Novice

Novice 341 do 360 od 360

Ekskurzija v Hišo EU in obisk Ustavnega sodišča RS

Datum objave: 13.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študenti PF UM so se dan pred Dnevom Evrope v spremstvu prof. dr. Janje Hojnik, prof. dr. Aleša Ferčiča in doc. dr. Petre Weingerl udeležili ekskurzije v Hišo EU v Ljubljani, kjer domujeta Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Ob tej priliki so obiskali tudi Ustavno sodišče RS, na katerem jih je sprejel predsednik sodišča, prof. dr. Rajko Knez, in podrobno razložil zaodrje delovanja US RS, potek sej in delovnega tedna ustavnega sodnika.

Nagrada v Parizu za Temido in Dikio

Datum objave: 07.05.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Mednarodno uveljavljen umetnik Andrej Gaberi je letos sodeloval na svetovni razstavi v Grand Palais s skulpturo Temida in Dikia, ki se nahaja v avli Pravne fakultete Univerze v Mariboru.
Kipar A. G. Gaberi je na razstavi v Parizu prejel visoko nagrado Arthurja Leduca za izredne dosežke na področju skulpture za Temido in Dikio.

Iskrene čestitke kiparju!

Utrinki ekipe naše fakultete iz tekmovanja Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition

Datum objave: 26.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition je tekmovanje v poznavanju mednarodnega javnega prava in je največje »moot« tekmovanje za študente prava. Na tem tekmovanju sodeluje več kot 680 pravnih šol iz 100 držav.

Od septembra lani je Jessup ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi: Leon Brulc, Teodora Kordiš, Barbara Smogavc in Valentin Justin Tratnik, pod mentorstvom doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika, aktivno reševala fiktivni primer spora med dvema državama in se soočila z reševanjem raznh  vprašanj in problemov  s področja mednarodnega javnega prava.

Tekmovanje predstavlja simulacijo spora med državama pred Meddržavnim sodiščem. Vsaka tekmovalna ekipa pripravi ustni in pisni vlogi v katerih zagovarjajo stališča tožeče in tožene stranke v obravnavani zadevi.

Od 20. do 24. februarja se je ekipa udeležila selection rounds v Lizboni na Portugalskem in bila kasneje povabljena tudi na nadaljevanje tekmovanja v Združene države Amerike (v Washington), kjer je ustno zagovarjala svoje argumente pred sodniki in znanimi strokovnjaki mednarodnega prava.

Naši Jessup ekipi iskreno čestitamo za uspešno udeležbo na tem prestižnem tekmovanju!

 

Izšla je nova znanstvena monografija Evaluating Academic Legal Research in Europe

Datum objave: 26.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izšla je nova znanstvena monografija na 460 straneh z naslovom Evaluating Academic Legal Research in Europe pri kateri je sodelovala tudi red. prof. dr. Janja Hojnik.

Medtem ko rangiranja, faktorji vpliva, citati in zamudni postopki recenzij predstavljajo vse večjo nočno moro na področju naravoslovja in družboslovja, se zdi, da je v nekaterih državah pravo še zmeraj oaza miru. Kljub temu ta knjiga razkrival, da je pravo disciplina v razvoju, ki se premika od nacionalnega k transnacionalnega fokusa, od sproščenega sistema upravljanja raziskav, k raziskovalnemu programiranju in financiranju na osnovi rezultatov dela, od monodisciplinarnosti k multidisciplinarnosti, od neizraženih standardov kakovosti k bolj izrecnemu poudarku na teoriji in metodološki odgovornosti. Strokovnjaki iz različnih držav Evrope v tej monografiji prikazujejo, da ta razvoj že resno vpliva na to, kako se v Evropi ocenjuje znanstveno delo na področju prava. Avtorji prikazujejo, da ima pravo prednost, ker v navedenih pogledih zaostaja za ostalimi vedami. Pravni raziskovalci se tako lahko učijo izz napak drugih disciplin. Še zmeraj imamo čas, da razvijemo svoje standarde kakovosti, metodološke standarde in metode ocenjevanja, a potrebno je ukrepati na teh področjih.

Urednika monografije: Rob van Gestel, Univerza Tilburg, Nizozemska in Andreas Lienhard, Univerza v Bernu, Švica.

LanguageEnglish
Place of PublicationCheltenham
PublisherEdward Elgar Publishing
Number of pages460
ISBN (Electronic)978 1 78811 550 6
ISBN (Print)978 1 78811 549 0
Publication statusPublished – 2019


Več o monografiji najdete >>tukaj<<.

Prof. Kraljić in prof. Ivanc na kongresu v Rabcu

Datum objave: 25.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 22. in 24. marcem 2019 je v Rabcu na Hrvaškem potekal »1. kongres KOKOZA i 3. Hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem«, ki sta se ga udeležili izr. prof. dr. Tjaša Ivanc in izr. prof. dr. Suzana Kraljić s koavtorskim prispevkom »Vloga izvedenca v civilnih sodnih postopkih s poudarkom na medicinskem izvedenstvu«. Izr. prof. dr. Suzana Kraljić pa je imela še koavtorski prispevek z doc. dr. Blanko Kačer (Pravna fakulteta Univerze v Splitu) na temo »Građansko pravni aspekti krionike i neuroprezervacije kao prava pacijenta«.

Študentka Hana Šrot prejela nagrado za enega izmed najboljših govorcev na Willem C. Vis Moot tekmovanju

Datum objave: 19.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa študentov PF UM, ki so jo sestavljali  Elena Fridau, Petra Zupančič, Hana Šrot, Luka Kreitner in Stefan Danojević, se je v preteklih sedmih dneh udeležila prestižnega mednarodnega tekmovanja iz arbitražnega in mednarodnega pogodbenega prava Willem C. Vis Moot na Dunaju - enega izmed največjih, če ne kar največjega študentskega tekmovanja na svetu. Tekmovanja se je udeležilo krepko preko 300 ekip, tekmovalce pa so ocenjevali cenjeni arbitri s celega sveta.
Študentka Pravne fakultete Univerze v Mariboru Hana Šrot je za svoj izjemen nastop prejela nagrado za enega izmed najboljših govorcev na tekmovanju - honorable mention for individual oralist.
Gre za izjemen uspeh študentke in celotne ekipe, ki je delovala pod mentorstvom asistenta Denisa Baghrizabehija, Line Burkelc Juras in Leona Brulca.
 
Iskrene čestitke!
 

Izšel je novi Komentar Ustave, med soavtorji tudi profesorji Knez Rajko, Toplak Jurij, Šepec Miha in Dežman Aljoša

Datum objave: 19.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredini meseca aprila 2019 je izšel novi veliki Komentar Ustave Republike Slovenije (KURS). Izšel je v dveh delih na skupaj več kot 1200 straneh pod uredništvom Mateja Avblja. Na predstavitvi knjige, ki je dostopna v tiskani in elekronski obliki (e-kurs.si) pri Novi univerzi, so zbrane nagovorili predsednik republike in član ustavne komisije ob njenem sprejemu Borut Pahor, predsednik Ustavnega sodišča RS prof. dr. Rajko Knez, urednik prvega komentarja prof. dr. Lovro Šturm, rektor Nove univerze in eden soavtorjev Ustave prof. dr. Peter Jambrek in prof. dr. Matej Avbelj. Komentar je združil vodilne pravne strokovnjake različnih področij in vseh slovenskih pravnih fakultet. Med 57 soavtorji so tudi profesorji Pravne fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Rajko Knez, prof. dr. Aljoša Dežman, prof. dr. Jurij Toplak in doc. dr. Miha Šepec.

Rotterdam Network Meeting

Datum objave: 17.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Rebeka Livić sta se udeležili Rotterdam Network Meetinga, mreže več kot 30 evropskih pravnih fakultet, ki je v času od 11. do 13. aprila 2019 potekal letos na University College Cork na Irskem. Letošnji posvet je bil namenjen izmenjavi dobrih praks, povezanih s študentskimi incoming in outgoing mobilnostmi.

Naši študenti ponovno odlični na državnem tekmovanju PRAV(N)A REŠITEV

Datum objave: 16.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na VIII. državnem tekmovanju, kjer študenti ekipno rešujejo pravne probleme predložene s strani uglednih odvetniških pisarn, PRAV(N)A REŠITEV, ki se je odvijalo 12. in 13. aprila 2019 so se v finalni del tekmovanja uvrstile tri (3) ekipe študentov Pravne fakultete Univerze v Mariboru: TROIKA, TERRA in PRAETOR.

Ekipa TERRA, ki so jo sestavljali Barbara Smogavc, Lea Lepoša in Leon Lah, je zasedla prvo mesto.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo!

 

»Tekmovanje Prav(n) rešitev je bila odlična izkušnja, ki jo priporočam vsem, ki si želijo dodatnih izzivov ter pridobitev kompetenc, ki jih morda med rednim študijem prava ne bi. V velik izziv ter hkrati zadovoljstvo je bilo teoretično znanje, pridobljeno tekom študija, aplicirati na konkretne primere iz prakse s področja civilnega in gospodarskega prava. Naloge, pripravljene s strani sodelujočih odvetniških pisarn, so ponudile vpogled v aktualno pravno problematiko ter spodbudile kreativno razmišljanje v skupini in iskanje najbolj optimalnih rešitev za podani problem. Tekmovanje je bilo odlično organizirano in je tako kljub relativno kratkemu trajanju omogočilo poglobitev teoretičnega znanja, pridobitev praktičnih izkušenj, prikaz retoričnih veščin ter nenazadnje tudi druženje z drugimi študenti in odvetniki iz sodelujočih pisarn.«

Hana Šrot, podiplomska študentka na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Sara Mernik, Matic Špur in Hana Šrot so na VII. državnem tekmovanju PRAV(N)A REŠITEV osvojili PRVO MESTO.

Vir: http://www.zenevski-klub.si/pravna-resitev/

Mednarodna konferenca o prihodnosti EU na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 16.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti UM je potekala mednarodna konferenca o prihodnosti Brexita ob 15. obletnici priključitvi Slovenije EU z odličnimi predavatelji iz Velike Britanije, Evropske unije in Slovenije. V uvodu je spregovori rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, ki je poudaril, da je Slovenija s članstvom v EU pridobila veliko, prav tako tudi univerza, ki je med drugim doslej sklenila že okoli 600 dogovorov v okviru programa Erasmus in sodelovala pri številnih evropskih raziskovalnih projektih. Spregovorila je tudi dekanica Pravne fakultete UM prof. dr. Vesna Rijavec, ki je poudarila, da je članstvo Slovenije v EU velika priložnost za sodelovanje med ljudmi, boljše priložnosti za ekonomijo in ni nekaj samoumevnega, ampak se je treba boriti za boljši položaj.

mediaspeed-2716.jpg

Prof. Stephen Weatherill z Univerze v Oxfordu se je v uvodu pošalil, še se držimo, še smo tukaj. Poudaril je prednosti skupnega trga za Veliko Britanijo in EU in predstavil omejitve pri vstopu v EU in ohranjanju različnih sistemov vstopa v države EU. Prof. Catherine Barnard z Univerze v Cambridgeu je predstavila predvsem problematiko migrantov po Brexitu. Gre za zapleten in prezahteven vizumski sistem za tujce, ki ga še strokovnjaki težko pravilno izpolnijo. Prav tako je sistem drag in bi bil po Brexitu še dražji.

 mediaspeed-2855.jpg

Konferenco sta vodili prof. dr. Janja Hojnik, prorektorica Univerze v Mariboru in doc. dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete UM. Predavali so še prof. dr. Peter Grilc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na temo o prostem gibanju znotraj EU in prof. Miguel Polares Maduro o iz Evropskega univerzitetnega inštituta iz Firenc o tem, kaj lahko naredi EU za nacionalne demokracije in trg. Predavala sta tudi prof. dr. Rajko Knez, predsednik Ustavnega sodišča o etičnih vprašanju, zaupanju in solidarnosti in ​dr. Marko Ilešič, s Sodišča EU o 15 letnih izkušnjah sodelovanja v EU.

mediaspeed-2710.jpg

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting, table and indoor

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2733&fbclid=IwAR1QPqvxD9LQrUlJpvI68R-0Rx5qJhXWc6N7LaWX7BxhcvKJpR06V_xR2Io

V živo: strokovna delavnica delovnega prava

Datum objave: 12.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V Moravskih Toplicah, v Hotelu Livada Prestige, poteka dvodnevna strokovna delavnica Aktualna vprašanja delovnega prava  - povezujmo teorijo s prakso, ki jo vsako leto organizira Inštitut za delovna razmerja in socialno varnost pri Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Predavatelji: mag. Biserka Kogej Dmitrovič, mag. Ivan Robnik, dr. Etelka Korpič-Horvat, dr. Darja Senčur Peček, mag. Mojca Tancer Verboten, dr. Katarina Kresal Šoltes.

 

Osvojeno 3. mesto v odbojki naših študentk letošnje Univerzitetne športne lige za prvaka UM

Datum objave: 10.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

S ponosom sporočamo, da so študentke Pravne fakultete Univerze v Maribor v naslednji postavi Nina Rebol, Saška Belec, Iris Štelcar, Iris Zgaga, Maša Hajdinjak, Nataša Jakopič in Lina Burkelc Juras na finalnem turnirju Univerzitetne športe lige - za prvaka UM, ki je potekal 9. aprila 2019 od 15. ure naprej v UŠC Leona Štuklja, osvojile bronasto kolajno.

Študentkam prava za osvojeno 3. mesto iz srca čestitamo.

Posvet o položaju javnih agencij s poudarkom na zagotavljanju njihove neodvisnosti

Datum objave: 09.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 8. 4. 2019, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru v okviru aktivnosti Jean Monnet Katedre za energetsko pravo in politko potekal posvet o položaju javnih agencij s poudarkom na zagotavljanju njihove neodvisnosti. Posvet je vodil izr. prof. dr. Aleš Ferčič, sodelovali pa so ugledni gostje, namreč, gospa Duška Godina, direktorica Agencije za energijo, gospa Tanja Muha, direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, gospod Andrej Matvoz, direktor Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence, trije profesorji Pravne fakultete Univerze v Zagrebu (izr. prof. Frane Staničić, izr. prof. dr. Marko Šikić, doc. dr. Mateja Held).

V okviru posveta se je izkazalo, da je obstoječa organizacija javnih agencij pomanjkljiva, vendar potreba po odpravi teh pomanjkljivosti ne sme generirati novih pomanjkljivosti ali biti izgovor za odpravo nekaterih dobrih praks, zlasti v povezavi z agencijami, ki opravljajo funkcijo sektorskih regulatorjev in varuha konkurence. V tej zvezi je treba upoštevati temeljna načela dobrega delovanja agencij, vključno z zagotavljanjem njihove neodvisnosti.

V Večeru o ameriškem odvetniku, ki uči študente mariborske pravne fakultete

Datum objave: 05.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentom prava mariborske pravne fakultete do dobrih rezultatov na mednarodnih tekmovanjih pomaga tudi Ron Cordova, izkušeni odvetnik iz ZDA, ki redno prihaja v Maribor. Vljudno vabljeni k branju članka o enem izmed najvplivnejših odvetnikov v ZDA.  Newsweek Magazine ga je v letih 2011, 2012 in 2013 uvrstil na seznam najboljših odvetnikov v ZDA. O Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, Mariboru in Sloveniji ima nasploh zelo dobro mnenje in od nas odhaja brez slabih izkušenj.

"S svojim izjemnim znanjem in izkušnjami, ki si jih je pridobil v vrsti let odvetniškega poklica, vsekakor vzbuja veliko mero spoštovanja in občudovanja med študenti prava. Meni osebno je bilo njegova predavanja vedno v veselje obiskovati, saj je iz prve roke dal vpogled v tuji pravni sistem, ki ga drugače poznamo predvsem s televizijskih zaslonov. Podal je tudi ogromno koristnih napotkov glede zastopanja strank, tudi malenkosti, ki pa lahko imajo velik vpliv na končni rezultat," je o gostu iz ZDA povedala študentka Tamara Dugar, ki je v tem študijskem letu sodelovala na seminarju Rona Cordove.

Celotna vsebina članka je na voljo na povezavi: https://www.vecer.com/kdo-je-ameriski-odvetnik-ki-uci-mariborske-studente-prava-6686046

Certifikat Športnikom prijazno izobraževanje

Datum objave: 04.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

S ponosom vas obveščamo, da je Univerza v Mariboru prejela certifikat Športnikom prijazno izobraževanje, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije - Zveza Slovenskih Olimpijcev, za spodbudo aktivnosti na področju dvojne kariere športnikov in športnikom prijaznega izobraževanje. ​Pravica je vezana na obdobje dodelitve certifikata (za leti 2019 in 2020).

Ekspertna skupina za certifikat Športnikom prijazno izobraževanje je na seji, dne 29.1.2019, sprejela sklep, da se izobraževalnim institucijam, med katerimi je tudi Univerza v Mariboru in s tem tudi Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, ki zagotavljajo športnikom prijazno izobraževanje, skladno s Pravilnikom certifikata in na osnovi javnega poziva podeli certifikat Športnikom prijazno izobraževanje.

    Pravice študentov s statusom športnika
     

    • Pravica do zmanjšanja obvezne prisotnosti in opravičene odsotnosti za študijske obveznosti v dogovoru z nosilcem predmeta, 
    • pravica do naknadnega opravljanja vaj, oddaje in predstavitve seminarskih nalog, sprotnega preverjanja znanja ipd.,
    • pravica do opravljanja izpitov izven razpisanih izpitnih rokov v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi v Mariboru,
    • pravica do ponavljanja letnika in izjemnega napredovanja v višji letnik ter podaljšanja absolventskega staža do enega leta zaradi opravičljivih razlogov ob izpolnjevanju pogojev, določenih s Statutom UM in študijskim programom.

     

    BODI PREPOZNAVEN - promocijski artikli že v prodaji

    Datum objave: 27.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

    Artikli z zmagovalnim potiskom Pravne fakultete Univerze v Mariboru SO NA VOLJO. S prodajo smo pričeli 26. MARCA 2019 - na dan Filmskega večera pravnikov, v organizaciji Študentskega sveta PF.

    Majice, hudiji in A5 črtaste beležke bodo na voljo vsak dan od ponedeljka do četrtka med 11. in 13. uro v Pravni bukvarni naše fakultete.

    Pridi po svojo MAJICO, HOODIE in BELEŽKO ter pokaži svojo pripadnost PRAV(n)I FAKULTETI.

    CENIK PROMOCIJSKIH IZDELOV PF UM

    vrsta artiklacena brez DDVznesek DDVprodajna cena
    majica ŽENSKA kratki rokav (roza, siva, črna, navy)                                9,84 €                                2,16 €                              12,00 €
    majica MOŠKA kratki rokav (siva, črna, navy)                                9,84 €                                2,16 €                              12,00 €
    hoodie ŽENSKI Kariban (465)                 (svetlo modra, vijola siva, črna, navy)                              23,77 €                                5,23 €                              29,00 €
    hoodie MOŠKI Kariban (446)                 (siva, črna, navy)                              23,77 €                                5,23 €                              29,00 €
    hoodie ŽENSKI Tee Jays (5433)                              31,56 €                                6,94 €                              38,50 €
    hoodie MOŠKI Tee Jays (5432)                              31,56 €                                6,94 €                              38,50 €
    beležka A5 s črtami                                4,92 €                                1,08 €                                6,00 €

     

    Cene veljajo za en kos in so navedene v EUR.

    Veljavnost cenika od 26.3.2019 dalje.

    Doc. dr. Petra Weingerl na mednarodni konferenci v Zalaegerszegu na Madžarskem

    Datum objave: 22.03.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

    Doc. dr. Petra Weingerl je danes, 22. marca 2019, sovodja sekcije o regulaciji na mednarodni konferenci s področja avtonomnih vozil z naslovom "Trilateral Conference on Connected and Automated Mobility", ki poteka v Zalaegerszegu, Automotive Proving Ground, ZalaZone na Madžarskem.

    V sekciji dr. Weingerlove poteka diskusija o regulatornih izzivih uvedbe avtomobilov brez šoferja. Udeležba je pomembna z vidika razvijanja strategije preučevanja pravnih izzivov digitalne ekonomije na PF UM.

     

    Perlachova in Rektorjeva nagrada v roke naši študentki Lini Burkelc Juras

    Datum objave: 29.01.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

    Z veseljem sporočamo, da je Perlachovo nagrado za področje družboslovnih ved za leto 2018 in Rektorjevo nagrado kot najboljši študentki Pravne fakultete Univerze v Mariboru za leto 2018 prejela naša študentka Doktorskega študijskega programa 3. stopnje "Pravo" LINA BURKELC JURAS.

    Lina Burkelc Juras je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru uspešno zaključila študij tako na 1. stopnji Univerzitetnega študijskega programa "Pravo" kot tudi na 2. stopnji Magistrskega študijskega programa "Pravo" in se kot magistra prava odločila, da tudi doktorski študij nadaljuje na svoji matični fakulteti.

    Nagradi in priznanji za leto 2018 sta ji bili podeljeni na svečani slovesnosti ob Rektorjevem dnevu, dne 28. januarja 2019.

    Iskrene čestitke za izjemni uspeh.

    Izvršilni postopek ter postopek za izdajo plačilnega naloga v teoriji in praksi

    Datum objave: 16.04.2018 | Datum poteka: 31.12.2030

    V četrtek, 12. 04. 2018, sta študentki Petra Zupančič in Katja Kebrič v sklopu organizacije Študentskega sveta Pravne fakultete Maribor, in ob podpori dekanice prof. dr. Vesne Rijavec ter prof. dr. Tjaše Ivanc, pripravili okroglo mizo z delavnicami na temo »Izvršilni postopek ter postopek za izdajo plačilnega naloga v teoriji in praksi.«

    Z izvedenim dogodkom smo želeli povezati pridobljeno teoretično znanje izvršilnih postopkov s prakso ter na takšen način približati tematiko vsem, ki se bodo med študijem ali kasneje na svoji poklicni poti soočili z zahtevno nalogo vodenja tovrstnih postopkov.

    Okroglo mizo, ki jo je vodila prof. dr. Tjaša Ivanc, so s svojim znanjem in izkušnjami obogatili naslednji priznani gostje:

    • Dr. Anja Drev, sodnica zaposlena na izvršilnem oddelku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je nazorno predstavila novelo Zakona o izvršbi in zavarovanju ter nato skupaj z Urško Zrnko, strokovno sodelavko za pravne zadeve pri Pošti Slovenije d.o.o., v delavnici predstavila delovanje izvršilnih postopkov v praksi - od vložitve predloga za izvršbo, pa vse do izdaje sklepa o izvršbi.
    • Sodnica Katja Klug, zaposlena na izvršilnem oddelku Okrožnega sodišča v Mariboru je s študenti sodelovala pri izvedbi delavnice, ki jo je vodila skupaj z Gregorjem Ilešičem, pravnikom na Novi KBM d.d., kjer sta se osredotočila na predstavitev vloge banke v izvršilnem postopku ter izdaji sklepa o izvršbi.
    • Svojo delavnico je vodil tudi Marko Zaman, predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije, ki je v sklopu te predstavil problematiko vodenja stečajnih postopkov gospodarskih družb v Sloveniji.
    • Asistentka mag.Jerneja Prostor se je v delavnici posvetila razlagi danes sicer neobstoječega instituta vložitve izvršbe zoper aktivnega družbenika in možne rešitve nepoplačanih upnikov v primeru stečaja njihovih dolžnikov.

    V prvem delu programa smo se posvetili noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju ter tako pridobili vpogled v to, katere spremembe prinaša tako za upnike kot dolžnike. Temu je sledila krajša diskusija in predstavitev gostov, ob kateri so ti podali krajša razmišljanja o aktualnih problematikah v izvršilnem postopku. Nato je sledilo delo po delavnicah, kjer so se študentje skupaj s povabljenimi gosti posvetili reševanju poenostavljenih primerov izvršilnih in stečajnih postopkov ter izkoristili priložnost za iskanje odgovorov na porajajoča se tozadevna pravna vprašanja.  

    Polna dvorana zainteresiranih študentov dokazuje, da je vsebina reševanja izvršilnih postopkov zagotovo ena izmed bolj aktualnih problematik in zatorej toliko bolj potrebna dodatnega obravnavanja. Izjemen obisk študentov in nastop odličnih gostov nedvomno slednje tudi potrjuje.