Obvestila za študente

Obvestila 1 do 20 od 31

OBVESTILO: Snemanje predavanj na daljavo

Datum objave: 23.03.2020 | Datum poteka: 01.05.2020

ŠTUDENTOM PRAVNE FAKULTETE UM

Maribor, 23. 3. 2020

Spoštovani.

Kot ste bili seznanjeni, je Univerza v Mariboru zaradi nevarnosti širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) od ponedeljka, 16. marca 2020, do preklica pristopila k izvedbi pedagoškega procesa na daljavo. Glavnina pedagoškega dela se je preusmerila na izvedbo videopredavanj v orodju Microsoft Teams.

Vsi študenti ste že bili obveščeni in vas ponovno opozarjamo, da je snemanje predavanja in uporaba (npr. posredovanje) posnetkov brez privolitve posameznikov strogo prepovedano!

Neupravičeno snemanje in uporaba posnetkov brez privolitve posameznikov lahko pomeni storitev kaznivega dejanja po 138. členu Kazenskega zakonika (KZ-1, Uradni list RS, št. 50/12 s spremembami in dopolnitvami do 27/17), zaradi poseganja v posameznikove osebnostne pravice, skladno z določbami 134. člena Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 s spremembami in dopolnitvami do 20/18).

S spoštovanjem,

Vodstvo Pravne fakultete UM

                                                                               

Podaljšanje prvega prijavnega roka za vpis na dodiplomske študijske programe

Datum objave: 18.03.2020 | Datum poteka: 15.04.2020

PRIDI NA PRAV(n)O FAKULTETO UNIVERZE V MARIBORU!

Obveščamo vas, da se je PRVI PRIJAVNI ROK v okviru Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/2021 podaljšal, in sicer se kot pravočasna prijava upošteva:

 • prijava, ki je bila izpolnjena in oddana z elektronskim podpisom v eVŠ do 9. aprila 2020 in
 • prijava, ki je bila izpolnjena v eVŠ do 9. aprila 2020, natisnjena in v istem besedilu, kot je besedilo v zadnjem oddanem obrazcu v eVŠ, podpisana in priporočeno poslana po pošti pristojni visokošolski prijavno-informacijski službi do 14. aprila 2020.

Podaljšane prvega prijavnega roka velja za oba trenutno odprta prijavna roka (do 18. 3. 2020) - za vpis v 1. in vpis v višji letnik.

Pomembno obvestilo! Brezplačen dostop do portala IUS-INFO

Datum objave: 16.03.2020 | Datum poteka: 31.03.2020

Vsem študentom Pravne fakultete Univerze v Mariboru bo Lexpera d.o.o. za obdobje naslednjih 14 dni omogočila neomejeni dostop do portala IUS-INFO Profesionalni paket.

Za pridobitev osebnega dostopa do portala IUS-INFO prosim, da na elektronski naslov diplome@lexpera.si:

 • pošljete sliko svoje študentske izkaznice
 • pisno Izjavo, da boste dostop do portala IUS-INFO uporabljali izključno za osebne študijske namene.

Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (student.um.si), s čimer izkazujete svojo identiteto.

Želimo vam uspešno uporabo portala IUS-INFO.

POMEMBNO OBVESTILO VSEM ŠTUDENTOM PRAVNE FAKULTETE UNIVERZE V MARIBORU

Datum objave: 14.03.2020 | Datum poteka: 01.05.2020

V nadaljevanju obvestilo PF UM glede načina izvajanja pedagoškega procesa v času trajanja nevarnosti širjenja nalezljive bolezni SATS-CoV-2 (COVID-19).

OBVESTILO za študente z dne 13.3.2020 (KLIKNI NA POVEZAVO).

>>>>>

»Navodila študentom za udeležbo na predavanju na daljavo (KLIKNI NA POVEZAVO) «, Boštjan Vlaovič

Ob tem vas opozarjamo, da je snemanje predavanj s strani študentov strogo prepovedano!

Obvestilo uporabnikom KNJIŽNICE MIRKA ILEŠIČA PF UM

Datum objave: 14.03.2020 | Datum poteka: 31.05.2020

Spoštovani uporabniki!

Obveščamo vas, da smo se zaradi preprečitve tveganja prenosa okužbe s koronavirusom odločili, da bo knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor do preklica

ZAPRTA.

 • izposoja, vračanje in rezervacije gradiva so onemogočene od 13. 3. 2020 do nadaljnjega. Knjižnica nudi svoje storitve na daljavo, preko e-maila prfmb.knjiz@um.si,
 • rok izposoje gradiva lahko podaljšujete preko spletne storitve Cobiss+, Moja knjižnica ali mobilne aplikacije mCobiss. Za gradivo, ki mu bo v času zaprtja knjižnice potekel rok izposoje, knjižnica ne bo zaračunavala zamudnine,
 • uporabniki knjižnice, ki vam bo poteklo članstvo v času zaprtja knjižnice in bi želeli članstvo urediti, kontaktirajte knjižnico (prfmb.knjiz@um.si),
 • medknjižnična izposoja gradiva žal ne bo mogoča.

>>>>>

Zdaj je čas, da pričnete uporabljati možnosti oddaljenega dostopa do naročniških elektronskih informacijskih virov!

Oddaljen dostop oz. dostop od doma je mogoč za študente z urejenim statusom in zaposlene na Univerzi v Mariboru, ki so vpisani v eno od knjižnic UM. Za uspešno prijavo potrebujete številko članske izkaznice knjižnice in geslo za COBISS/OPAC, ki si ga lahko kasneje tudi spremenite na naslovu http://www.izum.si -> COBISS -> "Moja knjižnica". Geslo dobite preko e-maila prfmb.knjiz@um.si. Upoštevajte, da morate za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljati izključno študentski e-naslov (student.um.si), s čimer znotraj Univerze v Mariboru izkazujete svojo identiteto.

Hvala za razumevanje!
Vaša knjižnica Mirka Ilešiča Pravne fakultete Maribor

Nova aplikacija za urnike

Datum objave: 12.03.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Spoštovani študenti.

Študenti lahko za vpogled v urnik uporabljate novo spletno aplikacijo Univerze v Mariboru, ki je dosegljiva preko https://moja.um.si/ -> Študij -> Moj portal UM oz. na naslovu https://mojportal.um.si/.

Aplikacija je prilagojena za uporabo na mobilnih napravah. Predlagamo, da si jo dodate na začetni zaslon svojega telefona.

Navodila za ravnanje v času pojavljanja koronavirusa

Datum objave: 11.03.2020 | Datum poteka: 31.05.2020

Osnovna navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom so dostopna na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

Več informacij o koronavirusu tudi na https://www.gov.si/teme/koronavirus/.


Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.


Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa

Datum objave: 02.03.2020 | Datum poteka: 31.05.2020

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. V nadaljevanju objavljamo Načrt in osnovna navodila NIJZ glede osnovne higiene, dostopna na spletnih straneh NIJZ (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019).

EFA Foundation - štipendije

Datum objave: 04.02.2020 | Datum poteka: 01.04.2020

Become part of Europe’s “Festival of Ideas”!

Every year, over 650 students from almost 100 nationalities participate as scholarship holders in the European Forum Alpbach. Join smart minds from around the world in a charming Alpine village, immersing yourself in an environment bursting with novel ideas, new ways of thinking and opportunities for making great contacts.

With the Alpbach Scholarship Programme, young people under 30 (or under 35 for African scholarship holders) can attend this leading interdisciplinary conference and a variety of academic and artistic seminars.

Applications for the Scholarship Programme will be open between February 17 and March 31, 2020.

Več na: https://www.alpbach.org/en/scholarships/

Za morebitna vprašanja oz. priporočila se obrnite na referat.pf@um.si.

 

Razpis štipendij francoske vlade

Datum objave: 30.01.2020 | Datum poteka: 18.04.2020

Francoski inštitut v Sloveniji ponuja:

Štipendije za prvostopenjske in drugostopenjske (magistrske) študente:

 • 10-mesečno štipendijo (september 2020 – junij 2021) v višini 700 € na mesec;
 • Oprostitev plačila vpisnine v javnih izobraževalni ustanovah, ki sodijo pod ministrstvo za visoko šolstvo, raziskave in inovacije ALI kritje šolnine v višini do 5000 € na študijsko leto v drugih visokošolskih zavodih;
 • Pomoč pri sprejemu in nastanitvi v Franciji s strani operaterja Campus France.

Rok za oddajo prijave za štipendijo francoske vlade na Francoski inštitut v Sloveniji je 17. april 2020.

Več informacij dobite TUKAJ.

Študentska pravda 2020 - opuščanje in izmikanje cepljenju

Datum objave: 23.01.2020 | Datum poteka: 02.06.2020

Spoštovani študenti! Primer letošnje Študentske pravde je objavljen! Tokratno dejansko stanje zadeva opuščanje in izmikanje cepljenju. Prijave bodo omogočene s 30. januarjem. Urnik tekmovanja je po novem predelan in prestavljen v letni semester.

Letošnji primer in časovnico tekmovanja najdete >> tukaj <<.

Pravno svetovanje na področju varstva osebnih podatkov

Datum objave: 20.01.2020 | Datum poteka: 31.03.2020

Inštitut za ekonomijo, pravo in informatiko IEPRI išče absolventa/ko prava z veseljem do informatike za pravno svetovanje na področju varstva osebnih podatkov GDPR.
Delo obsega: intervjuji s strankami, izdelava dokumentov, pisanje mnenj, reševanje primerov in telefonsko komunikacijo. Delo poteka polovico v pisarni, polovico na terenu.
Pogoj: svoje prevozno sredstvo. Kasnejša redna zaposlitev. Zaželeno znanje srbohrvaškega jezika.

Motivacijsko pismo z življenjepisom pošlji na zaposlitev@iepri.si.

Infografika - spremljaj svoj napredek

Datum objave: 15.01.2020 | Datum poteka: 30.04.2020

Bliža se izpitno obdobje – spremljajte svoje napredovanje pri študiju v infografiki (aips.um.si)
Študentom Univerze v Mariboru je v spletnem AIPS-u dostopna »Infografika«, ki omogoča lažje spremljanje napredovanja pri študiju. Na voljo je vsem študentom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki imate v tekočem študijskem letu veljaven status študenta. Po prijavi v spletno mesto svojo infografiko vključite v zavihku Študij.
Več informacij: moja.um.si.

Izvajanje seminarjev v dveh skupinah

Datum objave: 22.11.2019 | Datum poteka: 30.09.2020

Obveščamo vas, da z začetkom prihodnjega tedna (ponedeljek, 25.11.2019) pričnemo z izvajanjem seminarjev v dveh (2) skupinah. Odločitev je bila sprejeta na drugi izredni seji Senatu PF UM dne 14.11.2019.

Obenem vas vljudno prosimo, da spremljate urnik, saj lahko prihaja do sprememb.

OBRAZLOŽITEV glede skupin

Seminarji se na obeh stopnjah študija izvajajo v dveh skupinah.


Skupine I. STOPNJA - REDNI

 1. letnik:

Skupina Aod A do Ma

Skupina Bod Mi do Ž

2. letnik:

Skupina A: od A do L

Skupina B: od M do Ž

3. letnik:

Skupina A: od A do Ko

Skupina B: od Ku do Ž


Skupine II. STOPNJA - REDNI

1. letnik

Skupina Aod A do K

Skupina Bod L do Ž

2. letnik

Skupina Aod A do M

Skupina Bod N do Ž

City Internships | 2019/20

Datum objave: 13.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Intern and Study Abroad Programs has launched as of Sunday 27th October.

We are excited to communicate the addition of 11 new cities for students to select from, which embodies our drive to expand horizons and opportunities for those who join a City Internship program. This brings our total offering to 20 international cities across 9 career fields.

Students who apply early will stand a better chance of securing places on some of our more popular programs, and also receiving an allocation of our 2019/20 Student Aid fund. The Student Aid fund makes a return this year after last year's success, which enabled our programs and their benefits to be more accessible than ever before.

Students may be directed to apply now at: https://city-internships.com/apply.

About City Internships

City Internships creates globally engaged, career-ready graduates. 

Since 2011, our immersive, structured "bridge" programs have equipped graduates with the in-demand skills, experience and links to employers necessary to launch meaningful careers in today's competitive and evolving employment landscape.

We are a "career accelerator" with a strong track-record in protecting and amplifying the value of students' post-secondary education. Upon college graduation, CI alumni secure graduate-level employment 3 times more quickly and starting salaries 30 percent higher than their peers.

Our overarching mission is to serve as a bridge between traditional education providers and leading companies. 

In the US, fewer than 60 percent of college students graduate. And fewer than 55% of recent graduates (those aged between 22 and 27) secure graduate-level employment. The effects of early career outcomes are significant and long-lasting, more than three-quarters of lifetime earnings growth accrues within the first decade of work. As well as individuals, the effects of poor early career outcomes have the potential destabilize institutions. We believe the talent/skill and enrollee shortages reported, increasingly and respectively, by employers and educators are symptomatic of the same cause; employers and educators occupying parallel, seldom overlapping universes and the depressed college outcomes that result.

By rigorously enhancing the career preparedness of students via outcomes-focused experiential education, we too serve the dual and mutual interests of employers and traditional educators; enabling companies to build suitably skilled and high-performing teams and colleges to demonstrate quality, relevance and value through favorable education-to-employment outcomes.


City Internships Programs

3 program formats. 9 career fields. 20 cities.

For 2020, CI offers programs in three formats. 

Our Global Accelerator Program (GAP) is our flagship experience. It is an 8-week summer-only program delivered in London and New York. All students attend an 8-week placement with a leading employer in their chosen career field. And students may participate in the GAP program on a resident or non-resident ("commuter") attendee. 

All GAP students undertake a cohort-based "Career Navigator" and "Business Leaders" course of seminars and workshops developed, respectively, to maximize students' career-readiness and commercial awareness. Our on-the-ground coaches and mentors use productive struggle to challenge and support students in equal measure, facilitating the self-discovery of career preferences, strengths and potential. 

Our Global Explorer Program (GEP) offers a more customizable experience. Students may undertake a 6 to 12 week program (with corresponding-length internship placement in their chosen career field), in one of 20 cities, and at at any time of year (programs commence on a rolling monthly basis). All GEP students undertake an personalized, online version of our prized Career Navigator and Business leaders courses. All GEP students also enjoy regular access to career coaches and ongoing guidance. 

Our Remote Program (RP) is new for 2020 and offers an experience yielding the benefits of a structured and well-managed remote internship placement, without the logistical and financial overhead associated with relocating elsewhere. Like the GEP, students may undertake a 6 to 12 week program (with corresponding-length internship placement in their chosen career field), in one of 20 cities, and at at any time of year (programs commence on a rolling monthly basis). All RP students undertake an personalized, online version of our prized Career Navigator and Business leaders courses. All RP also students enjoy regular access to career coaches and ongoing guidance. 

All programs are open to undergraduate and graduate students from any year and any major

Students may apply directly. Alternatively, students attending partnering colleges may apply via designated portals available through their Career and/or Study Abroad Centers.

Program locations:

> London, Dublin, Paris, Madrid, Barcelona, Shanghai, Tokyo, Bangkok, Hong Kong, Melbourne, Toronto, New York, Los Angeles, Paris, Washington D.C., Boston, Chicago, Miami, San Francisco,  Medellin, and Santiago.

Internship placement career fields: 

> Banking & financial services, Consulting & Professional services, Marketing, Advertising & PR, Law & Politics, Media, Entertainment & Journalism, Art, Fashion & Design, Start-ups & Entrepreneurship, Technology & Engineering, and Charities, Non-profits & NGOs.

Program seasons/dates:

> GAP: Summer only. (London and New York only)

> GEP & RP: Year-round, rolling start. (All locations.)

To receive a detailed prospectus, please complete this form:

https://cityinternships.typeform.com/to/pCywfJ

Novost v Aipsu: INFOGRAFIKA

Datum objave: 11.11.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentom Univerze v Mariboru je v spletnem AIPS-u sedaj dostopna nova funkcionalnost »Infografika«, ki omogoča lažje spremljanje napredovanja pri študiju. Na voljo je vsem študentom študijskih programov 1. in 2. stopnje, ki imate v tekočem študijskem letu veljaven status študenta. Po prijavi v spletno mesto svojo infografiko vključite v zavihku Študij.

V infografiki, ki se dnevno posodablja, so prikazani diagrami napredka in značke za opravljene obveznosti. Več informacij na: moja.um.si.