Novice

Novice 321 do 340 od 367

ŠIPK projekt predstavljen v prostorih IZUMA

Datum objave: 17.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti, ki so sodelovali v ŠIPK projektu "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva (PUPKRO)", so 15. oktobra 2019 predstavili projekt na dogodku "Kompetence za zeleno prihodnost", ki je potekal v prostorih Izuma v Mariboru v organizaciji Javnega sklada RS in MIŠZ. Predstavitev, ki so jo pripravili člani ekipe, sta predstavila Nika Bele in Leon Cimerman. Projekt je potekal pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in pod strokovnim mentorstvom Sanje Antonijević iz Zavoda PIP.

 

Prof. dr. Janja Hojnik na posvetu pri predsedniku RS za enakopravno Slovenijo v jedru EU

Datum objave: 15.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 14. oktobra 2019, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor priredil Posvet o oblikovanju slovenskega pogleda na razvoj Evropske unije.
Namen posveta je bila izmenjava stališč o tem, v katero smer se utegne obrniti prihodnji razvoj Evropske unije, kakšen je glede tega interes Republike Slovenije, ter ocena stopnje soglasja o tem in politične volje za to.

Poleg strokovnjakov, predstavnikov vlade in državnega zbora, je predsednik republike na posvet povabil tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Evropa in svet sta se v zadnjem času zelo spremenila, zato se morata tako Evropska unija kot Slovenija temu prilagoditi, so se strinjali udeleženci posveta pri predsedniku republike. V razpravi so dali različne predloge, načeloma pa so se strinjali, da mora Slovenija biti v jedru EU ter v uniji imeti enako moč kot ostale članice.

O posvetu tudi na portalu RTV SLO na povezavi: https://www.rtvslo.si/slovenija/slovenija-in-eu-veliko-nastetih-izzivov-malo-konkretnih-predlogov/502194.

Janja Hojnik je opozorila na izziv pri izvrševanju prava EU-ja, kjer je težava pri obveščanju državljanov o pravicah, in ob tem izpostavila avstrijsko protidampinško zakonodajo, kjer so bili slovenski obrtniki sami prepuščeni pri izpodbijanju te zakonodaje.

Vir: STA in http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/F5A43C263915160DC12584860047D99F?OpenDocument

Znanstveni prispevek prof. dr. Janje Hojnik v zborniku Hague Yearbook of International Law

Datum objave: 14.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V zborniku Hague Yearbook of International Law je izšel znanstveni prispevek prof. dr. Janje Hojnik, ki obravnava problematiko odločitve ESČP v zadevi Ališić, ki je Slovenijo določila za odgovorno za poplačilo varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na ozemlju drugih republik bivše Jugoslavije in je proračun Slovenije stala blizu 400 milijonov evrov.

Prispevek ima naslov Individuals’ Right to Property under International Succession Law: Reimbursement of Bank Deposits after the Collapse of the SFR Yugoslavia.

Perlachovo priznanje štirim študentom Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 09.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na 3. redni seji Senata Univerze v Mariboru z dne 24.9.2019 je bil sprejet sklep, da se za področje dosežkov na tekmovanjih, natečajih in drugih dosežkov podeli Perlachovo priznanje za leto 2019 študentom MIHAELU POJBIČU, ALJOŠI POLAJŽARJU, IZI BEŠIREVIĆ in TAMARI CHELES COELHO s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Iskrene čestitke!

Prof. dr. Darja Senčur Peček je v soavtorstvu spisala poglavje v knjigi Precarious Work: The Challenge for Labour Law in Europe

Datum objave: 02.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri založbi Edward Elgar Publishing je izšla knjiga Precarious Work: The Challenge for Labour Law in Europe. Prof. dr. Darja Senčur Peček in dr. Valentina Franca sta skupaj napisali poglavje številka 7 z naslovom From student work to false self-employment: how to combat precarious work in Slovenia?

Več o knjigi najdete >>tukaj<<.

Poglavje v znanstveni monografiji doc. dr. Petre Weingerl in prof. dr. Janje Hojnik

Datum objave: 01.10.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl in prof. dr. Janja Hojnik sta objavili poglavje ‘Servitization’ and Movables. Legal Initiatives and Challenges in Slovenia v znanstveni monografiji z naslovom CONSUMER PROTECTION IN A CIRCULAR ECONOMY, ki je izšla pri založbi Intersentia v Cambridgu.

Več o monografiji na: https://intersentia.com/en/consumer-protection-in-a-circular-economy.html

Jutranji list citira profesorja Jurija Toplaka o Hrvaški in evropskem sodišču

Datum objave: 26.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Profesor dr. Jurij Toplak je za Jutranji list komentiral odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice z dne 26.9.2019 v pomembni zadevi direktorja hrvaškega naftnega giganta MOL. Direktor MOL Zsolt Hernadi je tožil Hrvaško, ker mu je z mednarodnimi tiralicami onemogočila potovanja v tujino, a je sodišče tožbo zavrglo, ker Hernadi in odvetnik nista te kršitve zatrjevala že pred Ustavnim sodiščem.

Profesor Toplak je za Jutranji list pojasnil, da je to pogosta napaka hrvaških in drugih odvetnikov, zaradi te pomanjkljivosti pa so pritožniku nato vrata na evropsko sodišče zaprta. Komentiral je tudi visoko število sodb ESČP proti Hrvaški in ga ocenil kot zaskrbljujočega.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hernadi-izgubio-spor-protiv-hrvatske-europski-sud-za-ljudska-prava-odbio-je-tuzbu-predsjednika-uprave-mol-a/9407960/

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić v Turčiji o pravni ureditvi in problematiki cepljena

Datum objave: 20.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić se je udeležila, na posebno povabilo dekana Pravne fakultete Ozyegin University iz Istanbula ter predsednika Odvetniške zbornice iz Balikesirja, 5. turškega kongresa Medicinskega prava, ki je potekal 5. in 6. septembra 2019 v mestu Ayvalik v Turčiji. Na kongresu, z mednarodno udeležbo (Grčija, Azerbajdžan, Ciper, Kosovo), je izr. prof. Kraljićeva spregovorila o pravni ureditvi in problematiki cepljenja.

Obisk iz Mostarja

Datum objave: 19.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravno fakulteto UM je pod vodstvom prof. dr. Maje Čolaković obiskala skupina raziskovalcev (izr. prof. dr. Anita Duraković, doc. dr. Denis Pajić, doc. dr. Ramajana Demirović, mlada raziskovalka Sunčica Hajdarović), Pravne fakultete Univerze Džemala Bijediča iz Mostarja (BIH). Razlog njihovega obiska je vezan na skupni bilateralni projekt z naslovom »Pravica otroka do preživnine – analiza problematike čezmejnih preživnin med Slovenijo in Bosno in Hercegovino« (BI-BA719-20-034), katerega nosilka je izr. prof. dr. Suzana Kraljić. Raziskovalci obeh vključenih pravnih fakultet so se na delovnem sestanku posvetili vsebini projekta ter poglobitvi razširitvi sodelovanja obeh fakultet.

Academic Ranking of World Universities za leto 2019

Datum objave: 07.08.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Šanghajska lestvica - ARWU je najbolj uveljavljena in vplivna mednarodna lestvica razvrščanja univerz, ki jo je od leta 2003 pripravljal Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University (CWCU). Po letu 2008 lestvico sestavlja neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy.​

Univerza v Mariboru se je na ARWU 'Academic Ranking of World Universities' lestvici v letu 2019 na področju "Pravo" uvrstila med 201-300 mesto, na področju "Javna uprava" pa med 151-200 mesto.

Merila, ki jih ARWU uporablja pri določanju kakovosti univerz, so:

  • število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo (kakovost izobraževanja ima 10% delež v oceni),
  • število zaposlenih Nobelovih in Fieldsovih nagrajence (kakovost osebja - 20%),
  • število najbolj citiranih raziskovalcev iz 21 znanstvenih področij (kakovost osebja - 20%),
  • število člankov v revijah Nature in Science (odličnost v raziskavah - 20%),
  • vrednost Science Citation Index (SCIE) in Social Sciences Citation Index (SSCI) (kakovost raziskovanja - 20%) in
  • povprečje akademskih dosežkov na raziskovalca (FTE) po zgornjih petih kazalcih (povprečna kakovost - 10%).
     

Šanghajska lestvica je konec junija objavila rezultate ocenjevanja več kot 4.000 univerz po 54 študijskih področjih (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS 2019). Univerze so vključene v ocenjevanje, če njihovi zaposleni v obdobju 2013–2017 objavijo določeno število znanstvenih in raziskovalnih del. Vir podatkov za izračun vrednosti kazalnikov sta Web of Science in InCites.

Univerza v Mariboru se je v letu 2019 uvrstila med najboljše univerze na 8 študijskih področjih (tabela). V primerjavi z lanskim letom je univerza zelo napredovala na področju matematike, ki je njeno najbolje ocenjeno študijsko področje. Letos se je Univerza v Mariboru prvič uvrstila tudi na študijskih področjih strojništvo in izobraževanje (pedagogika).​
 

Tabela: Global Ranking of Academic Subjects 2017-2019 za Univerza v Mariboru

tabela šanghajska lestvica 2019.png

Več informacij o ocenjevanju univerz Global Ranking of Academic Subjects najdete na spletni strani:

http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html ​

Še en zaključen PKP projekt »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH (DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«

Datum objave: 31.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2025

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je sodelovala v koordinaciji z IZTERJAVA d.o.o. pri izvedbi projekta PKP z naslovom »PRAVNI VIDIKI POSTOPKOV IZTERJAV PREŽIVNIN PRI OTROCIH(DO 18. LETA) – SLOVENIJA IN HRVAŠKA«.

PKP je projekt, v katerem so sodelovali študentje iz različnih fakultet, kot tudi različnih stopenj študija. V izvedbi projekta sta sodelovali, kot  pedagoški mentorici izr. prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete UM in izr. prof. dr. Simona Sternad Zabukovšek z Ekonomsko-poslovne fakultete UM ter delovni mentor Marko Repič, direktor Izterjava d.o.o..

Študentje so v sklopu projekta preko študija ustrezne literature, sodne prakse in statističnih podatkov ter ob vodenju in podpori mentorjev preučevali pravne vidike postopkov izterjave neplačanih preživnin v Sloveniji in na Hrvaškem. Osredotočili so se na mladoletne otroke, saj neplačevanje preživnine korenito posega v otrokove koristi, tako v trenutne, kratkotrajne kakor tudi dolgotrajne, torej tudi po polnoletnosti. Rezultate preučevanj smo vsi sodelujoči povzeli in zbrali v projektnem elaboratu, ki si ga lahko ogledate v prilogi.

izr. prof. dr. Suzana Kraljić

Študenti so predstavili preliminarne rezultate v okviru ŠIPK projekta "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva"

Datum objave: 09.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030


»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«.

Na srečanju 8. julija 2019 na Zavodu PIP so študenti predstavili rezultate svojega dela v okviru študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) z naslovom "Pravna ureditev varstva potrošnikov: učinkovito uveljavljanje pravic v luči ciljev krožnega gospodarstva (PUPKRO)". Projekt poteka pod pedagoškim mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl s Pravne fakultete Univerze v Maribor in pod strokovnim mentorstvom Sanje Antonijević iz Zavoda PIP.

Študenti v okviru ŠIPK projekta PUPKRO intenzivno preučujejo preplet dveh ciljev, ki ju zasledujemo v EU (in s tem seveda tudi v Sloveniji): visoka raven varstva okolja in visoka raven varstva potrošnikov. Ta dva cilja sta si pogosto v nasprotju, prav ljudje v vlogi potrošnikov pa smo tisti, ki lahko s spremembo svojih navad bistveno prispevamo k hitrejšemu prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo. Rezultati ŠIPK projekta PUPKRO bodo prispevali k prepotrebnemu ozaveščanju na tem področju, hkrati pa bodo osvetlili možnosti za izboljšave tako v zakonodaji kot tudi v sodni praksi.

ŠIPK projekt PUPKRO je združil študente štirih fakultet, to so: Nika Bele, Teja Peče, Maša Ocepek in Barbara Smogavc (vse štiri Pravna fakulteta), Tina Horvat (Fakulteta za strojništvo), Leon Cimerman (Fakulteta za naravoslovje in matematiko), Neja Gril in Tim Kolar (oba Ekonomsko-poslovna fakulteta). Na srečanju na Zavodu PIP so predstavili svoje preliminarne rezultate, ki bodo objavljeni v končnem poročilu.

Za odlično delo jim čestitamo!

Ena od študijskih sob v UKM poimenovana po naši profesorici dr. Janja Hojnik

Datum objave: 05.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na spletni strani vecer.com dne 5.7.2019 o personalizaciji prostora Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer so na zelo kreativen način osemindvajset študijskih sob v drugem in tretjem nadstropju poimenovali po 28 Mariborčanih.
S ponosom lahko povemo, da je ena izmed sob poimenovana po redni profesorici s Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Janji HOJNIK. Tako bodo lahko študenti ponosno rekli - 'Grem študirat k dr. Janji Hojnik, bila je moja profesorica ….'

Več si preberite na: https://www.vecer.com/studijske-sobe-poimenovali-po-predinu…

Raziskovalec dr. Mensah Marius v Beogradu na regionalnem forumu Alumni

Datum objave: 03.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V Beogradu je od 28. do 30. junija 2019 potekal regionalni forum Alumni ruskih in sovjetskih univerz. Med govorniki so bili minister za delo, zaposlovanje, veterane in socialno politiko Republike Srbije, gospod Zoran Đorđević, veleposlanik Rusije v Srbiji, predstavnik Ruske agencije za sodelovanje Rossotrudnichestvo, dekani fakultet in prorektorji. V dvorani je bilo prisotnih veliko študentov iz Srbije, Črne gore in Bosne. Dr. Mensah Marius, raziskovalec na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je to priložnost izkoristil za promocijo novega magistrskega študijskega programa Evropske pravne študije.
Ob zaključku konference je predstavništvo Univerze Vladimir, Rusija, izrazilo željo, da v svojih prostorih pozdravi delegacijo Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Mednarodna konferenca ILA

Datum objave: 03.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 27. in 29. junijem 2019 je v Portorožu potekala mednarodna konferenca ILA (International Law Association), ki je bila prvič organizirana v Sloveniji. Tema konference je bila "Migration / international legal regulation". Udeležila sta se je tudi naša predavatelja prof. dr. Matjaž Tratnik in doc. dr. Petra Weingerl, ki sta predstavila prispevek z naslovom "Access to EU Citizenship for Non-EU Migrants: the Principle of National autonomy vs. the Principle of Proportionality".

Več o konferenci: http://www.ilaslovenia2019.com/.


Predava prof. dr. Matjaž Tratnik, skrajno levo na fotografiji doc. dr. Petra Weingerl

Projekt ŠIPK o "Zavarovalni pismenosti starostnikov – 65+" uspešno zaključen

Datum objave: 02.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030


»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada«.

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je sodelovala v koordinaciji s Slovenskim društvom zavarovancev - SDZ pri izvedbi projekta ŠIPK. ŠIPK je projekt, v katerem so sodelovali študentje iz različnih fakultet, kot tudi različnih stopenj študija. V izvedbi projekta sta sodelovali, kot  pedagoška mentorica izr. prof. dr. Suzana Kraljić s Pravne fakultete Univerze v Mariboru in kot strokovna sodelavka predsednica društva SDZdr. Petra Cajnko.

Študentje so v sklopu projekta preko študija ustrezne literature in vodenja obeh mentoric preučevali zavarovalno pismenost starostnikov – 65+. Študentje so opravljali pogovore s starostniki na podlagi ciljno usmerjenega anketnega vprašalnika. Na podlagi rezultatov smo lahko pripravili kvantitativno in kvalitativno interpretacijo rezultatov, katere smo vsi sodelujoči povzeli in zbrali v elaboratu: Zavarovalna pismenost starostnikov – 65+ in ga objavljamo >>tukaj<<.

izr. prof. dr. Suzana Kraljić in dr. Petra Cajnko

Uvodni sestanek evropskega projekta EU-En4s

Datum objave: 02.07.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek in petek, 27. in 28. junija 2019, je na fakulteti potekal uvodni sestanek evropskega projekta EU-En4s. Projekt, ki ga koordinira Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in ki se v polnem nazivu glasi: »Diversity of Enforcement Titles in cross-border Debt Collection in EU« naslavlja težave v čezmejni izvršbi tujih izvršilnih naslovov. Na projektu sodeluje vsega 18 partnerskih institucij iz Nemčije, Španije, Avstrije, Švedske, Albanije, Hrvaške, Portugalske, Češke, Poljske, Nizozemske, Litve, Cipra in Slovenije. Na sestanku je sodelovalo več kot 30 strokovnjakov iz omenjenih institucij. Več o projektu: https://www.pf.um.si/acj/projekti/pr09-eu-en4s/.

Znanstveni članek prof. dr. Janje Hojnik v soavtorstvu na temo umetne inteligence

Datum objave: 26.06.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Janja Hojnik je napisala nov znanstveni članek na temo umetne inteligence v soavtorstvu z uglednima profesorjema fizike, prof. Percem Matjažem s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in prof. Ozerjem Mahmutem s Tehnične univerze v Istanbulu.

Članek je bil objavljen 25. junija 2019 v reviji Palgrave Communications, ki izhaja v okviru Nature pri Springerju.

Članek z naslovom Social and juristic challenges of artificial intelligence je prosto dostopen na naslednjem naslovu: https://www.nature.com/articles/s41599-019-0278-x

Vljudno vabljeni k branju!

Global Student Satisfaction Awards 2019

Datum objave: 11.06.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Ponosno objavljamo, da je Univerza v Mariboru s strani spletnega portala StudyPortals prejela nagrado ˝Global Student Satisfaction Awards 2019˝ v kategoriji ˝Overall Satisfaction˝.

Nagrade za globalno zadovoljstvo študentov omogočajo študentom po vsem svetu, da določijo najboljše univerze leta 2019. To je odprt poziv tako študentom kot univerzam, da prispevajo k preglednosti izbire študija in kakovosti izobraževanja po vsem svetu.

Globalne nagrade za zadovoljstvo študentov 2019 poudarjajo globalne in regionalne trende, ki jih študenti najbolj cenijo v izobraževanju.

Mednarodni simpozij IASJF na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 30.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je bila 27. in 28. maja 2019 zaupana organizacija 12. mednarodnega simpozija IASJF (International Academy for the Study of the Jurisprudence of the Family). Priznani domači in tuji pravni strokovnjaki (Srbija, Čile, Izrael, Španija, Kenija, Italija, ZDA, Poljska, Slovenija) so predstavili zanimive prispevke, ki so vsebinsko sledili krovni temi simpozija (»Family and Technology: Challenges and Opportunities«). Udeleženci so tako razpravljali o varnosti otrok na internetu, vplivu sodobnih tehnologij na kreiranje družinskih razmerij (npr. OBMP), o vplivu digitalne tehnologije na t.i. digitalne imigrante, o vplivu IT na sodne postopke idr.

Za pomoč pri organizaciji simpozija se posebej zahvaljujemo JK Group, pravna in davčna pisarna d.o.o. in Ilich slaščičarstvo d.o.o.