri prehodu na Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov - DATA-PROTECTION 4.0

Sodelujoče podjetje: CENTER ZA PRAVNO INFORMATIKO IN SVETOVANJE, posredništvo, raziskovanje, storitve in izobraževanje d.o.o. (CEPRIS d.o.o.)

V letu 2016 je začela veljati Splošna uredba o varstvu podatkov (v nadaljevanju Uredba), ki predstavlja enoten sklop predpisov za celo EU in omogoča državljanom EU, da lahko bolje nadzorujejo uporabo svoji osebnih podatkov. Podjetja, ki upravljajo in obdelujejo podatke, morajo svoje poslovanje prilagoditi v takšni meri, da bo usklajeno z zahtevami Uredbe. Poglavitne spremembe uredbe zadevajo široko področje varstva OP, začenši s samo pravilnostjo pridobivanja OP, tehnikami, ki spodbujajo zasebnost, kot sta psevdonimizacija (ko so razpoznavna področja v bazi podatkov nadomeščena z enim ali več umetnimi identifikatorji) in šifriranje (ko so podatki šifrirani na način, ki ga lahko razberejo le pooblaščene stranke); odstranitev obvestil – odprava večino zahtev o obveščanju; ocena učinka - podjetja bodo morala izvajati oceno tveganja za pravice in svoboščine posameznikov; vprašanje vodenja evidenc. V projektu smo podrobno preučili ključne vplive Uredbe na organizacijski, podatkovni in varnostni vidik ter ključne spremembe v postopkih in procesih v sodelujočem podjetju. Posvetili smo se tudi vprašanju informirane privolitve posameznika in pravice do delne omejitve obdelave OP ter vprašanju izrecna privolitve za obdelavo OP, kar pomeni, da se podjetja ne bodo več mogla zanašati na “domnevno privolitev”.
 

3. Obveznosti delodajalca pri napotovanju delavcev na delo v tujino – primer Taluma

Sodelujoče podjetje: TALUM Tovarna aluminija d.d. Kidričevo

Študenti so se v svojem delu osredotočili na proučevanje kompleksnega področja napotovanja delavcev v okviru opravljanja storitev na enotnem trgu EU, kompleksnost se kaže tako z vidika zagotavljanja poštene konkurence med ponudniki storitev (ki pogosto prihajajo iz držav z nižjimi stroški dela) in izvajalci storitev v državi, kjer se storitev izvaja, pa tudi z vidika varstva pravic napotenih delavcev. Direktiva 96/71/ES sicer določa jedro pravic delavcev, ki jim jih mora delodajalec zagotoviti v skladu s pravom države, kjer se storitev  izvaja, a se v zvezi z vsebino in izvajanjem te direktive zastavljajo številna vprašanja, o katerih je večkrat odločalo Sodišče EU. Zaradi tega in zaradi velikega števila zlorab  pri napotovanju delavcev je bila leta 2014 sprejeta Direktiva 2014/67/EU o izvrševanju Direktive 96/71/ES, ki naj bi to preprečila, tudi z vzpostavitvijo nadzornih mehanizmov in sodelovanja med pristojnimi organi držav članic. Slovenija je navedeno direktivo implementirala v svoj pravni red z Zakonom o čezmejnem  izvajanju storitev, ki se je začel uporabljati 1. januarja 2018.

 

II. V okviru programa Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 - 2020 za študijsko leto 2017/2018 (t.i. ŠIPK projekti) so bili izvedeni naslednji projekti:
 

1. Analiza pasti v distribuciji zavarovalnih produktov (varstvo zavarovalcev) - Pasti v zavarovalništvu

Sodelujoča organizacija: Inštitut za zavarovalništvo in pravo v Mariboru - IZOP

Distribucija zavarovalnih produktov (d.z.p.) na trgu je v gospodarsko razvitem svetu pomemben dejavnik in zavarovalništvo kot dejavnost preprosto brez dobro organizirane distribucije preko zavarovalnih zastopnikov in posrednikov ter drugih dejavnikov ni mogoče oziroma ne more funkcionirati. Z vidika etike je bistvenega značaja odgovornost zavarovalnega distributerja do zavarovalcev. Za posredovanje zavarovalnih produktov je brez dvoma bistvenega pomena visoka stopnja profesionalne integritete in posedovanje strokovnega znanja. V okviru projekta so študenti raziskali, kakšno je poznavanje pojmov, ki se vsakodnevno pojavljajo v d.z.p. pri zavarovalcih in kakšne so prednosti ter slabosti le teh. Prav tako so poskušali odgovoriti na vprašanje: Kako lahko poznavanje pojmov distribucije zavarovalnih produktov koristi posamezniku, ko se odloči za sklenitev posameznega zavarovalnega produkta. V sklopu tega so raziskali različne možnosti in pripravili priročnik pasti, ki se pojavljajo v distribuciji zavarovalnih produktov.
 

2. Pravna ureditev prekrškovne in prometne zakonodaje za učinkovito implementacijo sekcijskega merjenja hitrosti - ISMEH

Sodelujoča organizacija: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Slovenija je v letu 2017 pilotno izvedla projekt sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestnem odseku Trojane med Vranskim in Blagovico, saj ta odsek velja za prometno izredno nevarnega. V manj kot letu dni so policisti na tem odseku ugotovili več kot 7000 kršitev, število nesreč na tem odseku pa se je prepolovilo na račun znižanja hitrosti med vozniki. Ukrep sekcijskega merjenja se je torej izkazal kot izredno učinkovit in kot ukrep, ki drastično povečuje varnost udeležencev v prometu. Žal pa se je v okviru izvedbe sekcijskega merjenja hitrosti pokazalo, da učinkovitost projekta pestijo predvsem pravne, žal pa tudi tehnične ovire.

Cilj projekta je bilo z več zornih kotov preučiti problematiko sekcijskega merjenja hitrosti in olajšati prekrškovnim organom sankcioniranje odgovornega kršitelja. S pravnega vidika so študenti proučili trenutno zakonodajo – predvsem ureditev Zakona o prekrških (ZP-1), Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1). Študenti so proučili izbrane določbe navedenih zakonov, ki se nanašajo na sekcijsko merjenje hitrosti in poiskali (tudi s primerjavo s tujimi zakonodajami) potencialne pravne rešitve. Študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so proučili tehnično/informativno ureditev sekcijskega merjenja hitrosti, ki je povezano z vprašanjem varstva osebnih podatkov. Študenti Fakultete za varnostne vede so se lotili problematike prometne varnosti, kako resen problem je to v Sloveniji in znotraj lokalnega okolja (občina Ljubljana), kakšne so alternative sekcijskemu merjenju hitrosti in kakšni so pristopi sekcijskega merjenja hitrosti v tujini.
 

3. Model prilagajanja odvetniških storitev tehnološkemu napredku – E-odvetnik v industriji 4.0

Sodelujoča organizacija: Pravniško društvo v Mariboru

Svetovni splet predstavlja veliko, prepleteno omrežje informacijskih tehnologij in sistemov za računalniško obdelavo, ki skupaj gradijo prostor, do katerega lahko dostopajo vse globalno povezane računalniške enote. Te znotraj njega komunicirajo, hkrati pa med njimi nastajajo pravna razmerja sui generis. Pravo kot družben pojav je vselej odsev družbe in ker družbene spremembe zmeraj terjajo prilagoditve pravnih sistemov, tehnološki napredek tudi za pravnike predstavlja izziv kako te institute vpeljati v pravniški vsakdan in preko njih izboljšati ekonomičnost in kvaliteto dela. Prva faza prilagoditve prava novim tehnološkim izzivom je obsegala uporabo vsebinske tehnologije in širjenje obstoječih konceptov na nove tehnologije, predvsem izenačenje elektronske in pisne oblike dokumentov ter podpisov. Povsem nova pravna vprašanja pa prinaša t.i. industrija 4.0, ki zajema povezovanje proizvodnje s svetovnim spletom. Projekt je zajemal obravnavo konceptov prava v informacijski družbi, pri tem pa se je podrobneje osredotočal na nekatera aktualnejša vprašanja. Študenti so raziskali kakšen je vpliv novih komunikacijskih metod na vsakodnevno delo odvetnika in kakšne so prednosti ter slabosti le teh pri delovanju celotnega pravosodnega sistema. Poudarek je bil na uporabi informacijske tehnologije v družbeno korist - iskali smo odgovore na vprašanje, kako lahko informacijska tehnologija koristi posamezniku, ki potrebuje pravni nasvet.