Novice

Novice 221 do 240 od 360

Gostujoča predavateljica dr. Heather Walter McCabe (Wayne State University, Detroit, ZDA)

Datum objave: 26.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V torek 23. marca 2022 je pri predmetu Medicinsko pravo predavala gostujoča predavateljica dr. Heather Walter McCabe (Wayne State University, Detroit, ZDA). Tema njenega prvega predavanja je bila 'Interprofessional Collaboration in Creation of Public Health Laws'. V svojem predavanju je predstavila tri intervencijske modele, in sicer medicinski model, socialnovarstveni model ter model javnega zdravja. Intransdisciplinarni model zakonodajnega urejanja javnega zdravja ter interdisciplinarno sodelovanje na področju javnega zdravja sta, po njenih besedah, ključna za kakovosten sistem javnega zdravja.

Vabljeni k njenemu drugemu predavanju v torek, 30. marca 2021, ob 14.00. Tema tokratnega predavanja bo »Social Determinants of Health and Health Inequity – What does it mean for Law?«. Predavanje bo potekalo on-line z uporabo Ms Teams (koda za vključitev: 8xvmf3t).

VABLJENI!

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev

Datum objave: 25.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Okrogla miza o zaščiti žvižgačev je v odličnem vzdušju potekala 23. marca 2021 preko spletnega orodja ZOOM, v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Pravniškega društva v Mariboru in ELSE Maribor. Žvižgač ali prijavitelj je oseba, ki v organizaciji opazi pomankljivosti in z namenom ukrepanja to sporoči javnosti – »žvižga«, da se javnost razburi, oblast pa ukrepa.

Zahvala odličnemu poteku dogodka ne gre le vsem organizatorjem in doc. dr. Mihi Šepcu, ki je partner v projektu WOODIe - Whistleblowing Open Data Impact in nas je odlično vodil skozi celoten dogodek, vendar tudi ostalim gostom:

  • prof. dr. Darji Senčur Peček, ki je sodelovala v evropskem projektu Workplace Whistleblowers' Protection in je udeležencem na dogodku odlično predstavila dileme žvižgačev z vidika delovnopravne zakonodaje,
  • Gregorju Pirjevcu, ki je Svetnik za evropsko in mednarodno sodelovanje v Komisiji za preprečevanje korupcije in je natančno ter analitično predstavil mednarodnopravni vidik zaščite žvižgačev,
  • mag. Maji Čarni Pretnar, iz Urada za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč, Ministrstvo za pravosodje RS, ki je predstavila vidik implementacije evropske direktive o zaščiti žvižgačev v našo zakonodajo.

Lepa hvala Pravniškemu društvu Maribor in ELSA Maribor ter tudi vsem udeležencem za zanimiva vprašanja, ki so se ob koncu razvila v krasno debato. Mi pa se že veselimo vseh nadaljnih projektov!

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić izvedla on-line predavanje na temo »Familienplannung in Slowenien«

Datum objave: 24.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić je v soboto 13. marca 2021 izvedla on-line predavanje na temo »Familienplannung in Slowenien«. Predavanje je bilo izvedeno in organizirano na pobudo turškega Inšituta za pravo iz Istanbula (Tip Hukuku Enstitutsu) in na povabilo prof. dr. dr. hc. Yenerja Unverja, dekana in profesorja Ozyegin University, s katero veže Pravno fakulteto že večletno uspešno sodelovanje.

Konferenca na daljavo "Responses to the COVID Crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law"

Datum objave: 22.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

18. in 19. marca 2021 je potekala online konferenca 'Responses to the COVID Crisis in Central and Eastern European Countries – New Frontiers of Health Law', ki jo je organiziral priznani 'Inštitut društvenih nauka' iz Beograda, Srbija. Udeleženci konference (Srbija, Moldavija, Rusija, Hrvaška, Ukrajina, Madžarska, Nizozemska, Slovaška, Poljska, Slovenija,…) so naslovili najbolj aktualna vprašanja glede nacionalnih ukrepov v boju proti pandemiji, cepljenja in razdelitve cepiv, zaščite človekovih pravic v trenutni situaciji ter vplivu pandemije npr. na sodne postopke, šport, delovna razmerja, odpadke...

Konference sta se udeležili izr. prof. dr. Suzana Kraljić in asist. Katja Drnovšek s prispevkom 'The Impact of Covid-19 on Sports – Selected Legal Issues', s katerim sta predstavili izbrana pravna vprašanja, ki jih je pandemija odprla na področju športa.

V gosteh prof. dr. Ana Vlahek s Pravne fakultete v Ljubljani

Datum objave: 19.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri predmetu Pravni sistem in institucije EU se nam je v petek, 19.3.2021 pridružila prof. dr. Ana Vlahek s Pravne fakultete v Ljubljani. Predavala je o Evropskem parlamentu, Svetu in Evropskem svetu v institucionalnem ustroju EU.
 
Najlepša hvala profesorici Vlahek za izjemno zanimivo predavanje.

Na PF UM v gosteh odvetnica dr. Nataša Pirc Musar

Datum objave: 15.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V petek, 12. marca 2021, se nam je pri predmetu Pravni sistem in institucije EU pridružila odvetnica, dr. Nataša Pirc Musar, in z nami delila zanimivo izkušnjo o tem, kako je zastopala konzorcij odvetnikov iz 28 držav članic EU v njihovem prizadevanju po dostopu do podatkov o porabi finančnih sredstev članov Evropskega parlamenta, ki so namenjeni delovanju kabinetov članov, tudi s tožbo proti Evropskem parlamentu na Sodišču EU. Iskrena hvala gospe odvetnici.

Dvojna zmaga naših študentk: Žive Šuta, Nine Berglez, Ilone Osrajnik in Eve Žagar, ki so prejele nagradi iz interkontinentalnih bojev za najboljša pisna izdelka obeh strank na tekmovanju JESSUP 2021

Datum objave: 10.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

S prvim marcem 2021 se je pričelo največje tekmovanje iz znanja prava, Jessup Moot Court Competition 2021, simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Vsako leto na tem tekmovanju sodeluje približno 1000 fakultet iz vsega sveta!

Skupine so predstavljale ‘tožnika’ (Applicant) in ‘toženca’ (Respondent) ter pred priznanimi pravniki, sodniki, odvetniki in profesorji zastopale svoje rešitve glede 4 temeljnih problemov: zaprtja mej v času pandemije, diplomatskega azila, pristojnosti Meddržavnega sodišča v Haagu in odgovornosti države za sestrelitev letala.

Na interkontinentalnih bojih so Pravno fakulteto UM predstavljale: Živa Šuta, Nina Berglez, Ilona Osrajnik in Eva Žagar pod mentorstvom Leona BrulcaAdmirja Muratovićadoc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Matjaža Tratnika.
 
Prejeli so kar dve nagradi in sicer Best Memorial for the Applicant in Best Memorial for the Respondent, nagradi za najboljša pisna izdelka obeh strank.
 
V drugem tednu marca se nadaljujejo izločilni boji za uvrstitev na Global Rounds, svetovno tekmovanje, ki vsako leto poteka v Washingtonu, letos pa se bo izvedlo online.
 
Študentkam Pravne fakultete UM iskreno čestitamo in držimo pesti za odlično uvrstitev na Global Roundsu.
 

Priporočilo za uporabo UNODC učnih modulov E4J o kibernetski kriminaliteti, korupciji, terorizmu in drugih deliktih s čezmejnim elementom

Datum objave: 10.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Raziskovalci Pravne fakultete Univerze v Mariboru sodelujejo v mednarodnem projektu The Culture of Lawfulness, ki ga vodi Univerza v Pečuhu (University of Pécs). Pod mentorstvom doc. dr. Mihe Šepca in asist. Jana Stajnka je doktorska študentka Melanija Lango sodelovala na mednarodni konferenci, na kateri se je razpravljalo o uporabnosti učnih modulov United Nations Office on Drugs and Crime. Moduli se nanašajo na kibernetsko kriminaliteto, korupcijo, terorizem in številna druga kazniva dejanja, ki so tipično izvršena v mednarodnem kontekstu. Učni moduli, ki so na voljo na spletni strani https://www.unodc.org/e4j/en/tertiary/index.html, predstavljajo dodano vrednost tako za visokošolske učitelje kot za študente.

Ugotovitve o uporabi učnih modulov so strnjene v priporočilu, ki so ga na konferenci podprli raziskovalci iz Babes-Bolyai University (Romunija), J. J. Strossmayer University of Osijek (Hrvaška), Masaryk University (Češka), University of Pécs (Madžarska), University of Szeged (Madžarska), West University of Timisoara (Romunija) in Univerze v Mariboru. Vabljeni k branju priporočila v prilogi.

Projekt podpira:

Čestitke ob mednarodnem DNEVU ŽENA

Datum objave: 08.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Drage visokošolske učiteljice, asistentke, strokovne sodelavke, druge delavke in študentke Pravne fakultete Univerze v Mariboru ter vse ženske tega sveta.

Že narava nam pokaže z raznolikostjo rož, ki so vsaka posebna in lepa po svoje, da smo ženske ena čudovita bitja v vseh stanjih in niansah, praznujmo to in svoj čarobni prah posujmo na svet, ki po tej lepoti, prijaznosti, igrivosti in globini ženske energije občutno hrepeni. Sprejmimo svojo nepopolnost z največjo mero ljubezni do sebe in vsak dan bodimo ponosne na to kar smo - ŽENSKE.

Iskrene čestitke ob 8. marcu.

Nagrajenci s Pravne fakultete Univerze v Mariboru ob REKTORJEVEM DNEVU 2021

Datum objave: 01.02.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Iskrena zahvala vsem nagrajenkam in nagrajencem, ki ste s svojim delom, izrednimi uspehi, dosežki in zaslugami pomembno prispevali k uveljavitvi in razvoju Univerze v Mariboru. Podeljene nagrade in priznanja naj bodo vzpodbuda, v zavedanju, da se je za znanje potrebno potruditi, v smislu starega latinskega reka: "Doctrina est fructus dulcis radicis amarae" (prevod: Znanje je sladek sad grenke korenine).

Iskrene čestitke Aljoši Polajžarju za prejeto Perlachovo nagrado za raziskovalno delo na področju družboslovnih ved, Živi Šuta za prejeto Perlachovo priznanje za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju družboslovnih ved, Hani Šrot za Rektorjevo nagrado za najboljše študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru in dobitniku Svečane listine dr. Marjanu Špilarju, gostujočemu strokovnjaku, za izvrstno sodelovanje s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru.

NAGRADE IN PRIZNANJA OB REKTORJEVEM DNEVU 2021

V nadaljevanju vam s ponosom predstavljamo nagrajenke in nagrajence, katerim se iskreno zahvaljujemo za vložen trud in delo ter doprinos k ugledu in odličnosti Univerze v Mariboru.

Perlachova nagrada za študijsko leto 2019/2020​

Za raziskovalno delo na področju družboslovnih ved:

  • Aljoša Polajžar s Pravne fakultete Univerze v Mariboru (danes zaposlen kot mladi raziskovalec na PF UM pod mentorstvom red. prof. dr. Darje SEnčur Peček)

Aljoša Polajžar je prejel nagrado na podlagi njegovih treh različnih znanstvenih izvirnih del ter ene objave v mednarodnem zborniku prispevkov, ki spadajo na področje družboslovnih ved. 1. delo: Polajžar Aljoša, Načelo zakonitosti v prekrškovnem pravu, v: Sodobne dileme prekrškovnega prava energetike, B. Bratina (ur.), M. Šepec (ur.), L. M. Tomažič(ur.),1. Stajnko (ur.). 2. delo v obliki priprave in objave članka v znanstveni reviji z recenzijskim postopkom; Polajžar Aljoša in Stajnko Jan, Privilegij zoper samoobtožbo kot ahilova peta sekcijskega merjenja hitrosti, znanstvena revija revija Varstvoslovje. 3. delo v obliki priprave in objave izvirnega znanstvenega članka v znanstveni reviji z recenzijskim postopkom; Polajžar Aljoša, Stajnko Jan, Prekrškovna ureditev sovražnega govora in načelo zakonitosti, znanstvena reviia Diqnitas. 4. delo: Objava strokovnega prispevka v zborniku mednarodne konference: Polajžar Aljoša

Memorial on the forgotten framework decision. V: Molodižnij naukovij juridičiij forum: materiali.

   


Perlachovo priznanje za študijsko leto 2019/2020​

Za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju družboslovnih ved, sta priznanje prejeli:

  • Živa Šuta s Pravne fakultete Univerze v Mariboru
  • Klara Avsec s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru    

Klara Avsec in Živa Suta sta že tekom projekta WHISTLE pripravljali tisti del skupnega poročila, ki se je nanašal na direktivo EU. Pri tem sta sodelovali tako, da se je Živa Šuta osredotočila na deskriptivni del in postopek sprejemanja direktive, Klara Avsec pa se je osredotočila na kritike ter tiste šibke točke direktive, ki najbolj prizadenejo prav novinarsko stroko. Slednje je bilo posebej koristno, saj Klara Avsec deluje kot novinarka za časnik Večer. Pri tem sta delovali samostojno ter v duhu multidisciplinarnega timskega dela. Pomagali sta tudi pri pripravi končne verzije članka, in sicer v zvezi s posameznimi vsebinskimi vprašanji, pa tudi pri urejanju virov (v glavnem delo po navodilih) in prevajanju v angleški jezik. Znanstveni članek The European Whistleblowing Directive: A Legislative Barrier Between Journalists and their Sources?, v soavtorstvu doc. dr. Mihe Šepca, prof. dr. Suzane Žilič Fišer, asist. Jana Stajnka, Tamare Dugar, Klare Avsec in Žive Šuta.


Rektorjeva nagrada

Rektorjevo nagrado za najboljše študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru v svoji vpisni generaciji na podlagi predlogov matičnih fakultet je prejela tudi:

  • Hana Šrots Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Hana Šrot je diplomantka Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo, kjer je dosegla povprečno oceno 8,00 in diplomantka Magistrskega študijskega programa 2. stopnje Pravo, kjer je dosegla povprečno oceno 9,67. Poleg dobrih študijskih uspehov je aktivno sodelovala tudi na študentskih tekmovanjih ter pri drugih obštudijskih dejavnostih. Na prestižnem mednarodnem tekmovanju iz arbitražnega in mednarodnega pogodbenega prava Willem C. Vis Moot na Dunaju je za svoj izjemen nastop prejela nagrado za enega izmed najboljših govorcev na tekmovanju - honorable mention for individual oralist.


Svečana listina Univerze v Mariboru​

Univerza v Mariboru podeljuje svečane listine v znak zahvale za sodelovanje posameznikom, organizacijam, skupnostim, podjetjem in društvom.
Svečano listino je prejel tudi:

  • Dr. Marjan Špilar, gostujoči strokovnjak, za izvrstno sodelovanje s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru

Marjan Špilar je strokovnjak s področja davčnega prava z več kot dvajset let delovnih izkušenj v Finančni upravi RS, opravlja dela in naloge direktorja Finančnega urada Maribor. Poglobljeno se ukvarja z davčnim splošnim in procesnim pravom ter upravnim procesnim pravom. Kot gostujoči strokovnjak Pravne fakultete sodeluje v pedagoškem procesu, kjer vpeljuje bogate in dolgoletne delovne izkušnje iz aktualne upravne prakse ter izvrstno poveže sodelovanje med teorijo in prakso. Študentom omogoča tudi ogled in predstavitev delovanja davčnega organa v praksi (dan odprtih vrat). Kot avtor več znanstvenih in strokovnih člankov sodeluje z nekaterimi inštituti na Pravni fakulteti ter svoja dela objavlja v različnih strokovnih revijah. Pri tem s predstavitvijo referatov sodeluje tudi na različnih dogodkih, posvetih in konferencah. Prav tako je vsakoletni gost na Informativnih dnevih Pravne fakultete, na katerih zainteresiranim dijakom oziroma bodočim študentom predstavi poklic pravnika v javni upravi.

Izšla je knjiga KONCERNI - med avtorji tudi redna profesorja na PF UM, dr. Martina REPAS in dr. Saša PRELIČ

Datum objave: 28.01.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri GV Založbi je izšla 2. spremenjena in dopolnjena izdaja knjige KONCERNI na kar 476 straneh. Knjiga poglobljeno in sistematično obravnava pravne, davčne in računovodske vidike delovanja koncernov. Je obvezno ali vsaj priporočljivo študijsko gradivo pri nekaterih predmetih na pravnih in ekonomskih fakultetah in zelo koristen pripomoček za prakso, tako poslovno kot sodno. Med avtorji sta tudi visokošolska učitelja s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Martina Repas in red. prof. dr. Saša Prelič.

2., spremenjeni in dopolnjeni izdaji monografije Koncerni so vsa poglavja iz prve posodobljena in upoštevajo najnovejši razvoj na področju zakonodaje, standardov in sodne prakse, v treh novih poglavjih pa so predstavljene v praksi posebno aktualne teme. Tako so v prvem delu knjige, ki obravnava pravna vprašanja, dodana poglavja o davčnopravnih vidikih delovanja koncernov, o poslovanju z lastnimi delnicami v koncernih in o odgovornosti organov obvladujoče družbe za zakonitost poslovanja odvisnih družb (koncernska skladnost). Poglavja o koncernskem pravu, o koncernskih združitvah in delitvah ter o konkurenčnopravnih vidikih delovanja koncernov, ki jih je vsebovala že prva izdaja, so ustrezno nadgrajena. V drugem, računovodskem in revizijskem delu je obravnavana problematika konsolidiranih računovodskih izkazov in revidiranja konsolidiranih računovodskih izkazov.

Knjigo lahko naročite >> tukaj <<.
 

Vir: www.gvzalozba.si
 

 

Red. prof. dr. Janja Hojnik objavila članek v reviji Legal Studies

Datum objave: 27.01.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik je objavila znanstveni članek pri reviji Legal Studies, ki jo izdajaCambridge University Press - "What shall I compare thee to? Legal journals, impact, citation and peer rankings".

Na trgu je več tisoč znanstvenih revij s področja prava, zaradi česar narašča potreba, da se loči najbolj kakovostne od ostalih. Članek analizira različne pristope k rangiranju pravnih revij, tako kvantitativno kot kvalitativno. Študija zajema stališča preko 40 urednikov evropskih pravnih revij o tej tematiki.

Članek je dostopen na povezavi >>tukaj<<.

Uspehi študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru v štud. letu 2019/2020

Datum objave: 23.01.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

S ponosom vam predstavljamo dosežke naših študentov prava v štud. letu 2019/2020. 

Študenti so si zastavili ambiciozne študijske cilje in jih pričeli takoj uresničevati, bilo je veliko trdega dela in odrekanja, a skupaj z ostalimi kolegi in pomočjo visokošolskih učiteljev ter asistentov so posegali po vrhunskih rezultatih in bili opaženi na domačih, mednarodnih in svetovnih tekmovanjih med študenti evropskih in svetovnih pravnih fakultet.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem in velik hvala vsem mentorjem, ki so študentom stali ob strani in jih z znanjem, strokovnostjo in izkušnjami vodili do vidnih uspehov.

Vabljeni k ogledu video vsebine >>>.

Študentski projekti v letu 2020

Datum objave: 22.01.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V letu 2020 je Pravna fakulteta v Mariboru izedla štiri (4) študentske projekte pod mentorstvom izr. prof. dr. Tjaše Ivanc, doc. dr. Mihe Šepca, red. prof. dr. Martine Repas in doc. dr. Petre Weingerl. Gre za t.i. ŠIPK projekte – Študentski inovativni projekti za družbeno korist, ki povezujejo visokošolske zavode z negospodarskimi organizacijami ter PKP projekte - Po kreativni poti do znanja, ki omogočajo povezovanje visokošolskih zavodov z (ne)gospodarstvom. Projekti študentom omogočajo, da pridobijo praktične izkušnje že v času študija.

Izvajali smo sledeče projekte:

1. PKP: Pravne in sistemske dileme vročanja glede na urejenost naslovov v javnih evidencah in na terenu (partner: Pošta Slovenije d.o.o.) 
Pedagoška mentorica: izr. prof. dr. Tjaša Ivanc

2. ŠIPK: Novinarstvo in kazensko pravo – od svobode tiska do varne družbe - NOVIKA (partner: DNS in Inštitut za medijsko kulturo)
Pedagoški mentor: doc. dr. Miha Šepec

3. ŠIPK: Označbe geografskega izvora in njihov vpliv na konkurenčnost slovenskega gospodarstva - OGIKSG (partner: Inštitut za intelektualno lastnino)
Pedagoška mentorica: prof. dr. Martina Repas

4. ŠIPK: Temeljne pravice in izzivi digitalizacije: od pravne ureditve do prakse - TEMDIG (partner: Zavod PIP)
Pedagoška mentorica: doc. dr. Petra Weingerl

Več o projektih si lahko preberete na naši spletni strani pod Raziskovanje >> Raziskovalna skupina in projekti >> Študentski projekti.

Projekte PKP in ŠIPK sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Evropska kohezijska politika v Sloveniji: www.eu-skladi.si.

 

Jubiljejna številka glasila študentov IUSTO IURE

Datum objave: 12.01.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Vljudno vabljeni k branju decembrske jubilejne številke glasila mariborskih študentov prava IUSTO IURE.

Iz uvodnika urednice glasila študentke Urške Grubač Kaučič: "V letu, ki smo ga študentje preživeli na fakulteti izza ekrana, naša fakulteta obeležuje slavnostni jubilej. Tako lahko rečemo, da se je naša fakulteta prelevila iz mične gospodične v pravo uglajeno gospo, ki lahko svojim študentom marsikaj ponudi. Njena paleta okusov se razprostira vse od širokega nabora študijskih predmetov, ki jih študentje skozi svoj študij spoznamo, do bolj neformalnih znanj, ki so za mlade pravnike še kako prepotrebna, kot so udeležba na tekmovanjih in sodelovanje pri raznih projektih. Pod svojim okriljem pa ta naša gospa gosti tudi ugledne pravnike, ki jim imamo študentje privilegij vsakodnevno prisluhniti na predavanjih."

Celotno vsebino preberite >> tukaj <<.

Tekmovanje iz mediacije (na daljavo) 2020

Datum objave: 03.12.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 2. 12. 2020, je Študentski svet PF UM usešno izvedel vsakoletno Tekmovanje iz mediacije, ki je letos potekalo v nekoliko drugačni obliki.  Vsi tekmovalci, študenti Pravne fakultete Univerze v Mariboru, so se izjemno izkazali, a je komisija na koncu kot najboljšo mediatorko izbrala študentko Mašo Godec, kot nojboljšo delodajalko študentko Kajo Lenart in kot najboljšo delavko Anamari Grušovnik

Komisijo tekmovanja so sestavljale tri članice, prof. dr. Darja Senčur Peček, visokošolska učiteljica na PF UM, mag. Nataša Ciraj, mediatorka za področje delovnega pravana Delovnem sodišču v Mariboruin mag. Helena Polič-Kosi,odvetnica kot specialistka delovnega prava in socialne varnosti. 

Letošnje nagrade zmagovalcem je zagotovilo podjetje Uradni list d.o.o., za kar se mu lepo zahvaljujemo.

Iskrene čestitke zmagovalkam, pohvale si zaslužijo prav vsi udeleženci tekmovanja.

Spletni seminar za sodnike in odvetnike pod naslovom: »UČINKOVITA UPORABA EVROPSKIH ČEZMEJNIH CIVILNIH POSTOPKOV - Postopek za evropski plačilni nalog«

Datum objave: 26.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

26. in 27. novembra 2020 poteka v organizaciji Pravne fakultete Univerze v Mariboru spletni seminar za sodnike in odvetnike pod naslovom: »UČINKOVITA UPORABA EVROPSKIH ČEZMEJNIH CIVILNIH POSTOPKOV - Postopek za evropski plačilni nalog«.

Organizator dogodka je Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, okviru evropskega projekta »Train 2 EN4CE«, ki ga sofinancira EU iz JUSTICE programa. Projekt »Train 2 EN4CE« koordinira Pravna fakulteta Maribor, v njem sodeluje še 7 pravnih fakultet iz EU ter iz Albanije. Projekt je namenjen izboljšanju poznavanja pravnih inštrumentov EU za čezmejno izterjavo dolgov.

Sodelujoči predavatelji:

  • Prof. dr. Vesna Rijavec, Pravna fakulteta, Univerza v Mariboru
  • Mag. Maja Čarni Pretnar, Urad za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč, Ministrstvo za pravosodje RS
  • Izr. prof. dr. Tjaša Ivanc, Pravna fakulteta, Univerza v Mariboru
  • Dr. Ccocou Marius Mensah, Pravna fakulteta, Univerza v Mariboru
  • Asist. Denis Baghrizabehi
  • Asist. Kristjan Zahrastnik

Več kot 200 udeležencev kaže na pomen evropskega plačilnega naloga kot čezmejnega pravnega inštrumenta Evropske unije, uvedenega z namenom za učinkovito čezmejno izterjavo dolgov.

O knjigi prof. Šime Ivanjka AFORIZMI IN RAZMIŠLJANJA: O PRAVU IN PRAVNIKIH dr. Marko Pavliha v 44. številki Pravne prakse

Datum objave: 24.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Platon je malce pristransko in protislovno ugotavljal, da so vsi veliki in trajni napori "stvar mladih", hkrati pa je smelo pripomnil, da so po srečanju z Abrahamom izbranim moškim in ženskam vendarle namenjena še večja poslanstva, kajti ko "dosežejo petdeseto leto starosti, je treba tiste, ki so vzdržali in se odlikovali pri delu in v znanostih, popeljati k cilju in jih prisiliti, da uperijo svetli žarek svoje duše navzgor in se zazrejo v pravir vse svetlobe."

Eden takšnih modrecev je zasl. prof. dr. Šime Ivanjko, vrhunski pravni strokovnjak, živahen in priljubljen učitelj, raziskovalec, neumoren tvorec idej, pobudnik in snovalec Pravne prakse (pred skoraj štiridesetimi leti!), pisec, urednik, podjetnik, svetovalec in še marsikaj bi se našlo v njegovem bogatem opusu.

Profesor Ivanjko je letos dopolnil 80 let, a je še vedno mladostniško aktiven in besedno tako močan kot še nikoli, da dobesedno premika gore v podobi človeške nravi.

Aforizmi so vsebinsko povezani z rimskim pravnim razmišljanjem in misleci grško-rimske dobe, študijem prava in mariborskimi študenti, vlogo prava, položajem pravnika, mediji, etiko in moralo ter splošno vsebino, ki je (ne)posredno povezana s pravom. Profesor Ivanjko s filozofsko subtilnostjo kritično razglablja o perečih temah, ki zadevajo občo družbo, in ne zgolj pravniške srenje, čeravno so se pogosto utrnile ravno v predavalnicah pravne fakultete, recimo: pretirano podatkovno naravnano izobraževanje pravnikov in njihova (pre)pičla vzgoja; pomanjkanje etike, etosa, morale, pravičnosti, resnicoljubnosti, človeške topline in ljubeznivosti v pravu; pokončnost, zaupnost, zlato pravilo, kategorični imperativ in preostale vrednote ter vrline; pomen vsebinskega razumevanja rimskega prava in znanja latinščine; pretirani pozitivizem med pravniki in prešibek aktivizem; nevarnosti pravnega izumiteljstva; politično maličenje prava; pavšalne kritike pravosodja in odvetništva; prevlada samopašnih trditev nad zvedavimi vprašanji; kritiziranje drugih kolegic in kolegov kot samohvala po obrnjeni poti; umetna inteligenca v pravu; ocenjevanje ambicioznih in pasivnih študentov itd. Kakopak se tudi koronavirusu ni mogel izogniti.

Celoten zapis dr. Marka Pavlihe, dr. pravnih znanosti, rednega profesorja na FPP UL, gostujočega profesorja in guvernerja na IMO IMLI na Malti lahko preberete v Pravni praksi, št. 44, 2020, str. 32-33 z dne 12. 11. 2020.

 

Kar trije visokošolski učitelji s Pravne fakultete UM med 10 NAJVPLIVNEJŠIMI PRAVNIKI LETA 2020

Datum objave: 18.11.2020 | Datum poteka: 31.12.2030

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je končal jubilejni, že 20. izbor, ki običajno poteka v delih. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo 10 pravnikov, ki so dobili največ glasov, med njimi so kar TRIJE s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Letos med izbranimi pravniki ni novih imen. Znova so skromno zastopane pravnice, saj sta se v deseterico najvplivnejših uvrstili le dve. Na splošno pa močan vpliv ohranjajo pravniki z akademskega področja — kar osem izmed njih je doktorjev oziroma doktoric znanosti.
 
Iskrene čestitke red. prof. dr. Janji HOJNIK, red. prof. dr. Juriju Toplaku in doc. dr. Mihi Šepcu.