Novice

Prof. dr. Jurij Toplak z objavo v Financial Times in knjigo, ki jo je predstavil na Univerzi v Oxfordu

Datum objave: 22.08.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V mesecu avgustu je prof. dr. Jurij Toplak zabeležil izjemne dosežke. Izšla je knjiga Priročnik volilnega prava, ki jo predstavil tudi na Univerzi v Oxfordu in uspešno je objavil pismo v prestižni reviji Financial Times.

Na Univerzi v Oxfordu so v sredo 17. avgusta 2022 prof. dr. Jurij Toplak s Pravne fakultete UM in soavtorji predstavili Priročnik volilnega prava (Routledge Handbook of Election Law), ki doslej najbolj temeljito obravnava področje volilnega prava. V četrtek 18. avgusta je Financial Times objavil pismo Toplaka, da sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo.

Handbook of Election Law, ki je izšel v sredo pri britanski založbi Knjiga založbe Routledge, obsega 27 izvirnih poglavij 32-ih vodilnih raziskovalcev volilnega prava s šestih kontinentov. Med njimi so profesorica Pippa Norris z Univerze Harvard, Drude Hadlerup z Univerze v Stockholmu, Mark Rush z Univerze Washington and Lee, vodilna evropska eksperta za elektronsko glasovanje Robert Krimmer in Jordi Barrat i Esteve, raziskovalci z Univerze v Oxfordu in vodilni avstralski strokovnjak za volilno pravo profesor Graeme Orr z Univerze Queensland. Uredila sta jo David Schultz z Univerze Hamline in Jurij Toplak s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Knjiga analizira ureditev in trende volilnega prava šestih kontinentov. V pogovoru na Keble College Univerze v Oxfordu so sodelovali profesor Toplak, vodja opazovalnih misij Evropske unije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Hannah Roberts z Oxforda ter doktorski kandidat na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu Ugochukwu Ezeh.

”Odkar je leta 2000 o predsedniških volitvah v ZDA med George Bushem in Alan Goreem odločilo Vrhovno sodišče, se je reševanje volilnih sporov po vsem svetu preselilo s političnega prizorišča v sodno dvorano. Avstrija, Švica, Islandija, Kenija, Malavi in Slovenija so le nekatere od držav, v katerih so sodišča razveljavila volitve in referendume,“ je povzel prof. dr. Toplak.

“Nesoglasja se vse pogosteje selijo na sodišča, in to je bolje kot s političnimi metodami, protesti ali nasiljem,” pravi prof. dr. Toplak, ki je spisal pritožbe, po katerih je Vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru, vrnilo na glasovnico zavrnjeno kandidatko in odpravilo kazen za spletne komentarje v času volilnega molka. Po pobudi, ki jo je spisal, je leta 2014 Ustavno sodišče odločilo, da morajo biti vsa volišča dostopna za invalidske vozičke.

“Sodišča s sodbo utrdijo mandat zmagovalca, lahko pa uporabijo sodno moč proti volilnim zlorabam tako, da razveljavijo napačne volitve in branijo integriteto volilnega procesa,” je v knjigi zapisal Ugo Ezeh, doktorski raziskovalec na Univerzi v Oxfordu.

V četrtek 18. avgusta je Financial Times objavil stališče prof. dr. Toplaka, da sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo. “Lahko odstranijo dvome volivcev, popravijo posledice kršitev, ojačajo zaupanje in, ko je potrebno, z razveljavitvijo pokvarjenih volitev zaščitijo integriteto volilnega procesa. A ključno je, da politiki in mnenjski voditelji volivce prosijo, da ostanejo mirni in pustijo sodiščem, da opravijo svoje delo,” je zapisal v zvezi z volitvami v Keniji. V Keniji pred Vrhovnim sodiščem teče spor o veljavnosti volitev, ki so potekale 9. avgusta.