Novice

Novice 141 do 160 od 353

Objava znanstvenega članka doc. dr. Weingerl in prof. dr. Tratnik v pravni reviji European Journal of International Law

Datum objave: 12.05.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Ena od vodilnih svetovnih revij za mednarodno pravo, EUROPEAN JOURNAL OF INTERNATIONAL LAW, je objavila znanstveni članek doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika z naslovom "Climbing the Wall around EU Citizenship: Has the Time Come to Align Third-Country Nationals with Intra-EU Migrants?".

Vsi, ki vas zanima področje, ki sta se ga poglobljeno lotila naša sodelavca, vabimo k branju na naslednji povezavi: https://academic.oup.com/ejil/advance-article-abstract/doi/10.1093/ejil/chac008/6583471.

Vsebino in več informacij o reviji lahko najdete na spodnjih povezavah: https://academic.oup.com/ejil in http://www.ejil.org/.

Kratek povzetek članka:

This article discusses legal migration in the EU, in particular labour migration. It addresses the following question: once migrant workers from non-EU countries have been admitted into the Union, should they be treated like workers from EU countries for purposes of free movement? The EU migration acquis is one of the most politically charged issues covered by the EU Treaties. As EU citizens, nationals of member states enjoy a set of free movement and political rights that can be exercised in other member states in accordance with the principle of non-discrimination on grounds of nationality affirmed in Article 18 TFEU. This principle is arguably not applicable to third-country nationals. Thus, member states are free to accord unequal treatment to third-country nationals as compared to privileged EU immigrants. The pressing question is whether it is desirable to maintain different levels of rights for third-country nationals who have been legally admitted and whose connection to the host member state does not otherwise differ from that of EU citizens who have exercised their mobility rights. To answer that question, this paper examines arguments for and against treating migrant workers from EU countries and non-EU countries equally for purposes of free movement. It will show how these arguments push in different directions depending on whether they concern the political, human, social, cultural or economic impact of such differential treatment. Our analysis strongly suggests that, on balance, there are convincing reasons for aligning the treatment of long-term resident migrant workers from non-EU countries with that of migrant workers from EU member states.

Gostili smo predavanje ge. Sergeje Oštir, samostojne svetovalke Zagovornika načela enakosti

Datum objave: 12.05.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo 12. maja 2022 pri predmetu Pravni sistem in institucije EU gostili predavanje ge. Sergeje Oštir, samostojne svetovalke Zagovornika načela, z naslovom:  Zagovornik načela enakosti: varstvo pred diskriminacijo in zagotavljanje enake obravnave in enakih možnosti v Sloveniji.

Predavanje je bilo izvedeno pri predmetu Pravni sistem in institucije EU v 1. letniku v okviru obravnave varstva temeljnih pravic. Poleg predstavitve dela in pristojnosti Zagovornika načela enakosti je ga. Oštir predstavila zanimive primere, s katerimi se srečujejo v praksi.

Ge. Sergeji Oštir se zahvaljujemo za izvedeno predavanje.

TEDEN DELOVNEGA PRAVA (10. in 11. maj 2022)

Datum objave: 12.05.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V preteklih dneh je na Pravni fakulteti Maribor potekal "Teden delovnega prava", ki ga je organiziral Študentski svet PF UM skupaj s prof. dr. Darjo Senčur Peček.

Prvi dan je potekala okrogla miza na temo prekarizacije dela, katere so se prijazno udeležili gostje iz prakse:

  • mag. Biserka Kogej Dmitrovič, predsednica Višjega delovnega in socialnega sodišča,
  • Matej Štivan, vodja območne enote inšpekcije za delo v Murski Soboti,
  • mag. Helena Polič-Kosi, odvetnica, specialistka za delovno pravo,
  • Aljoša Čeč, dipl. prav., generalni sekretar sindikata Pergam,
  • Borut Brezar, predsednik Gibanja za dostojno delo.

Drugi dan je potekalo tradicionalno tekmovanje iz mediacije. Komisija v sestavi prof. dr. Darja Senčur Peček, mag. Helena Polič-Kosi in mag. Nataša Cirej je izbrala:

  • najboljšo delavko: Patricijo Glavica
  • najboljšo delodajalko: Jeleno Popović in
  • najboljško mediatorko: Kristino Lahovnik.

Vsem študentom in gostom se iskreno zahvaljujemo za udeležbo!

 

Študenti so pri predmetu Medicinsko pravo obiskali "Muzej norosti"

Datum objave: 11.05.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V sklopu predmeta 'Medicinsko pravo' so študentje v sprememstvu izr. prof. dr. Suzane Kraljić in asistentke Katje Drnovšek 10. maja 2022 obiskali 'Muzej norosti', ki se nahaja na Tratah.

V Muzeju norosti se na eni strani ukvarjajo z raziskovanjem, ohranjanjem in predstavljanjem zgodovine gradu Cmurek na Tratah, ki sodi med najstarejše in največje gradove na Slovenskem. Na drugi strani pa je njihvo delo usmerjeno v osveščanje domače in tuje javnosti o zgodovini dela, predvsem pa usode ljudi, ki so bili bodisi nameščeni ali zaposleni v zavodu od 1956 do 2004, ko je v gradu deloval državni Zavod za duševno in živčno bolne. Ga. Barbara Kotnik je skozi strokovno vodenje po muzejo študente popeljala skozi mnoge resnične zgodbe, ki jih v muzeju zbirajo na podlagi pisne dokumentacije in ustnega pričevanja. Na zaključenem ogledu muzeja je bila opravljena analiza dogajanj še z vidika kršitve človekovi pravic, ki so jih varovanci tedanjega zavoda bili deležni.

Prof. dr. Janja Hojnik je postala članica svetovalnega odbora revije za pravo EU, Common Market Law Review

Datum objave: 10.05.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik je postala članica svetovalnega odbora vodilne in najstarejše revije za pravo EU, Common Market Law Review, ki redno izhaja vse od leta 1963 in jo izdajata Univerza v Leidnu in  British Institute of International and Comparative Law iz Londona. Bila je edina neameriška pravna revija, ki je bila ob vzpostavitvi indeksa Social Science Citation Index uvrščena na seznam za področje prava, v zadnjih desetletjih pa je konstantno v prvi četrtini revij na tem seznamu. Nova sestava svetovalnega odbora revije je naslednja:

    • Ulf Bernitz, Stockholm;
    • Kieran Bradley, Luxembourg;
    • Daniel Halberstam, Ann Arbor;
    • Janja Hojnik, Maribor;
    • Francis Jacobs, London;
    • Mary-Rose McGuire, Osnabrück;
    • Ulla Neergaard, Copenhagen;
    • Giesela Rühl, Jena;
    • Eleanor Sharpston, Luxembourg;
    • Ernö Várnáy, Debrecen;
    • Armin von Bogdandy, Heidelberg;
    • Joseph H.H. Weiler, New York;
    • Miroslav Wyrzykowski, Warsaw.

    Doc. dr. Petra Weingerl na XX. Dnevih civilnega in gospodarskega prava

    Datum objave: 28.04.2022 | Datum poteka: 30.12.2030

    V četrtek, 21. aprila 2022, je doc. dr. Petra Weingerl izvedla predavanje na XX. Dnevih civilnega in gospodarskega prava: 20 let Obligacijskega zakonika v Bernardinu v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Predavala je o nekompenzatorni povrnitvi škode. S to temo se doc. dr. Weingerl poglobljeno ukvarja v okviru podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta z naslovom »Odvračilnost kot koncept v okviru zasebnega uveljavljanja prava EU«.

    Gostili smo predavanje dr. Damjana Kukovca, sodnika na Splošnem sodišču EU

    Datum objave: 27.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo 14. aprila 2022 gostili predavanje slovenskega sodnika na Splošnem sodišču EU, dr. Damjana Kukovca, z naslovom:  Sodišče Evropske unije je tudi slovensko sodišče.

    Sodnik je v predavanju poudaril pomen Sodišča EU za Slovenijo in za slovenske pravnike ter predstavil številne možnosti povezovanja med Slovenijo in Sodiščem EU. Med drugim je predstavil možnost opravljanja pripravništva in študijskih obiskov v njegovem kabinetu, tako za študente kot širšo pravno skupnost.

    Dr. Damjanu Kukovcu se zahvaljujemo za obisk in za izvedeno predavanje.

    V gosteh dr. Sarah Ganty iz Univerze v Ghentu

    Datum objave: 26.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    V ponedeljek, 14. marca 2022, je Pravno fakulteto obiskala dr. Sarah Ganty, ki je izvedla predavanje z naslovom "EU asylum, immigration and integration policies: selected questions". Predavanje je bilo izvedeno v okviru Jean Monnet Modula Fundamental Rights in EU Business Law and Policy.

    Dr. Sarah Ganty, LL.M. (Yale), Ph.D. (ULB), je FWO podoktorska raziskovalka na Univerzi v Ghentu in gostujoča predavateljica na Central European University na Dunaju in na Facultés Universitaires Saint-Louis v Bruslju. Dr. Ganty je tudi J. S. D. kandidatka na Yale Law School v ZDA.

    Dr. Sarah Ganty se se zahvaljujemo za obisk in za izvedeno predavanje.

     

    Slavnostni podpis sporazuma z Državnim odvetništvom RS v sredo, dne 20. aprila 2022

    Datum objave: 22.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    S tem sporazumom Državno odvetništvo RS in Pravna fakulteta UM vzpostavljata pravni okvir medsebojnega sodelovanja na področjih svojega delovanja. Po zaslugi dekanice Pravne fakultete UM red. prof. dr. Vesne Rijavec je podpis sporazuma temelj sodelovanja med Državnim odvetništvom RS in Pravno fakulteto UM za naprej, za razvoj dobrega kariernega sistema za vse mlade kadre in za razvoj mladih kadrov.

    Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo gostili predavanje profesorice za vesoljsko pravo na Univerzi v Houstonu dr. Rebecce Bresnik z ameriške vesoljske agencije NASA

    Datum objave: 20.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Predavateljica dr. Rebecca Bresnik z ameriške vesoljske agencije NASA in profesorica za vesoljsko pravo na Univerzi v Houstonu je v sredo, 20. aprila 2022, ob 12.00 uri, v Auditoriumu Maximumu, izvedla strokovno predavanje Introduction to Space Law and a brief info on Forward to the Moon by 2024.

    Dr. Rebecci Bresnik se zahvaljujemo za obisk in izvedeno predavanje.

    Študentka Jelena Popović na konferenci Pravna obzorja predstavila položaj virtualnih valut v kazenskem pravu

    Datum objave: 14.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Študentka Pravne fakultete UM Jelena Popović se je 8. aprila udeležila znanstvene konference slovenskih študentov prava Pravna obzorja, ki jo je organiziralo društvo ELSA Slovenija na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Predstavila je tematiko položaja virtualnih valut v kazenskem pravu.

    Študentki iskreno čestitamo za suvereno predstavitev ter za uvrstitev njenega povzetka med sedem najboljših.

    Raziskovalci PF UM na uvodnem sestanku projekta FORCE v Torinu

    Datum objave: 14.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Asistent Jan Stajnko in vodja projektne pisarne Jasmina Klojčnik sta se v Torinu udeležila uvodnega Kick-off sestanka novega EU projekta, ki se je začel izvajati 1. 4. 2022. Naslov projekta je »FORCE. Freezing ORders and Confiscation orders: Effort for common standards« in bo v dvoletnem obdobju obravnaval problematiko čezmejnih sklepov o začasnem zavarovanju in o odvzemu premoženja v kazenskih zadevah. V projektu sodelujejo izr. prof. dr. Miha Šepec, doc. dr. Miha Šošić, doc. dr. Petra Weingerl in asist. Jan Stajnko ter raziskovalci iz Univerze v Torinu, Univerze v Luksemburgu, Centra za preučevanje demokracije iz Bulgarije ter instituta ReadLab iz Grčije.

    Projekt podpira Evropska Unija v okviru JUST programa.

     

    Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se med 1. in 3. aprilom 2022 udeležili tekmovanja MEDMUN v Franciji

    Datum objave: 06.04.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru so se pod mentorstvom asistenta Jana Stajnka med 1. in 3. aprilom 2022 udeležili tekmovanja MEDMUN, ki je potekalo na SciencesPo College kampusu Menton, v Franciji.

    Tekmovalci Marko Čeh, Zala Heric, Anika Rovan in Melissa Smovnik so se na tekmovanju odlično odrezali. Posebej je treba izpostaviti tekmovalko Aniko Rovan, ki si je kljub neizprosni konkurenci prislužila prestižni naziv Best Delegate v okviru odbora UNEP (United Nations Environment Programme).

    Našim izvrstnim študentom iskreno čestitamo!

    Mediterranean Model United Nations (MEDMUN) je tekmovanje v okviru Model United Nations (MUN) konferenc. Na teh se po pravilih postopka, ki veljajo za posamezen odbor mednarodne organizacije, obravnavajo pereče teme, ki pestijo mednarodno skupnost. Vsak delegat predstavlja po eno državo članico posameznega odbora (na primer Odbora ZN za človekove pravice), debata pa v celoti poteka v angleškem jeziku, kar pripomore ne le h krepitvi retoričnih in pogajalskih sposobnosti, ampak tudi bogatenju besedišča. Tekmovanja MEDMUN se je udeležilo več kot 500 tekmovalcev iz 70 držav in 5 kontinentov.

    Več o tekmovanju: https://www.medmun.org/

     

    Izr. prof. dr. Suzana Kraljić obiskala University of Ordu v Turčiji

    Datum objave: 23.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je 16. marca 2022 izvedla gostujoče predavanje z naslovom “Patients’ Rights: from legislation to case-law”. Predavanje je bilo del obiska Erasmus+ programa, v sklopu katerega je izr. prof. dr. Suzana Kraljić v času od 14. do 18.3.2022 obiskala University of Ordu v Turčiji, s katero sodeluje Fakulteta za zdravstvene vede UM, kjer je naša profesorica prav tako nosilka in izvajalka večih predmetov. Obisk je bil namenjen tudi izmenjavi dobrih praks in krepitvi medsebojnega fakultetnega sodelovanja.

    Novost: Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) s komentarjem prof. dr. Matjaža Tratnika in stvarnim kazalom asist. Klemna Drnovška ter sodno prakso

    Datum objave: 22.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Delo je zasnovano izrazito praktično. Avtor, prof. dr. Matjaž Tratnik, želi zakonska določila predstaviti na čim bolj prijazen in enostaven način. Vključena je tudi novejša sodna praksa, predvsem iz zadnjih treh let. Sodne odločbe so kratko predstavljene tako, da so neposredno citirani najpomembnejši deli iz obrazložitve posamezne odločbe, jedra pa so pogosto izpuščena.V drugi izdaji komentarja je posebna pozornost namenjena spremembam, uveljavljenim z novelo ZZK-1E. Nova pravila omogočajo zemljiškoknjižni vpis stvarnopravnih položajev, ki so bili uvedeni z zadnjo novelo Stvarnopravnega zakonika iz leta 2020 (SPZ-B), ter sledijo potrebam in razvoju na področju nepremičnin. Poleg tega so bili sprejeti oziroma spremenjeni in dopolnjeni povezani zakoni, in sicer Zakon o pravdnem postopku, Zakon o državnem odvetništvu in Gradbeni zakon, zato je bilo treba ustrezno prilagoditi tudi ZZK-1. Poleg navedenega so bile (končno) črtane določbe o vpisu zemljiškega dolga, ki je bil sicer odpravljen že leta 2013. Z novelo pa so dodane tudi različne izboljšave in uskladitve, vezane na sodno prakso in predloge uporabnikov zemljiške knjige.

    Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek

    Več o knjigi najdete >>> tukaj.

     

     

    Zaključno srečanje EU projekta »Diversity of Enforcement Titles in Cross-Border Debt Collection in EU – EU-En4s« v Tirani

    Datum objave: 08.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Pravna fakulteta Univerze v Tirani (Albanija) je 4. in 5. marca 2022 gostila zaključno srečanje EU projekta »Diversity of Enforcement Titles in Cross-Border Debt Collection in EU – EU-En4s«, ki ga od junija 2019 koordinira Pravna fakulteta Maribor. Projektni vodja projekta je prof. dr. Vesna Rijavec.

    Profesor Rijavec je zaključno srečanje moderirala preko povezave Zoom, sestanka v Tirani sta se v živo udeležila asistent Denis Baghrizabehi ter vodja projektne pisarne na PF UM, Jasmina Klojčnik.

    Na sestanku so partnerji prediskutirali pretekle rezultate in se dogovorili o mehanizmih sodelovanja v prihodnje. Projekt sicer združuje 16 partnerskih institucij iz 13 držav članic EU in ene države kandidatke. Rezultati projekta so dostopni na spletni strani >>> tukaj.

    Doc. dr. Petra Weingerl je pričela z vodenjem prestižnega Jean Monnet Modula in podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta ARRS

    Datum objave: 03.03.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    V poletnem semestru 2022 je doc. dr. Petra Weingerl pričela z vodenjem dveh raziskovalnih projektov. Na razpisu Evropske komisije Erasmus+ je bila uspešna s prijavo Jean Monnet Modula z naslovom "Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS)". Jean Monnet Module, ki bo povezoval poučevanje in raziskovanje na izjemno aktualnem področju, se bo izvajal tri leta.

    V tem semestru je doc. dr. Weingerl pričela tudi z izvajanjem podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta z naslovom »Odvračilnost kot koncept v okviru zasebnega uveljavljanja prava EU«. Podoktorski projekt, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), se bo izvajal dve leti.

    Vljudno vabljeni, da se udeležite aktivnosti v okviru obeh projektov, o katerih vas bomo sproti obveščali.

    Prof. dr. Janja Hojnik v Studio Evropa

    Datum objave: 21.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je 18. februarja 2022 sodelovala v virtualnem Studiu Evropa na temo Evro in enotnegi trg pred izzivi v organizaciji Evropskega parlamenta v Sloveniji. Dogodek je bil namenjen obeležitvi 15. obletnice evra v Sloveniji.

    Poleg prof. Hojnikove so sodelovali tudi: Romana Tomc, Tanja Fajon, dr. Klemen Grošelj, dr. Jerneja Jug Jerše in prof. dr. Matjaž Nahtigal.

    V kolikor ste zamudili razpravo v živo, si jo lahko ogledate na povezavi >>> tukaj.

    ZAKAJ BODOČIM BRUCEM PRIPOROČAMO ŠTUDIJ PRAVA NA PRAV(N)I FAKULTETI UNIVERZE V MARIBORU?

    Datum objave: 10.02.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

    Dijakinje in dijaki! Vljudno vabljeni na spletne INFORMATIVNE DNEVE 2022 Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

    Študent Anej M Irgolič: "Če se boste odločili za študij PRAVA na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru bo to izjemna, zanima in vseživljenjska odločitev". Obišči spletno stran https://informativni.pf.um.si in postani študent Pravne fakultete Univerze v Mariboru, kjer študentje dosegajo odlične rezultate na prestižnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

    Video vsebino so pripravili študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru.