Novice

Novice 1 do 20 od 84

USPEŠEN ZAKLJUČEK IV. ŠTUDENTSKE PRAVDE

Datum objave: 13.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Dne 12. decembra 2018 se je z izvedbo finalnih obravnav na Pravni fakulteti Maribor zaključila IV. Študentska pravda. Vseslovensko tekmovanje študentov prava iz poznavanja civilnega materialnega in procesnega prava je tudi letos postreglo z zanimivim primerom in k sodelovanju privabilo vrsto strokovnjakov iz prakse ter zainteresirane javnost.

Študentska pravda je tako že četrto leto zapored upravičila svoj moto »Postani odvetnik že med študijem« in omogočila, da študenti teoretično znanje iz predavalnice preizkusijo v praksi sodne dvorane. Kot tekmovanje, ki temelji na simulaciji pravdnega postopka, predstavlja Študentska pravda edinstveno tovrstno tekmovanje v Sloveniji.

Po odločitvi senata, ki so ga sestavljali višji sodnik Matej Čujovič (VSL), odvetnica Suzana Bončina Jamšek (o.p. Ilič & partnerji) ter odvetnik Andrej Kac (o.p. Kac in odvetniki), je zmagovalka letošnje Pravde ekipa študentov Pravne fakultete Ljubljana v sestavi Klemen Kreča, Gal Gračanin, Nejc Jereb in Monika Gradišnik, medtem ko je ekipa študentov Pravne fakultete Maribor v sestavi Nejc Romih, Alja Kamnik, Jakob Stanič Gruden, Urška Stopar in Teja Štrukelj osvojila drugo mesto.
 

V polfinalnih obravnavah sta odločala dva senata. V prvem odvetnica Urška Kežmah, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin) in odvetnik Žiga Stamenkovič, v drugem senatu pa višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnica Nataša Štelcer (o.p. Štelcer Berkovič) in odvetnica Vesna Gorjup Zupnačič (o.p. Gorjup). V polfinalni fazi tekmovanja sta nastopali še dve ekipi študentov. Leon Brulc, Aljoša Polajžar, Mihael Pojbič in Barbara Smogavc (PF MB) in Nejc Šteblaj, Primož Marinič in Alja Šilar (PF LJ).

Študenti so se letos spopadli z zahtevnim primerom stvarnopravne narave (priposestvovanje stvarne služnosti na skupni nepremičnini), odškodninsko tožbo in vprašanjem nedopustnosti dokazov v pravdnem postopku. Po pripravi tožb, odgovor nanje in ostalih vlog, so najboljši študenti v (pol)finalnih obravnavah svoja stališča argumentirali še pred uglednimi strokovnjaki iz prakse.

Več o Študentski pravdi in možnosti prijave:

https://www.pf.um.si/studij/obstudijske-dejavnosti/tekmovanja-studentov/studentska-pravda/

Fotogalerijo si lahko ogledate >>tukaj<<.

Okrogla miza: Slovenija v letu 2019 - kam naprej?

Datum objave: 12.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

V ponedeljek, 10. decembra 2018, je v sklopu Študentskega sveta Pravne fakultete Univerze v Mariboru v dvorani Auditorium Maximum na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala okrogla miza na temo »Slovenija v letu 2019 – kam naprej?« Okroglo mizo so s svojim širokim poznavanjem tematike obogatili naslednji pomembni gostje: evropska poslanka ga. Tanja Fajon, prof. dr. Boštjan Udovič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.  Pogovor je oblikoval in vodil g. Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera.

Navzoče študente prava, njihove profesorje in povabljene goste je najprej pozdravila študentka Petra Zupančič, ki je dogodek, ob podpori dekanice prof. dr. Vesne Rijavec ter prof. dr. Tjaše Ivanc, tudi organizirala.  Po izrečenih pozdravnih besedah dekanice, je stekel razgovor na teme, ki v tem trenutku pomenijo izziv in kličejo k iskanju odgovorov in boljših rešitev.

V prvem delu programa so gostje podali svoja razmišljanja o tem, kakšno je globalno in evropsko stanje na različnih družbenih področjih in v povezavi s tem tudi videnje, kakšna bo Slovenija v prihodnjem letu. V nadaljnji diskusiji smo se dotaknili aktualne problematike migracijskih gibanj, tako v Sloveniji kot v Evropski uniji ter analizirali polemiko sprejetja Marakeškega sporazuma. V luči  praznovanja 70. letnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah so se dotaknili tudi pridobljenih pravic do svobodnega izražanja, ki pa jih nekateri v imenu demokracije vse pogosteje namenoma zlorabljajo, saj je sovražni govor žal postal skoraj nekaj vsakdanjega v današnji kulturi dialoga.

Družba je prepojena z različnimi informacijami, ki jih omogočajo moderne komunikacijske tehnologije, zaradi česar je ločnica med resnico in neresnico težko določljiva. Zdi se, da se danes namesto reševanja kompleksnih vprašanj, raje zadovoljimo s poenostavljenimi (ideološkimi) razlagami, tovrstni posveti pa so zatorej nedvomno priložnost, da pridobimo odgovore na različna vprašanja. Na okrogli mizi so nnjihovo pripravljenost na spremembe in izzive, ki so pred njimi, analizirali tudi skozi prizmo vladavine prava.

Dobro obiskana dvorana zainteresiranih študentov dokazuje, da so tovrstni dogodki na fakulteti zaželeni in dobrodošli.

Gostujoče predavanje dr. Jureta Vidmarja z Univerze Maastricht

Datum objave: 04.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V torek, 4. 12. 2018, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predaval dr. Jure Vidmar. Predavanje je izvedel v okviru predmeta Mednarodno javno pravo v tretjem letniku B1. Predaval je o mednarodni odgovornosti držav. Dr. Vidmar je redni profesor mednarodnega javnega prava na Univerzi Maastricht na Nizozemskem in sodnik ad hoc Evropskega sodišča za človekove pravice. Pred tem je bil predavatelj na Pravni fakulteti Univerze Oxford v Veliki Britaniji, kjer je bil med drugim član kolidža St John’s, postdoktorski član kolidža Queens in raziskovalec Inštituta za evropsko in primerjalno pravo.

Dr. Jure Vidmar občasno predava na južnoafriški univerzi Pretoria, kjer je pridruženi član Centra za človekove pravice. Poučeval je mednarodno javno pravo, mednarodno reševanje sporov, humanitarno pravo, človekove pravice, pravo EU ter občasno tudi pravno filozofijo, ustavno in kazensko pravo. Raziskovalno se ukvarja predvsem z mednarodnim pravom, pravno teorijo in evropskim pravom. Je avtor številnih strokovnih člankov ter knjig Democratic Statehood in International Law (Hart, Oxford, 2013) in Hierarchy in International Law (OUP, Oxford, 2012, skupaj z E. De Wet). Profesor Vidmar je glavni urednik Hague Yearbook of International Law in član uredniškega odbora Netherlands International Law Review.

Gostujoče predavanje dr. Jana Ondreja

Datum objave: 03.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V četrtek, 29. 11. 2018, so študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru poslušali predavanje dr. Jana Ondreja, profesorja Mednarodnega prava na Karlovi univerzi v Pragi in predstojnika katedre za Pravo in varnost na Private University College of Economics Studies. Predavanje se je izvedlo v okviru predmeta Mednarodno javno pravo v tretjem letniku B1. Predaval je o mednarodnem pravu morja. Dr. Ondrej je avtor več knjig na področju Mednarodnega prava.

Najvplivnejši pravniki, med njimi prof. dr. Jurij Toplak in doc. dr. Miha Šepec, o reformi demokratične in pravne države

Datum objave: 03.12.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Končal se je že osemnajsti izbor 10 najvplivnejših slovenskih pravnikov. Okrogle mize z naslovom Reforma slovenske demokratične in pravne države?, ki je potekala dne 27.11.2018 in s katero se izbor tudi tradicionalno sklene, so se udeležili letošnji najvplivnejši pravniki in pravnice (navedeni po abecednem redu): ddr. Klemen Jaklič, Vlasta Nussdorfer, dr. Miha Šepec, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

Najvplivnejši pravniki so prejeli prizanja iz rok direktorice oddelka založbe in dogodkov v družbi LEXPERA gospe Alenke Zalar ter bili povabljeni k razpravi.

»Če družba iz zgodovinskih razlogov ni pluralna – tako kot na primer slovenska družba ni zaradi enega daljšega obdobja pod enim režimom –, se bojim, da družba potrebuje zelo dolgo, da bi postala pluralna,« je bil kritičen profesor na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Jurij Toplak. Po njegovem mnenju je zlasti naloga Ustavnega sodišča RS, da to zagotovi skozi svoje odločitve. Če ljudje pluralnosti nimajo v sebi, potem je ne moreta zagotoviti ne ljudstvo in ne parlament, ki ga ljudstvo izvoli. Prepričan je, da lahko na podlagi ustave in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP) za to poskrbi le ustavno sodišče. V nadaljevanju je izpostavil primer, s katerim se ukvarja sam, in sicer, da bi javnost izvedela, kakšna je uspešnost maturantov na posamezni srednji šoli – ti podatki za zdaj namreč niso znani. Kljub vsemu navedenemu pa je dejal, da je v Sloveniji viden napredek tudi na področju pravosodja: »Vse več sodnikov, pa tudi drugih, se zaveda, da imamo neki minimum, pod katerega ne smemo, tj. EKČP.«

 

»Pravo je najvišja, ultimativna znanost. Tukaj se ne moremo skriti za neko enačbo ali za neki poskus s podgano in potem reči: 'To je res, ker je podgana tako povedala,' ali pa 'Test s podgano je tako pokazal'. Ampak lahko zastavimo svoje ime in svoje argumente. In če bomo uspeli, si pridobimo slavo, oziroma če ne bomo, se nam bodo vsi smejali. In kaj je lahko bolj intelektualnega in plemenitega kot to?« je svoje mnenje o pravni znanosti izrazil dr. Miha Šepec z mariborske pravne fakultete. V povezavi s tem je nadaljeval, da moramo vsako sodbo, ki jo prejmemo z Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), kritično presoditi: »Vsakogar, ki se bo izpostavil in kritiziral neko sodbo ESČP, zelo cenim. Zakaj cenim? Zato, ker povzemanje teh sodb kot neke ultimativne resnice, božje resnice … to lahko počne vsak opičnjak. Če bi nekdo rad kritiziral te sodbe, pa so potrebni pogum in zelo visoko poznavanje in razumevanje prava kot celote, da se nekdo 'spusti' in zastavi svoje ime v tej kritiki.« Kljub temu meni, da je nedavna izjava Vrhovnega sodišča RS o sodbah ESČP neprimerna, saj je vrhovno sodišče kot organ zavezano spoštovati odločitve ESČP – v nasprotnem primeru pade načelo pravne varnosti.

 

 

Vir: https://novi.iusinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/232200?fbclid=IwAR39hEk9EhCX8o7XwhMpjiXaxqhThFEQJaMrQ6HgiudXn_Q54y5icxt7FqA

Pripravila: Patricij Maček in Toni Tovornik

Izobraževalni tožilski dnevi 2018

Datum objave: 29.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Center za izobraževanje v pravosodju Ministrstva za pravosodje organizira izobraževanje Izobraževalni tožilski dnevi 2018, ki se bo izvedlo 3. in 4. decembra 2018 v Hotelu Bernardin v Portorožu.

S Pravne fakultete Univerze v Mariboru bo predaval doc. dr. Miha Šepec s prispevkom Kazniva dejanja kibernetskega kriminala − dileme naše kazenskopravne zakonodaje.

Izobraževanje v pravosodju tudi z doc. dr. Miho Šepcem

Datum objave: 29.11.2018 | Datum poteka: 30.12.2018

Center za izobraževanje v pravosodju Ministrstva za pravosodje organizira Forum o finančni in gospodarski kriminaliteti, ki se bo izvedel 29. in 30. novembra 2018, v Sodni stavbi v Ljubljani.

Prvi dan izobraževanja, 29.11.2018, bo predaval tudi doc. dr. Miha Šepec iz naše fakultete s prispevkom: Prilastitveni namen kot ozko grlo slovenskega premoženjskega kazenskega prava.

Novejši pristopi poslovne prakse pri upravljanju s terjatvami

Datum objave: 22.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

V okviru predmeta Avtonomni gospodarski posli je mag. Sanja Savič, vodja pravnega oddelka v družbi PwC Slovenija d.o.o., 22. 11. 2018 izvedla gostujoče predavanje na temo: Novejši pristopi poslovne prakse pri upravljanju s terjatvami.

Mag. Sanja Savič je diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru leta 2006, leta 2014 pa zaključila tudi znanstveni magistrski študij. Ima več kot 12 let izkušenj na področju pravnega svetovanja lokalnim in tujim strankam. Njeno specialistično področje obsega predvsem pravno svetovanje na področju korporacijskega in gospodarskega prava, prestrukturiranja in reorganizacije  podjetij, združitev in prevzemov, ustanovitev ter likvidacij podjetij. Samostojno je vodila številne prevzeme, skrbne preglede družb ter večja statusno pravna preoblikovanja.

Pravna fakulteta pridobila dva evropska projekta

Datum objave: 21.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Evropska komisija je konec meseca novembra 2018 v okviru programa JUSTICE odobrila dva projekta, katerih koordinator je Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in sicer:
 
1. Diversity of Enforcement titles in cross-border debt collection in the EUEU-En4s.
    Nosilki prof. dr. Vesna Rijavec in izr. prof. dr. Tjaša Ivanc.
 
2. Eropean investigation order – legal analysis and practical dilemmas of international cooperationEIO-LAPD.
    Nosilec doc. dr. Miha Šepec ob pomoči asist. Jana Stajnka.
 
Projekta se bosta začela izvajati v letu 2019 in trajala 24 mesecev.
 
Nosilcem projektov iskreno čestitamo.

10 najvplivnejših pravnikov leta 2018

Datum objave: 20.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2019

Izbranih je 10 najvplivnejših pravnikov, ki so po mnenju glasovalcev vidno zaznamovali leto 2018 tako na pravnem področju kot tudi širše v družbi.

Med 10 najvplivnejšimi pravniki kar 3 visokošolski učitelji iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

To so (po abecednem redu):

  • doc. dr. Miha Šepec
  • prof. dr. Jurij Toplak
  • prof. dr. Verica Trstenjak

Iskrene čestitke izbranim pravnikom leta 2018!

Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 19. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov.

Izbor, ki ga na portalu IUS‑INFO organizirajo z namenom, da poudarijo pomen pravne stroke in njen vpliv na družbeno dogajanje, bodo sklenili s slovesno podelitvijo priznanj in okroglo mizo, ki bosta v torek, 27. novembra 2018, ob 11. uri v Hotelu InterContinental.

Vir: https://novi.iusinfo.si/medijsko-sredisce/10-najvplivnejsih-pravnikov

Promocija doktorja znanosti Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 13.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, je dne 6. novembra 2018 v doktorski naziv promoviral 11 kandidatov. Med enajstimi kandidati je bil tudi doktorant PF UM Janez VONČINA, ki je 1. marca 2018 na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru pod mentorstvom prof. dr. Saše Preliča zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Zamenljive obveznice in obveznice z delniško nakupno opcijo ter pogojno povečanje osnovnega kapitala.
 
Vsem novim doktoricam in doktorjem znanosti Univerze v Mariboru iskrene čestitke.

Znanstveni prispevek prof. dr. Boštjana Brezovnika v monografiji mednarodne založbe Palgrave

Datum objave: 08.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik je objavil znanstveni prispevek z naslovom: 'Slovenia: Vertical Imbalance in Local Government Financing, ki je izšel pri mednarodni založbi Palgrave Macmillan v monografiji z naslovom 'Fiscal Decentralisation, Local government and Policy Reversals in Southeastern Europe.

Kratko vsebino znanstvenega članka si lahko ogledate >>tukaj<<. Možen je nakup celotne e-knjige ali samo posameznih prispevkov.

Knjiga o sodelovalnem gospodarstvu pod uredništvom prof. dr. Janje Hojnik

Datum objave: 07.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Pri Zavodu 14 v Ljubljani je izšla strokovna monografija z naslovom Sharing Economy in Europe - Opportunities and Challenges. Urednica knjige je red. prof. dr. Janja Hojnik, v njej lahko najdemo tudi njeno poglavje in  poglavje doc. dr. Petre Weingerl ter doktorske kandidatke Katje Vizjak, ki študira na Doktorskem študijskem programu III. stopnje na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter drugih slovenskih in tujih avtorjev. Izdajo knjige sta podprla European Liberal Forum, najvplivnejši think tank v Evropi, ter Evropski parlament.

Knjiga je prosto dostopna

Študenti Pravne fakultete Maribor so ZMAGOVALCI tekmovanja MUNLawS v letu 2018

Datum objave: 06.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka, med 26. in 28. oktobrom 2018 udeležili tekmovanja MUNLawS, ki je potekalo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Tekmovalci Aljoša Polajžar, Mihael Pojbič, Tamára Cheles Coelho in Iza Beširević so Pravni fakulteti Univerze v Mariboru priborili prestižen naziv Best University Delegation.

Posebej gre izpostaviti tekmovalca Aljošo Polajžarja, ki si je prislužil naziv Best University Delegate v okviru Sveta za človekove pravice ZN. Tudi Tamára Cheles Coelho si je zaradi odličnega nastopa prislužila Honorable Mention in uvrstitev med 5 najboljših delegatov v okviru Sveta za človekove pravice ZN, Mihael Pojbič pa Honorable Mention zaradi odličnega nastopa v simulaciji postopka pred Stalnim arbitražnim sodiščem.

Našim izvrstnim študentom iskreno čestitamo.

MUNLawS je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora, debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Od leta 2013 se je konference MUNLawS udeležilo več kot 500 udeležencev iz 30 držav in 4 kontinentov.

Za organizacijo tekmovanja in fotografije se zahvaljujemo Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Sodelovanje na mednarodnem posvetu na Pravni fakulteti Univerze v Splitu

Datum objave: 06.11.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Dne 25. in 26. oktobra 2018 sta prof. dr. Suzana Kraljić ter asistent Kristjan Zahrastnik s prispevkoma sodelovala na mednarodnem posvetovanju „Aktualnosti građanskog procesnog prava – nacionalna i usporedna pravnoterorijska i praktična dostignuća “, v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Splitu.

Prof. dr. Suzana Kraljić je predstavila Sporazumno razvezo pred notarjem v luči novega slovenskega Družinskega zakonika, asistent Kristjan Zahrastnik pa je v sodelovanju s prof. dr. Tjašo Ivanc predstavil prispevek z naslovom New dimensions of evidence taking in civil proceedings – the question of impact of ICT on traditional rules of evidence law (case of Slovenia).

Delegacija iz PF UM pa si je ogledala tudi Laboratorij za forenzično in biološko antropologijo, Univerzitetnega oddelka za forenzično znanost Univerze v Splitu, njihovo kostno zbirko ter pokukala v univerzitetno knjižnico Univerze v Splitu.

25. oktobra 2018 je Pravna fakulteta Maribor praznovala DAN FAKULTETE

Datum objave: 26.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru bo tudi v prihodnje v slovenskem in širšem prostoru proaktivna visokošolska institucija na področju posredovanja pravnih znanj ter združevanja pedagoškega in raziskovalnega dela, ki oblikuje v družbi cenjene in iskane diplomante prava.

Študij Prava v Mariboru obsega 58 let izobraževanja mladine o veščini dobrega in pravičnega. Vsako leto predstavlja kamenček v mozaiku, danes sodobnega, evropsko primerljivega študija Prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Le po čem je odmevalo to leto?

Vabimo Vas k ogledu kratkega slikovnega gradiva "Kaj vse smo počeli v tem letu!".

 

Red. prof. dr. Rajko Knez bo novi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije

Datum objave: 23.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Dr. Rajko Knez, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, v letih 2007 – 2011 dekan Pravne fakultete, je bil prvi diplomant Visoke pravne šole v Mariboru in prvi diplomant znanstvenega magistrskega študijskega programa Gospodarsko pravo, bo z mandatom predsednika Ustavnega sodišča RS nastopil 19. decembra 2018, dan po tem, ko poteče mandat ustavni sodnici, sedanji predsednici Ustavnega sodišča RS, doc. dr. Jadranki Sovdat.

Dr. Rajko Knez bo za dobo treh let prvi predsednik Ustavnega sodišča RS, ki je diplomiral, magistriral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.


Celotno vsebino si lahko preberete >>tukaj<<.


Red. prof. dr. Rajko Knez je bil prvi diplomant visoke pravne šole, ki je diplomiral 17. septembra 1993 pod mentorstvom dr. Miroslave Geč-Korošec. Od tega leta dalje se primarno posveča pravu EU. Bil je tudi prvi diplomant znanstvenega magistrskega študijskega programa gospodarsko pravo, diplomiral je 29. oktobra 1996 pod mentorstvom dr. Miroslave Geč-Korošec. Doktoriral je leta 2000, po predhodni pripravi doktorata v ZDA. V študijskem letu 2002/2003 se je na Pravni fakulteti Maribor pričel izvajati znanstveni magistrski študijski program gospodarsko pravo EU, katerega vodja je bil prav prof. dr. Rajko Knez.
V letih 2007 - 2011 je bil izvoljen za dekana Pravne fakultete Univerze v Mariboru, v štiriletnem obdobju, ki je sledilo dekanovanju, v letih 2011 - 2015 pa je opravljal funkcijo prodekana za gospodarjenje. V zadnjih letih je dopolnilno zaposlen na Vrhovnem sodišču RS, kjer opravlja delo Višjega pravosodnega svetovalca. Trenutno je član Meddržavnega sodišča  v Haagu. Je tudi arbiter Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije (Ljubljana Arbitration Centre). 

Danes deluje na področju evropskega prava, civilnega prava in nekaterih področij upravnega prava, tudi prava varstva okolja/narave ter medijskega prava. Je avtor številnih znanstvenih in strokovnih člankov, monografij in komentarjev zakonov.

Je izvrsten pravni strokovnjak mednarodnih kompetenc, odličen pedagog, predan okoljevarstvenik, mož in oče - velik Človek.

Podelitev diplom diplomantom Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 19.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2018

Slavnostna podelitev diplomskih listin je praznik za fakulteto, ki diplome podeljuje, predvsem pa za njene diplomante, katerim je ta dogodek najverjetneje zadnji stik s fakulteto, učitelji in mentorji, ki so jih spremljali v času študija ter jih usmerjali pri izdelavi zaključnega dela.

Dne 19. oktobra 2018 se podeljuje diplomske listine diplomantom Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo in diplomantom Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo.

Vsem prejemnikom diplomskih listin iskrene čestitke.

Čudovita stvar pri učenju je, da nam znanja nihče ne more vzeti. - B. B. King

Liber amicorum Etelka Korpič - Horvat

Datum objave: 19.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Monografijo z naslovom Teorija in praksa, pravo in življenje sestavlja štiriindvajset znanstvenih in strokovnih prispevkov in je posvečena jubileju dr. Etelke Korpič - Horvat. Avtorice in avtorji prispevkov so slovenske in tuje strokovnjakinje in strokovnjaki, ki so s slavljenko strokovno, poklicno in/ ali prijateljsko povezani.

"Pravo prijateljstvo
gore premika.
Ne more biti vprašaj,
je le klicaj ali pika."

Tone Pavček: Prijateljstvo

Doc. dr. Petra Weingerl je mladi pravnik leta

Datum objave: 15.10.2018 | Datum poteka: 31.12.2020

Doc. dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je 11. oktobra 2018 na 44. Dnevih slovenskih pravnikov, ki jih organizirajo Zveza društev pravnikov Slovenije, Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije in družba LEXPERA d.o.o. (GV Založba), prejela priznanje mlademu pravniku leta. Priznanja je v Portorožu podelil predsednik Zveze dr. Lojze Ude.

Dr. Petri Weingerl iskreno čestitamo.