Novice

Študent Admir Muratović o študiju v ZDA na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu

Datum objave: 10.11.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Admir Muratović je prvi LL.M. študent na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu, zvezna država Michigan, ki je bil sprejet na LL.M. program na podlagi bilateralnega sporazuma o akademskem sodelovanju med WSU in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru (PF UM). Omenjeni sporazum omogoča študentom, ki so zaključili vsaj en letnik magistrskega študija na PF UM, da z opravljenim LL.M. programom na WSU Law School pridobijo t.i. »dual degree«. Sporazum poleg tega ponuja nižji znesek šolnine od običajnega za študij v ZDA, ter še nekatere druge možnosti tako študentom kot tudi profesorjem z obeh akademskih institucij.

Detroit je največje mesto v zvezni državi Michigan. Revija Time ga je uvrstila na seznam “fifty World’s Greatest Places to explore” v letu 2022. Leži na meji s Kanado, na območju “Velikih jezer” (“Great Lakes”). Za Chicagom, ki je oddaljen vsega slabih pet ur vožnje, kar je kratka razdelje za ameriške razmere, velja za drugo največje mestno območje v regiji “Midwest”. Še bližje je mestu Cleveland v sosednji zvezni državi Ohio, kjer je nastanjena največja populacija skupnosti slovenskega porekla v ZDA (“Slovene Americans”) in na splošno izven Slovenije. 

Detroit je svetovni center avtomobilske industrije. Tu je sedež t.i. “Big Three”, treh velikih avtomobilskih proizvajalcev – Ford, General Motors, Chrysler. Zato tudi velja za prvo mesto v ZDA po stopnji izvoza, je dom “North American International Auto Show”, ki se odvija ravno te dni, kot tudi Velike nagrade Detroita v seriji IndyCar.

Mesto Detroit je dalo velik doprinos glasbi in nacionalnim ameriškim športom. Tu je doma svetovno znani reper Eminem, njegov biografski film pa je imenovan “8 mile” ravno zato, ker je Eminem odrasel na 8. milji. Štetje po paralelnih miljah, ki se začne v centru mesta in se nadaljuje bolj ko se odmikamo proti severu, je tipično ravno za Detroit. Poleg Eminema je največji del svojega življenja v Detroitu preživela tudi kraljica soula, Aretha Franklin.

Hokejska ekipa Detroit Red Wings je ena najuspešnejših v zgodovini lige NHL. Košarkarska ekipa Detroit Pistons je prav tako že osvajala NBA prstane. Obe ekipi je moč gledati v Little Ceasars Areni, le nekaj minut vožnje z avtom ali tramvajem od kampusa Wayne State University. V neposredni bližini se nahajata tudi Comerica Park in Ford Field, stadiona domače bejzbol ekipe (Tigers) in nekdanjih prvakov NFL lige v ameriškem nogometu (Lions). V Detroitu je večji del svojega življenja živel Joe Louis, eden najboljših boksarjev vseh časov. Ogromna pest v njegovo čast se nahaja v “downtownu” in v priloženih fotografijah.

Ob tem je med fotografijami tudi t.i. “RiverWalk”, eno najlepših mest v Detroitu, kjer lahko v bližini Ambassador Bridge-a, ki povezuje ZDA in Kanado, v sprehodu ob reki uživate v pogledu na kanadsko stran.   

A. Muratović


Njegovo prvo javljanje iz ZDA, kjer je bil kot prvi LL.M. študent na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu, zvezna država Michigan, sprejet na LL.M. program na podlagi bilateralnega sporazuma o akademskem sodelovanju med WSU in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru (PF UM), si lahko preberete na povezavi >>> TUKAJ.