Obvestila za študente

Obvestila 1 do 20 od 30

RAZPIS SCiM 2019 - študenti izvajalci izobraževalnih delavnic - rok za prijavo: 30.11.2018

Datum objave: 14.11.2018 | Datum poteka: 02.12.2018

Gre za super priložnost za slovenske študente, da se v domačem Mariboru vključite v 10-dnevno mednarodno dogajanje, se kaj novega naučite, nekaj zaslužite ter se zraven še zabavate.

Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM že 21. leto organizira mednarodno študentsko konferenco SCiM (Student Conference in Maribor), ki v našem mestu vsako leto gosti okoli 60 študentov iz celega sveta.
 

SCiM 2019 bo nekaj posebnega, saj bodo k sodelovanju povabili tudi vas - slovenske študente, ki se boste imeli priložnost preizkusiti v vlogi predavateljev oz. voditeljev delavnic na svojih strokovnih področjih. Gre za edinstveno priložnost za pridobivanje strokovnih izkušenj na mednarodni ravni, medkulturno povezovanje, zabavo ter hkrati študentsko delo!

Konferenca se bo izvajala v začetku julija 2019, čas za prijavo na razpis pa je do 30. novembra 2018. Več informacij o razpisu ter vsebini vašega potencialnega dela lahko najdete v spodaj priloženem dokumentu (Razpis) ali na spletni strani ŠOUM.

http://www.soum.si/sl-SI/News/Details/548/student-deli-znanje-pridobi-izkusnje

Tukaj pa lahko preverite, kako so se imeli na SCiM lansko leto :) 

http://www.scim.si/

SESTANEK V ZVEZI Z OPRAVLJANJEM PRAKSE AMICUS CURIAE

Datum objave: 13.11.2018 | Datum poteka: 22.11.2018

Za vse študente in študentke, ki ste se prijavili za prakso v okviru projekta Amicus Curiae, bo v sredo, 21. novembra 2018, ob 11 uri potekal sestanek v predavalnici A mansarda.

Vljudno vas prosim, da se sestanka udeležite.

Red. prof. dr. Martina Repas

Kandidature za Komisije Senata PF UM, Disciplinsko sodišče PF UM in Knjižnični odbor PF UM

Datum objave: 13.11.2018 | Datum poteka: 17.11.2018

Študente,

ki se želijo v študijskem letu 2018/2019 aktivno vključiti v delovanje na fakulteti, pozivamo, da kandidirajo v razpisane funkcije za mesta članov študentov.

Kandidature oddajo v zaprti ovojnici s pripisom Ne odpiraj - Kandidatura za ---.

Kandidature morajo biti oddane do četrtka, 16. novembra do 12.00 ure v »predalček« prodekana študenta.

Študenti h kandidaturi za člana in nadomestnega člana Disciplinskega sodišča priložijo potrdilo o vpisu in kratko motivacijsko pismo.  

V primeru vprašanj se obrnite na prodekanico za študentska vprašanja, Tejo Štrukelj.

Vaš Študentski svet

Participation in Human Rights day 2018

Datum objave: 08.11.2018 | Datum poteka: 12.12.2018

In celebration of the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, the Embassy of the Kingdom of the Netherlands and the Law Faculty of the University of Ljubljana are organizing a conference on 11 December, 2018, for which we kindly invite your students.

The winner of the competition will get the opportunity to share his or her thoughts with the audience during the opening ceremony of the conference on 11 December, 2018, in the Golden Hall at the Law Faculty.

Additionally, both the winner and runner-up will be invited to attend a dinner in the Dutch Ambassador’s residence in Ljubljana with relevant stakeholders in human rights, which will take place after the conference.

Both Slovenia and the Netherlands are committed to defending, highlighting and promoting human rights around the world.

As the next generation of human rights defenders, activists, and lawyers are in your universities and classes right now, we encourage the participation of your students.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu - objavljena pripravništva

Datum objave: 05.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Mednarodno kazensko sodišče (ICC - International Criminal Court), s sedežem v Haagu, NL, na svoji spletni strani redno objavlja aktualna pripravništva.

Vse relevantne informacije in objavljena pripravništva najdete na spletni strani ICC: https://www.icc-cpi.int/jobs/Pages/internships-and-Visiting-Professionals.aspx

V priponki najdete dodatne informacije, ki jih je Veleposlaništvo RS v Haagu na Nizozemskem prejelo s strani ICC in se nanašajo na Internship and Visiting Professional Programme.

Prehod mladih na trg dela

Datum objave: 05.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Ste študent s posebnimi potrebami in ste mlajši od 29 let?

Namen projekta Prehod mladih je reševanje problematike prehoda  mladih s posebnimi potrebami na trg dela. S projektom želijo s pomočjo usposobljenih strokovnih delavcev opolnomočiti mlade s posebnimi potrebami za lažji prehod iz izobraževanja na trg dela.
 

Ciljna skupina so mladi s posebnimi potrebami (do 29. leta), ki imajo:

 • slepoto in slabovidnost oziroma okvaro vidne funkcije,
 • gluhoto in naglušnost,
 • govorno-jezikovne motnje,
 • gibalno oviranost,
 • dolgotrajno bolezen,
 • avtistične motnje ter
 • čustvene in

za katere se ugotavlja, da bodo imeli večje težave in ovire pri prehodu na trg dela in zaposlovanju. Prednost bodo imeli tisti mladi s posebnimi potrebami, ki že imajo odločbo o usmeritvi, s katero jih lahko delodajalci neposredno pri prehodu iz šole zaposlijo kot osebe s statusom invalida.

Ključni cilji projekta Prehod mladih so:

 • pridobivanje kompetenc mladih s posebnimi potrebami in njihovo približevanje trgu dela,
 • spodbujanje socialne vključenosti mladih s posebnimi potrebami,
 • spodbujanje strokovnih delavcev v izobraževalnih institucijah in staršev oz. skrbnikov za čimprejšnjo aktivacijo mladih s posebnimi potrebami,
 • vzpostavljanje enotne zaposlitvene mreže za prehod iz šole na trg dela ter ozaveščanje in motiviranje delodajalcev za zaposlovanje mladih s posebnimi potrebami.

Če študirate na UM, se lahko obrnete za podporo na izvajalce, ki sodelujejo v projektu.

 

Več informacij o projektu najdete tukaj.

Izobraževalni program Best of South-East

Datum objave: 24.10.2018 | Datum poteka: 06.12.2018

Banka Sparkasse in Univerza v Gradcu razpisujeta izobraževalni program Best of South-East za študente prava, ekonomije in finančne matematike iz držav JV Evrope: Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore in Makedonije.

Razpis je odprt do 5. decembra 2018.

Več informacij najdete na spletni strani: https://international.uni-graz.at/en/stud/incoming/s-in-mprog/bestofsoutheast/.

In the context of the Best of South-East scholarship program students or alumni of economics, business or law at accredited universities in Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia will be given the opportunity to study at the University of Graz for one year.

The trainee program focuses on the year-long practical experience at Steiermärkische Sparkasse in combination with courses at the University of Graz while the internship program puts the focus on the studies at the University of Graz during the academic year combined with practical experience at Steiermärkische Sparkasse in the summer after the academic year.

The program's aim is to provide the students with international further education opportunities, work experience and a stepping stone for their professional life. Candidates selected for the program will be enrolled at the University of Graz as exchange students for the duration of one year.

 • Requirements and application process can be found HERE.
 • In case you are interested in the program, please check the program website to see whether you are eligible to apply. If that is the case send the relevant information (as also indicated on the website) to receive the application code!
 • Further information: Mag. Christa Grassauer (Büro für Internationale Beziehungen, Universität Graz), Tel. 0316/380-1254, christa.grassauer@uni-graz.at
 • Application Deadline: 05.12.2018, 1pm CET (Receiving deadline for complete application scanned via email)

Obvestilo za ponovno vpisane študente B1 in B2 programa

Datum objave: 11.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Spoštovani,

obveščamo vas, da je Senat Pravne fakultete UM na svoji 16. redni seji dne 10.10.2018 sprejel naslednji:

SKLEP:

Senat Pravne fakultete Univerze v Mariboru odloči, da lahko ponovno vpisani študenti opravljajo izpite iz učnih enot višjega letnika, ko opravijo vse obveznosti za vpis v višji letnik. Visokošolski učitelji ponovno vpisanim študentom, ki še nimajo opravljenih vseh obveznosti za vpis v višji letnik, omogočijo opravljanje obveznosti iz vaj pri predmetih višjega letnika, in sicer s pričetkom študijskega leta 2018/2019. 

Z lepimi pozdravi,
Referat PF UM

Študentsko tutorstvo v študijskem letu 2018/2019

Datum objave: 10.10.2018 | Datum poteka: 30.09.2019

Tudi v letošnjem šolskem letu se bo na Pravni fakulteti v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM) izvajalo študentsko tutorstvo. Namen tutorstva je pomoč in podpora brucem, da se lažje vpeljejo v študij na Pravni fakulteti UM. Tutorji so študentom na razpolago z nasveti in informacijami glede predmetov, ki jih pokrivajo. Vsi tutorji so zgledni študenti z odličnim učnim uspehom. Tutorske ure se bodo izvajale po predhodnem dogovoru.

Tutorji študentje za šolsko leto 2018/19 so Aljoša Polajžar, Anamarie Potrč, Leon Brulc, Mihael Pojbič, Tea Unger, Teja Peče, Teodora Kordiš, Valentin Justin Tratnik, Vivian Mohr ter Živa Šuta.

Informiranje o projektu Prehod mladih

Datum objave: 08.10.2018 | Datum poteka: 05.12.2018

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI - Soča) izvajajo projekt »Prehod mladih«, s katerim želijo mladim že pred zaključkom šolanja/študija približati trg dela in izkušnje z realnim delovnim okoljem in jim tako odpreti možnosti za zaposlitev po zaključku šolanja/študija.

KDO SE LAHKO VKLJUČI V PROJEKT

Mladi s posebnimi potrebami (ki imajo odločbo o usmerjanju) do 29 let, pri katerih so prisotne ali:

 • motnje v duševnem razvoju,
 • slepota, slabovidnost oz. okvara vidne funkcije,
 • gluhota, naglušnost,
 • gibalna oviranost,
 • dolgotrajna bolezen,
 • avtistične motnje,
 • čustvene in vedenjske motnje.

Vključitev je možna zadnji dve leti pred zaključkom študija, ne glede na stopnjo študija in je brezplačna. Vključiti se je možno do konca novembra 2018.

TRAJANJE

Od 6 do 24 mesecev. Po zaključku je možno še vsaj 6 mesečno sodelovanje s strokovnim delavcem.

KJE IZVAJAJO PROJEKT

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI Soča), Služba Maribor, Čufarjeva 5, Maribor

KAJ NUDIJO

 • možnost dela v realnem delovnem okolju in vso potrebno podporo
 • svetovanje, informiranje, raziskovanje poklicnih ciljev in zaposlitvenih možnosti ipd.

Več informacij o samem projektu najdete na povezavi http://prehodmladih.si/o-projektu/

KONTAKT

Za dodatne informacije in vključitev kontaktirajte gospo Natašo Karneža na natasa.karneza@ir-rs.si ali 02 480 58 82.

Objavljeni so URNIKI za štud. leto 2018/2019

Datum objave: 27.09.2018 | Datum poteka: 30.09.2019

Spoštovani študenti.

Objavili smo U R N I K E za študijsko leto 2018/2019.

Do urnikov lahko dostopate s klikom na urniki v vrstici, ki se nahaja na vrhu spletne strani Pravne fakultete Maribor

ali pod kategorijo: Študij -> Urniki.
 

Skupine seminarjev in vaj v spodnjem delu besedila.


OBRAZLOŽITEV glede skupin in vaj

Predavanja se na obeh stopnjah študija izvajajo v eni skupini, seminarji v dveh skupinah in vaje v treh skupinah.


Skupine I. STOPNJA - REDNI

 1. letnik:

Skupina A:  od A - Kor

Skupina B:  od Kos - R

Skupina C:  od S – Ž

2. letnik:

Skupina A: od A - Go

Skupina B: od Gr - K

Skupina C: od L – Ž

3. letnik:

Skupina A: od A– G

Skupina B: od H – Pl

Skupina C: od Po - Ž


Skupine II. STOPNJA - REDNI

1. letnik

Razdelitev pri SEMINARJIH:

prva skupina 1 - 1 (prva št. pomeni letnik, druga pomeni skupino)

v prvi skupini so študenti od A do M

druga skupina 1 - 2 (prva št. pomeni letnik, druga pomeni skupino)

v drugi skupini so študenti od N do Ž

Razdelitev pri VAJAH:

Pri vajah bodo študenti razdeljeni v tri (3) skupine - A, B in C.
npr. 2-1 (A,B,C) pomeni: 2 - druga stopnja študija in 1 - prvi letnik študija ter črka skupine v katero je bil študent uvrščen.

Skupina Aod A do Kod

Skupina Bod Kra do R

Skupina Cod S do Ž

2. letnik

Razdelitev pri SEMINARJIH:

prva skupina 2 - 1 (prva št. pomeni letnik, druga pomeni skupino)

v prvi skupini so študenti od A do K

druga skupina 2 - 2 (prva št. pomeni letnik, druga pomeni skupino)

v drugi skupini so študenti od L do Ž

Razdelitev pri VAJAH:

Pri vajah bodo študenti razdeljeni v tri (3) skupine - A, B in C.
npr. 2-2 (A,B,C) pomeni: 2 - druga stopnja študija in 2 - drugi letnik študija ter črka skupine v katero je bil študent uvrščen.

Skupina Aod A do F

Skupina Bod G do Peč

Skupina Cod Ple do Ž

 


Namigi za prikaz vsebin:

1. Izberite kategorijo:  Program/Letnik/Smer (npr. 1. stopnja, 1. letnik, Pravo).

2. Izberite kategorijo: Skupine (za pregled celotnega urnika je najbolje, da obkljukate vse skupine).

Z izbranima kategorijama se vam prikaže urnik po tednih.

Če želite natančneje opredeliti prikaz urnika, izberite v nadaljevanju še ostale kategorije, ki so vam na voljo (Izvajalci, Prostori, Predmeti).

Želimo vam uspešen začetek študijskega leta.

Štipendije za izobraževanje tujcev v Sloveniji

Datum objave: 20.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (v nadaljevanju: sklad) podeljuje različne vrste štipendij. Na področju mednarodne mobilnosti se podeljujejo štipendije za mobilnost v tujino (štipendija Ad futura za študij v tujini, štipendije za študijske obiske, štipendije za tekmovanja) in štipendije za izobraževanje tujih državljanov  v Sloveniji.

Štipendije za tujce so namenjene izobraževanju tujih državljanov za pridobitev ravni oziroma stopnje izobrazbe v Republiki Sloveniji. Štipendije niso namenjene državljanom katerekoli tuje države, ki se izobražuje ali se želi izobraževati v Republiki Sloveniji. Štipendije se podeljujejo skladno z javnim razpisom, ki določa, kateri tujci (državljani katere države) lahko pridobijo štipendijo.

Med razpisi za izobraževanje tujcev v Sloveniji lahko izpostavimo tri vrste štipendij:

1. Štipendije za srednješolsko tehniško izobraževanje državljanov Zahodnega Balkana

2. Štipendije za podiplomski študij državljanov Zahodnega Balkana v Republiki Sloveniji za področja naravoslovja, tehnike in zdravstva (oziroma za področja, navedena v razpisu)

Pod države Zahodnega Balkana se po tovrstnem razpisu štejejo:  Bosna in Hercegovina, Republika Črna Gora, Republika Kosovo, Republika Makedonija in Republika Srbija. Starostna omejitev je 28 let na dan prvega vpisa v program, za katerega kandidat kandidira za štipendijo.

Na skladu se štipendije za državljane Zahodnega Balkana za študij v Sloveniji za prvo stopnjo (dodiplomski študij) ali za družboslovne smeri (oziroma smeri, izvzete iz razpisa) na podiplomski stopnji ne podeljujejo.

Letošnji aktualni razpis za študijsko leto 2018/2019 (245. javni razpis – več o razpisu na povezavi) ima rok za prijavo 5. 10. 2018.

3. Štipendije za študij tujih državljanov v Republiki Sloveniji na podlagi razvojnih dogovorov

Štipendija za študij se dodeli državljanom držav, ki so prejemnice oziroma upravičenke do razvojne pomoči, ki jo v okviru razvojnih dogovorov zagotavlja tudi Republika Slovenija. V sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve se vsako leto določi državo prejemnico, katere državljani lahko na razpisu kandidirajo za štipendijo. Javni razpis (in državo prejemnico tovrstne razvojne pomoči) se objavi predvidoma decembra, zato vam svetujemo, da vsako leto spremljate, državljani katere države lahko kandidirajo za tovrstno štipendijo. Pri teh štipendijah ravno tako velja starostna omejitev 28 let na dan prvega vpisa v program.

Razpis se objavi enkrat letno in velja le za državljane upravičene države do razvojne pomoči. Do sedaj je sklad podelil štipendije za državljane Kosova, Zelenortskih otokov, Egipta, Tunizije, Afganistana, Ukrajine, Palestine, Gruzije.

Razpisi, ki so še odprti in kjer lahko kandidati kandidirajo za štipendijo:

Štipendij za državljane drugih držav v tem trenutku na skladu ne dodeljujemo. Informacije o navedenih štipendijah so za študente (poleg naše spletne strani) zbrane skupaj tudi na spletni strani Study in Slovenia.

Informacije glede bivanja v Sloveniji si lahko študenti preberejo na spletni strani Study in Slovenia, na skladu ne razpolagamo z informacijami o posredovanju sob.

Za dodatne informacije ali pojasnila smo vam na voljo na ad-futura@sklad.kadri.si.

Izkažite se pri poznavanju izvršilnega in insolventnega prava ter se zaposlite

Datum objave: 14.09.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Družba IZTERJAVA d.o.o. (www.izterjava.com), ki se ukvarja z izvršilnim in insolventnim pravom, obstaja že od leta 2007 in ima danes že 28 zaposlenih.

Ker pri svojem delu potrebujejo kar nekaj pravnikov, vabijo v svoje vrste tako študente, ki so zaključili študij prava bodisi na prvi ali drugi stopnji, kakor tudi študente, ki še študirajo. Ponujajo možnost študentskega dela kakor tudi (kasnejše) zaposlitve.

Svoj CV in motivacijsko pismo lahko pošljete na email: zaposlitev@izterjava.com (s pripisom DELO ŠTUDENTA - PRAVNA FAKULTETA).

Zakaj študirati PRAVO na PRAV(n)I fakulteti Univerze v Mariboru?

Datum objave: 31.08.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Izbiro študija skoraj zmeraj spremlja strah pred neznanim. Morda pri pravu toliko bolj, saj srednje šole v učnih načrtih skoraj ne ponujajo predmeta, ki bi dijakom ponujal uvid v to široko in pestro področje družboslovja. Hudomušno bi kdo dejal, da si sliko o pravu v gimnazijskih letih naslikamo z gledanjem nanizank, kjer visokoleteči odvetniki citirajo to ali ono točko tega ali onega paragrafa nekega zakona. Iz tega razloga si marsikdo ustvari napačen vtis o pravu kot predvsem pomnjenju zakonskih določb. Resnica je seveda drugačna od stereotipnih predstav. Pravo je uporaben študij, morda celo najbolj med družboslovnimi programi, kjer se povezujeta kreativno in logično mišljenje. Strah je odveč.

V ospredje študija prava stopata razumevanje družbe in sveta okoli nas, skozi pravila, ki kroijo naša vsakodnevna ravnanja. Od nakupa kruha do sklepanja mirovnih sporazumov med državami, le redko je področje, kjer pravo ne določa pravic, dolžnosti in postopkov udeleženih oseb. Potreba po pravnikih je zato vseprisotna. V gospodarstvu bo pravnik npr. bdel nad združitvami korporacij; pripravljal gospodarske pogodbe, skrbel za zakonito poslovanje, svetoval strankam pri poslovnih odločitvah; v pravosodju bo pravnik odvetnik, sodnik, tožilec ali notar; spet v javni upravi je cela plejada različnih poklicev, ki jih zasedajo pravniki. Pravnik se pri svojem delu seveda poslužuje zakonov, a povsem zgrešene so ideje, da bi se jih učil »na pamet«. Že samo v Sloveniji je več kot 800 zakonov in na tisoče podzakonskih aktov. Si mar kdo predstavlja, da bi se tega učil na pamet? Nasprotno, pravnik je usposobljen poiskati pravi zakon in ga tudi znati uporabiti, ga razumeti in za vsak konkreten primer pravilno interpretirati. Opremljen s takim znanjem je neprecenljiv za ljudi in državo.

Nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in Slovencev v izseljenstvu - rok za prijavo: 3.12.2018

Datum objave: 26.08.2018 | Datum poteka: 04.12.2018

Sodeluj v XVII. nagradnem natečaju za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in Slovencev v izseljenstvu, ki ga objavlja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Nagrajena bodo tri dela s področja zamejstva in tri dela s področja izseljenstva, in sicer prvi nagradi za vsako od področij bosta podeljeni v višini 800 evrov, drugi nagradi v višini 600 evrov in tretji nagradi v višini 400 evrov.

Vse informacije o nagradnem natečaju, vključno s kriteriji ocenjevanja in načinu ter roku prijave najdete v razpisu, objavljenem na spletni strani Univerze v Mariboru: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2446

Rok za prijavo: 3. december 2018.

DAAD štipendije

Datum objave: 03.08.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Nemška akademska služba za izmenjavo (DAAD) tudi v letošnjem študijskem letu ponuja različne štipendije za diplomante, raziskovalne štipendije za doktorande, postdoktorande in mlade znanstvenike, štipendije za delovna bivanja za visokošolske učitelje ter visokošolske poletne tečaje za tuje študente in diplomante v Nemčiji.

Podrobne informacije o posameznih štipendijah DAAD so na voljo na spletni strani www.funding-guide.de  ter v priponki.

Vprašanja v zvezi s štipendijami lahko naslovite tudi na Nemško veleposlaništvo v Ljubljani, kulturni oddelek (E-naslov: info@laibach.diplo.de , T: 01 479 03 00).

Poziv za oddajo vloge za program Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij za obdobje od leta 2018 do leta 2020

Datum objave: 30.07.2018 | Datum poteka: 28.06.2019

Cilji programa Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij je izboljšanje udeležbe študentov iz socialno šibkejših okolij na izmenjavah v tujini (mednarodna mobilnost) ter posledično povečanje učinka mednarodne mobilnosti in pridobivanja novih kompetenc za potrebe trga dela ob komplementarnem financiranju mobilnosti.

Rok za prejem ponudb: 28.6.2019

Več o razpisu najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Veljavnost spremenjenih pogojev za napredovanje

Datum objave: 20.06.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Spoštovani študenti.

Senat PF UM je na 4. izredni seji, dne 20. junija 2018, sprejel naslednji sklep.

Senat PF UM odloči, da za generacije študentov, ki so se v Univerzitetni študijski program 1. stopnje Pravo prvič vpisale "pred" študijskim letom 2016/2017 (tj. v štud. letu 2015/2016, 2014/2015, 2013/2014 itn.) spremenjeni pogoji za napredovanje v višji letnik oz. za napredovanje po programu NE VELJAJO.