Novice

Novice 201 do 220 od 360

PRAVKAR IZŠLO pri TAX-FIN-LEX d.o.o. – Knjiga: Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) z novelo ZZK-1E v avtorstvu dr. Nine Plavšak in prof. dr. Renata Vrenčurja

Datum objave: 24.08.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Knjiga Zakon o zemljiški knjigi (ZZK-1) z novelo ZZK-1E - Razširjena uvodna pojasnila (knjižna izdaja) avtorjev dr. Nine Plavšak in profesorja s PF UM dr. Renata Vrenčurja kvalitetno presega standardna uvodna pojasnila k novelam zakona. V razširjenih uvodnih pojasnilih avtorja, ki sta priznana pravna strokovnjaka z več desetletnimi izkušnjami, poglobljeno in argumentirano razložita vse pravne institute, ki so predmet novele in ki bodo verjetno zaradi okornega besedila členov oziroma pravnih praznin v praksi povzročali probleme.

Državni zbor je v juliju 2021 sprejel novelo ZZK-1E (Uradni list RS, št. 121/21 z dne 23. 7. 2021). Vsebinsko najpomembnejše spremembe, ki jih je uveljavila novela so:

  • dopolnitev pravil o vpisu vključene lastninske pravice za nove položaje »povezanih« nepremičnin, ki jih je uveljavila novela SPZ-B,
  • dopolnitev pravil o vpisu utesnitve v zemljiško knjigo za vpis prireditve in podreditve hipotek,
  • spremembe pravil o ureditvi varovalnih stvarnih pravic (predznamovane pravice in zaznambe, ki varujejo čas učinkovanja poznejših vpisov) in
  • nova možnost dopuščene revizije v zemljiškoknjižnih postopkih.

Avtorja pri vsakem institutu, ki se spreminja oziroma dopolnjuje z novelo ZZK-1E, sistematično razložita značilnosti tega instituta v povezavi s pravili matičnih zakonov (zlasti SPZ in ZPP), ki urejajo ta institut. Pravila o vpisu pravic in zaznamb (samostojne in vključene lastninske pravice ter izvedenih in varovalnih pravic) so prikazana tudi shematsko in na primerih izpisov iz zemljiške knjige. Vključeni so tudi vzorci zemljiškoknjižnih dovolil za vpis prireditve in podreditve hipotek.

Knjiga vključuje tudi besedilo Zakona o zemljiški knjigi z nazorno označenimi spremembami na podlagi novele ZZK-1E in podatkom o začetku uporabe posameznega spremenjenega ali novega člena.


NAROČILO KNJIGE je mogoče >> TUKAJ <<.


Izšla je monografija Medicina, pravo in družba: Sodobne dileme IV

Datum objave: 29.06.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Obveščamo vas, da se je pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru izšla publikacija z naslovom Medicina, pravo in družba: Sodobne dileme IV pod uredništvom prof. dr. Vesne Rijavec, izr. prof. dr. Suzane Kraljić in prim. dr. Jelke Reberšek Gorišek.

Monografija 'Medicina, pravo in družba: sodobne dileme IV' predstavlja že četrto znanstveno monografijo te vrste. Tokratna monografija prinaša aktualne prispevke, povezane z osrednjo temo odgovornosti v zdravstvu. Avtorji v svojih prispevkih analizirajo in polemizirajo o različnih odprtih pravnih, etičnih in medicinskih vprašanjih in dilemah, s katerimi se srečuje danes zdravstvo, tako v Sloveniji, kakor tudi v primerjalnopravnih ureditvah in na globalni ravni. Vsebuje prispevke, ki s svojo vsebino posegajo na področje izbranih vprašanj civilnopravne in kazenskopravne odgovornosti (npr. zdravniške zbornice, zdravnikov, zdravstvenih delavcev, pacientov,…), evtanazije, nadomestnega materinstva in duševnega zdravja. Druga skupina prispevkov je posvečena temam, ki povezujejo pravo, šport in medicino (npr. sprememba spola, doping, delovnopravna vprašanja športnikov, odgovornost v športu,…). Tretjo skupino pa tvorijo prispevki, ki se nanašajo na teme, povezane z nalezljivimi boleznimi (Covid-19, SARS, H1N1, Ebola …) in z izbranimi vidiki glede zdravil (financiranje zdravil, iskanje novih zdravil, farmacevtsko pravo…).

Več na: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/577

Prof. dr. Darja Senčur Peček je sodelovala na mednarodni znanstveni konferenci »Workplace Whistleblower Protection in the V4 Countries, France and Slovenia - Current Regulations and Proposed Changes«

Datum objave: 16.06.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Darja Senčur Peček je 15. junija sodelovala na mednarodni znanstveni konferenci  »Workplace Whistleblower Protection in the V4 Countries, France and Slovenia - Current Regulations and Proposed Changes«. Konferenca je bila izvedena online, organizirala pa jo je Univerza Lodz, Poljska. Na konferenci so bili predstavljeni izsledki projekta Zaščita žvižgačev v štirih Višegrajskih državah, Franciji in Sloveniji (WhistlePro), ki je bil financiran s strani Višegrajskega sklada, v njem pa so sodelovali raziskovalci iz Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske, Francije in Slovenije. Prof. Senčur Peček (ki je sodelovala tudi v projektu) je na konferenci obravnavala temo Kako z implementacijo Direktive EU 2019/1937 izboljšati zaščito delavcev-žvižgačev v Sloveniji.

Izid prve knjige komentarja Pogodbe o delovanju EU

Datum objave: 11.06.2021 | Datum poteka: 30.12.2030

Pri založbi Springer je izšla prva knjiga komentarja Pogodbe o delovanju EU, ki je rezultat sodelovanja raziskovalcev iz različnih držav članic EU. Prof. dr. Janja Hojnik s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je avtorica komentarja k poglavju o količinskih omejitvah, členi 34-37 PDEU.

Več informacij najdete na: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-43511-0?page=3#toc

Article 34 [Prohibition of Quantitative Restrictions on Imports]

ABSTRACT

As noted by the EU Court at several occasions, the free movement of goods between Member States, as expressed in Article 34 TFEU, is a fundamental principle of EU law. Prohibition of quantitative restrictions and measures having equivalent effect on imports is pursuing the goal of eliminating all non-tariff barriers to imports of goods. This prohibition is embodied in Article 34 TFEU and complemented by extensive case law, which is presented below to the extent permitted by the limited space of the comment. It may be noted already at the beginning of this comment that the EU Court in its case law on Article 34 TFEU in conjunction with supremacy and direct effect, afforded traders with many rights that should be protected by the national authorities. In doing so, the EU Court provided Article 34 TFEU with a very wide scope, especially if compared with similar provisions of the GATT and the US Constitution.

Študentska pravda 2021

Datum objave: 11.06.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

>> FOTOGALERIJA <<

V sredo, 9. junija 2021, smo na Pravni fakulteti ob upoštevanju epidemioloških smernic uspešno izvedli že 6. Študentsko pravdo – tekmovanje slovenskih študentov prava iz znanja civilnega prava. Tokrat z rekordnim številom ekip. V pisni fazi je sodelovalo kar 12 ekip iz treh pravnih fakultet.

Letošnji primer je z ozirom na pandemijo covid19 še posebej aktualen. Hipotetični primer, ki je bil predmet obravnave, je zadeval nekdanjega novinarja in spletnega vplivneža (»influenserja«), ki je od pojava prvega vala covida19 na svojih socialnih omrežjih delil objave, s katerimi je bolezen po nevarnosti enačil z gripo, nagovarjal k nespoštovanju vladnih ukrepov vpričo njihove domnevne neustavnosti ali nezakonitosti in pozival k protestom. Zoper zadevnega novinarja je tožbo za odstranitev objav in prepoved nadaljnjega objavljanja domnevno lažnih novic vložila priznana zdravnica. Ta je zase in za svojo družino zahtevala še odškodnino za pretrpljene duševne bolečine in strah. Zgodilo se je namreč, da se je v časopisu predhodno opredelila do novinarjevih objav kot lažnih in nevarnih. Novinarjevi sledilci so se v posledici domnevno zgrnili nadnjo, pri čemer novinar trdi, da jih k temu ni naščuval ter da mu bo kratena svoboda izražanja. Primer si lahko v celoti, skupaj z zmagovito tožbo in odgovorom na tožbo, ogledate na spletni strani tekmovanja: https://studentska-pravda.si/.

Na dveh polfinalnih obravnavah so se srečale ekipe iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru (PF UM), ena ekipa iz Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (PF UL) in prvič tudi ekipa iz Evropske pravne fakultete Nove Univerze (EPF NU). Po mnenju prvega polfinalnega senata (višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji), Anže Arko (o.p. Ilić in partnerji)), je prevladala ekipa PF UM v sestavi Iza Beširević, Matej Rožmarin in Teodora Kordiš nad ekipo EPF NU v sestavi Urša Ravnikar Šurk, Laura Glaner, Eva Krapež in Andraž Slatnar. Na vzporedni polfinalni obravnavi je senat (odvetnica dr. Urška Kežmah, odvetnik Žiga Stamenković (o.p. Stamenković) in odvetnik Matija Urankar (o.p. Senica in partnerji)) odločil, da v finale napreduje ekipa PF UL v sestavi Manca Vrtačnik, Manca Voje in Matevž Bedič, ki je prevladala napram ekipi PF UM, ki so jo sestavljali Maruša Erce, Maša Hajdinjak, Nikola Jovanović, Tjaša Galič in Gal Pastirk.

V finalu je senat, ki ga je kot predsednik vodil višji sodnik Anton Panjan, ob njem pa kot člana odvetnik Slavko Vesenjak in odvetnica Vesna Gorjup Zupančič, odločil, da 1. mesto na tekmovanju zasede ekipa PF UL v sestavi Manca Vrtačnik, Manca Voje in Matevž Bedič. Za najboljšo tekmovalko pa je bila izbrana študentka PF UM Teodora Kordiš.

Knjižne nagrade za zmagovalce je tudi letos zagotovila GV Založba. Člani zmagovalne ekipe bodo prejeli svoj izvod knjige »Razumevanje prava« (Marijan Pavčnik). Knjiga je letos izšla pri GV Založbi, ki se ji najlepše zahvaljujemo za podporo pri izvedbi tekmovanja.

Odvetnica dr. Urška Kežmah, Odvetniška pisarna Stamenković in Odvetniška družba Vesenjak bodo v sodelovanju s Pravno fakulteto, po predhodnem izbirnem postopku ponudile vsaka enemu študentu PF UM, udeležencu (pol)finala tekmovanja, usposabljanje v odvetniški pisarni. Usposabljanje bo potekalo pod mentorstvom odvetnikov, odvetniških kandidatov in odvetniških pripravnikov, zaposlenih v posamezni odvetniški pisarni. Praksa gotovo predstavlja izjemno priložnost za razvoj veščin dobrega pravnika in pridobivanje izkušenj med študijem. Poleg tega so navedene odvetniške pisarne donirale finančna sredstva, ki so bila namenjena organizaciji tekmovanja.

Pobudnik tekmovanja je Študentski svet Pravne fakultete UM, organizacijski odbor pa sestavljajo prof. dr. Vesna Rijavec, prof. dr. Tjaša Ivanc, asist. Denis Baghrizabehi, asist. Denis Magyar, asist. Klemen Drnovšek, asist. Kristjan Zahrastnik in Urška Grubač. Vljudno vabljeni k prebiranju spletne strani tekmovanja: https://studentska-pravda.si/


Vljudno vabljeni k ogledu celotne >> FOTOGALERIJE <<.


 

Svečana akademija ob svečanem prvem dejanju 30. posveta Medicina, pravo in družba

Datum objave: 10.06.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Večer, 3. junija 2021 I Avotica besedila: Jana Juvan I Foto: Mediaspeed I >> FOTOGALERIJA <<

Svečana akademija ob 30-letnici mariborskega mednarodnega posveta na stičišču medicine in prava z visokimi gosti.

Slavnostno so nocoj otvorili jubilejni, že 30. strokovni posvet Medicina, pravo in družba, ki je v letih prerastel v enega najuglednejših strokovnih dogodkov v Mariboru. Dokaz so bili tudi visoki gosti, ki so spremljali svečano akademijo v Kazinski dvorani SNG. Ker dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, je iz predsednikovega kabineta prišla nekdanja ombudsmanka Vlasta Nussdorfer, svečanosti so se udeležili tudi minister za zdravje Janez Poklukar, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, prvič je bila na posvetu Bojana Beovič kot predsednica Zdravniške zbornice, med občinstvom je bil denimo tudi nekdanji premier in pravnik Miro Cerar.

Zelo na mestu je zato bil lirični uvod v slovesnost z igralko Minco Lorenci, ki je z recitacijo pesmi Moje mesto Kajetana Koviča, v Mariboru rojenega pesnika, geografsko za goste iz prestolnice umestila dogodek, ki je z leti iz prijateljske debate prešel v vsako leto večje srečanje na presečišču prava in medicine. Kot je poudaril rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, je posvet vedno vodila "dopolnjujoča se skrb za zdravje in človekove pravice". Ob tem pa izpostavil, da poteka v času, ko praznujemo tudi 30 let države, in potegnil vzporednice z današnjim časom, ki je zaradi epidemije in z njo povezanih izzivov tako za medicino kot pravo prav tako prelomen, sploh ob spremenjeni družbeni realnosti z regresijo vrednot in idejno izčrpanostjo. Spomnil je na pomen duševnega zdravja, ki mu bo v času po epidemiji treba nameniti še več pozornosti. 

"Pogovarjamo se o življenju"

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je organizatorje pohvalil, da jim je uspelo sloves posveta ponesti tudi onkraj meja. "Preko zdravstva se kaže napredek družbe," je poudaril in priznal, da je v zdravstvu zelo pomemben tudi pravni okvir. "V zadnjih letih se je utrdila zavest, da morata pravo in zdravstvo delovati z roko v roki." Spomnil je, da je bil šele pred nekaj dnevi prav tako v Mariboru, in znova izrazil zadovoljstvo nad napovedanimi investicijami, ki se obetajo zdravstveni infrastrukturi v mestu. 

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v svojem nagovoru spomnil na neuničljivost vsebin posveta, ki jih po njegovih besedah v bistvu naplavlja življenje samo. "Pod temi tremi na prvi pogled morda različnimi področji - medicina, pravo in družba - se pogovarjamo o življenju. Medicina nam pomaga živeti, preživeti, doživeti. Pravo omogoča urejeno, s pravili dogovorjeno sobivanje. Družba pa je tista urejena človeška skupnost, ki opredeljuje pogoje našega bivanja," je povedal ter spomnil, da je epidemija zahtevala tudi hitre rešitve in tako predstavlja velik preizkus za družbo. Ob tem je omenil tako omejeno delovanje sodstva kot prilagajanja postopkov vsem omejitvam. Kar se bo ne nazadnje kazalo tudi v sodnih zaostankih.

"Zoom smo lani preživeli, zdaj je pa nekaj drugega in čudovitega sneti masko in govoriti tukaj," je priznala sicer redna obiskovalka posveta Vlasta Nussdorfer v svojem nagovoru. "Zdravniki in pravniki imamo svoje poslanstvo, kot ga ima ta posvet," je dejala. Povedala je tudi, da se prvih posvetov na svojo žalost ni mogla udeležiti, ker je bilo na ljubljanskem tožilstvu, kjer je tedaj delala, preveliko zanimanje in ni prišla med izbrane ... 

 

Glas študentov in vzgajanje generacij

Da so posvet Medicina, pravo in družba približali tistim, ki bodo v prihodnje krojili ta tri področja, so omogočili brezplačno kotizacijo študentom, je povedal novopečeni dekan Mariborske medicinske fakultete Iztok Takač. Študentom so dali glas tudi na slovesnosti. Tako je v umetniškem premoru zapela odlomek iz opere Carmen študentka prava in mezzosopranistka Pina Grabar v spremstvu treh mladih glasbenikov na godalih. Slovesnost pa nežno zaključila študentka medicine in glasbenica Katarina Juršič s pesmijo Ne bodi kot drugi Ferija Lainščka. 

Pomen srečanj je po besedah legende mariborske in tudi slovenske ginekologije in porodničarstva, zaslužnega profesorja Elka Borka, ki ni manjkal na nobenem izmed 30 srečanj, tudi to, da se je ob njih vzgajala cela generacija zdravstvenih in pravnih delavcev.

Letos pričakovano tudi o pandemiji

Levji delež organizacije tega dolgoletnega posveta nosita sicer mariborski sekciji pravniških in zdravniških društev, na čelu s "prvima damama posveta", dekanico Pravne fakultete Vesno Rijavec in nekdanjo predsednico tukajšnjega zdravniškega društva Jelko Rebršek Gorišek. Njen naslednik in direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik je spomnil na pomembno temo zdravniških napak in na pravne zagate na tem področju, česar so se na posvetu večkrat dotaknili, a še niso našli rešitve. O tej temi je v preteklosti govoril tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis, ki je prav tako krojil organizacijo posveta. 

Goriškova je naštela še druge pomembne teme, ki so vsako leto privabile množico strokovnjakov iz prave in medicine. Že prvi posvet na temo zdravnikovega ugovora vesti, splava in transplantacije je pritegnil več obiskovalcev, kot so se nadejali. Skozi leta pa so premlevali številne občutljive teme od varstva osebnih podatkov, zdravnikove pojasnilne dolžnosti, prisilne hospitalizacije, pa o nadzoru nad zdravili, darovanju delov telesa, zarodku v medicini in pravu, tudi o izvornih celicah, pravici do življenja in dostojne smrti, evtanaziji in paliativi, pa o čezmejni medicini in umetni inteligenci, ko jih je leta 2019 nagovoril celo robot. Tedaj je nazadnje posvet potekal v živo, lani pa, kot rečeno, v duhu epidemije, preko spleta. Letos bo pričakovano največ govora o pandemiji in dilemah, ki jih je odprla na vseh krovnih področjih posveta.


Vljudno vabljeni k ogledu >> FOTOGALERIJE <<.


 

Izvršilni postopek v teoriji in praksi

Datum objave: 28.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentski svet Pravne fakultete Maribor je ob podpori dekanice prof. dr. Vesne Rijavec in prof. dr. Tjaše Ivanc pripravil »online« dogodek na temo »Izvršilni postopek v teoriji in praksi«. Z izvedenim dogodkom smo želeli predvsem povezati pridobljeno teoretično znanje s prakso ter na takšen način približati tematiko vsem, ki se bodo med študijem ali kasneje na svoji poklicni poti soočili z zahtevno nalogo vodenja izvršilnih postopkov.

Srečanje, ki je potekalo 27. maja 2021, preko MS Teams sta s svojim znanjem in izkušnjami obogatila naslednja gosta: pravnik Gregor Ilešič z Nove KBM d. d., ki je sodelujočim študentom predstavil vložitev predloga za izvršbo preko portala »e-Izvršba« ter sodnica na oddelku za gospodarsko pravo Okrožnega sodišča v Mariboru, dr. Anja Drev, ki je na poenostavljenih primerih razložila potek izvršilnega postopka v primeru ugovora dolžnika ali ugovora tretjega.

Srečanje se je zaključilo z moderirano razpravo, ki jo je vodila odvetniška pripravnica pri odvetnici dr. Urški Kežmah, Petra Zupančič, znotraj katere pa smo se dotaknili tudi novosti, ki jih je v izvršilnopravno zakonodajo vnesla novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-M).

Veliko število zainteresiranih študentov dokazuje, da je vsebina reševanja izvršilnih postopkov ena izmed bolj aktualnih problematik, ki ji bo tudi v prihodnje vredno namenjati zadostno mero pozornosti.
 

Izšla je znanstvena monografija »Selected Aspects of Human Life in Civil and Criminal Law«

Datum objave: 26.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšla znanstvena monografija »Selected Aspects of Human Life in Civil and Criminal Law«. Osrednjo temo 'človekovo življenje', slovenski in turški avtorji v znanstveni monografiji obravnavajo z različnih zornih kotov civilnega in kazenskega prava. Avtorji, zavedajoč se pomena in občutljivosti krovne teme znanstvene monografije, podajajo analizo izbranih perečih tem (npr. očetomor, umor iz časti, razdedinjenje, kazniva dejanja zoper življenje in telo, ranljivost določenih družbenih skupin…) v luči obeh nacionalnih ureditev kakor tudi mednarodne ureditve ter relevantne sodne prakse. Znanstvena monografija tako bralcu odpira vpogled v zgodovinske, trenutne kakor tudi prihajoče vidike človekovega življenja. V znanstveni monografiji so tudi prispevki naših profesorjev in asistentov, in sicer: Katje Drnovšek, Jana Stajnka, Roka Dacara in izr. prof. dr. Suzane Kraljić.

Znanstvena monografija je prosto dostopna na sledeči povezavi >> KLIKNI TUKAJ <<.

VABLJENI K BRANJU!

Teden delovnega prava

Datum objave: 24.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V dnevih od 18. 5. 2021 – 20. 5. 2021, so študenti Sanja Čahuk, Matej Rožmarin in Tea Unger ob podpori prof. dr. Darje Senčur Peček in v sklopu organizacije Študentskega sveta Pravne fakultete UM pripravili in uspešno izvedli projekt Teden delovnega prava.

Z navedenim projektom smo želeli znanje iz področja delovnega prava poglobiti in teoretično znanje prenesti v prakso ter celotno tematiko približati našim študentom. V sklopu projekta so se zvrstili trije dogodki, ki so bili razdeljeni po naslednjem programu:

  • 1. dan: 18. 5. 2021 ob 17:00 - Okrogla miza na temo Zaščita in uveljavljanje pravic delavcev v praksi katere namen je bilo izvedeti več o delovanju specializiranih delovnih sodišč, o posebnostih postopka, o zanimivih sodnih primerih, o tem, kako je zastopati delodajalce in delavce v sodnih in izvensodnih postopkih, pa tudi o tem, kako deluje inšpektorat za delo in s kakšnimi izzivi se na terenu srečujejo inšpektorji za delo.

Pridružili so se nam naslednji priznani gosti: Mag. Biserka Kogej Dmitrovič, predsednica Višjega delovnega in socialnega sodišča, mag. Helena Polič Kosi, odvetnica, specialistka delovnega prava, Matej Štivan, delovni inšpektor in vodja območne enote IRSD Murska Sobota.

  • 2. dan: 19. 5. 2021 ob 17:00 - Okrogla miza na temo Pomen socialnega partnerstva katere namen je bilo izvedeti več o delodajalskih predstavniških organizacijah in o sindikatih, slišati iz prve roke, kako v praksi delujejo sindikalni predstavniki, kako potekajo kolektivna pogajanja, kako se organizirajo stavke, pa tudi, kako se v podjetju sodeluje z delavskimi predstavniki.

Pridružili so se nam naslednji priznani gosti: Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, mag. Rebeka Tramšek, vodja pravnega svetovanja v družbi Kadring, Mateja Gerečnik, izvršna sekretarka Sindikata kovinske in elektroindustrije in Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Pergam.

Okrogli mizi je vodila in povezovala prof. dr. Darja Senčur Peček.
 

  • 3. dan: 20. 5. 2021 ob 17:00 - Delavnica na temo delovnopravne problematike platforme Uber, kjer smo izvedli več o delovnopravni problematiki platforme Uber: prednostih in slabostih prihajajočega prihoda platforme Uber v Slovenijo, kakšne so izkušnje z Uberjem v tujini (ZDA, VB itd.), ali Uberjev poslovni model varuje pravice »svojih voznikov«? itd. Po uvodu v delovnopravno problematiko, ki nam ga je podal mladi raziskovalec mag. Aljoša Polajžar, so bili gostje povabljeni, da delijo svoje izkušnje in/ali mnenje. Celoten projekt smo zaključili s nagradnim kahoot kvizom pod moderatorstvom študentov Mateja Rožmarina in Tee Unger, kjer smo združili vprašanja iz celotnega tedna in preverili naše znanje. Na kvizu so se najboljše odrezali naslednji študentje: tretje mesto si je priigrala študentka Nika Zalokar, drugo mesto študentka Asja Lešnik in prvo mesto študent Valentin Delević.

Izjemno veliko število udeleženih študentov kaže na to, da je vsebina zastavljenega projekta zanimiva in izjemno aktualna. Zahvaljujemo se naši prof. dr. Darji Senčur Peček, vsem gostom in udeleženim, da so prispevali k izvedbi izjemno uspešnega projekta.

Konferenca s področja energetskega prava - izbrana vprašanja v zvezi z reformo slovenskega energetskega prava

Datum objave: 18.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Jean Monne Katedra za energetsko pravo in politiko s Pravne fakultete Univerze v Mariboru je dne 17. maja 2021 uspešno zaključila Konferenco s področja energetskega prava – izbrana vprašanja v zvezi z reformo slovenskega energetskega prava. Na konferenci so sodelovali: izr. prof. dr. Aleš Ferčič, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, mag. Tina Seršen: Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo, prof. dr. Borut Bratina: Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru, ga. Tatjana Vogrinec Burgar, Elektro Maribor, dr. Luka Martin Tomažič: Elektro Maribor Energija Plus in asistent Aljoša Polajžar: Pravna fakulteta Univerze v Mariboru.

Veseli nas, da se je konference udeležilo več kot sto udeležencev. Vsem predavateljem in udeležencem se iskreno zahvaljujemo.

Program si lahko ogledate >> tukaj <<.

Zaključilo se je tekmovanje Jessup Moot Court Competition 2021

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Našo fakulteto so zastopale Nina Berglez, Ilona Osrajnik, Živa Šuta in Eva Žagar, pod mentorstvom Leona Brulca, Admirja Muratovića, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika.

Ekipa Pravne fakultete Univerza v Mariboru je na svetovnem delu tekmovanja (Global Rounds) med 571 ekipami dosegla 84. mesto (Preliminary in Advanced Rounds), kar predstavlja 15 % najboljših. Živa Šuta se je uvrstila med 250 najboljših govorcev (oralistov), Nina Berglez pa je kot govorka dosegla 296. mesto (White & Case Advanced Rounds all oralists).

Kot del tekmovanja je ekipa posnela tudi predstavitveni video, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju.

Iskrene čestitke!

Jessup Moot Court Competition 2021

 

Konferenca Univerze Ural State Law v Jekaterinburgu

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Univerza Ural State Law v Jekaterinburgu je v prejšnjem tednu organizirala konferenco o medicini in pravu. Dogodek so organizirali po zgledu posveta Medicina, pravo in družba v organizaciji Pravne in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru ter Pravniškega in Zdravniškega društva Mariboru.

Na dogodku so aktivno sodelovali dekanica PF UM red. prof. dr. Vesna Rijavec, izr. prof. dr. Suzana Kraljić in docent dr. Mensah Marius.

S takšnim sodelovanjem krepimo akademsko sodelovanje in pozdravljamo nadaljnjo sodelovanje pri soustvarjanju posveta Medicina, pravo in družba.

 

Izr. prof. dr. Suzana KRALJIĆ na 'International symposium on Child Law'

Datum objave: 03.05.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izr. prof. dr. Suzana KRALJIĆ, je 23.4.2021 sodelovala na 'International symposium on Child Law', ki ga je organiziral prof. dr. dr. Yener Unver iz Ozyegin Univerze v Istanbulu, s katero našo Pravno fakulteto veže že večletno uspešno sodelovanje. Na online simpoziju je v svoji predstavitvi naslovila odprte dileme, s katerimi se srečujemo v Sloveniji na področju otroškega prava.

Na PF UM v gosteh sodnik dr. Marko Ilešič (Sodišče EU)

Datum objave: 15.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

V četrtek, 15. aprila 2021, se nam je pri predmetu Pravni sistem in institucije EU pridružil slovenski sodnik na Sodišču EU, dr. Marko Ilešič. Predstavil nam je delo Sodišča EU in z nami delil zanimiv osebni pogled na delo in vlogo Sodišča EU in sodnikov na tem sodišču.

Gospodu sodniku se lepo zahvaljujemo!

Doc. dr. Petra Weingerl gostja akademskega foruma o Temeljnih pravicah v EU

Datum objave: 15.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Doc. dr. Petra Weingerl se je v sredo, 14. aprila 2021, kot gostja udeležila akademskega foruma o Temeljnih pravicah v EU v organizaciji Nove univerze. Na akademskem forumu, ki ga je vodil prof. dr. Matej Avbelj, so kot gostje sodelovali še prof. dr. Verica Trstenjak, Varuh človekovih pravic, Peter Svetina, in prof. dr. Damjan Možina.

Organizacija in nadzor policije v izbranih državah: Zbornik raziskovalnega dela študentov Fakultete za varnostne vede in Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 13.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Pri Univerzitetni založbi UM sta Fakulteta za varnostne vedeUniverze v Mariboru in Pravna fakulteta Univerze v Mariboru izdali zbornik z naslovom: Organizacija in nadzor policije v izbranih državah: Kanadi, Franciji, Italiji in na Hrvaškem. Raziskava, ki sta jo sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve, se je osredotočala na ureditev in izvajanje nadzora nad policijo v Sloveniji, vključuje pa tudi pregled sistemov nadzora nad policijo v izbranih državah članicah Evropske unije in neevropskih državah.

Soavtorica prispevka je tudi naša študentka Živa Šuta.

V četrtek, 15.4.2021, ob 10. uri bo potekal posvet, ki je brezplačen in se ga lahko udeležite s klikom na >> to povezavo.

Zbornik lahko prelistate>> tukaj <<.

Česitke vsem avtorjem zbornika.

Udeležba študentov Pravne fakultete UM na mednarodnem tekmovanju Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Datum objave: 08.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki jo sestavljajo študentje Jan Dolenc, Jasmina Mitev in Ema Turnšek, se je pod mentorstvom asist. Denisa Baghrizabehija, Line Burkelc Juras, Stefana Danojevića in Petre Zupančič že od septembra 2020 aktivno pripravljala na eno najprestižnejših mednarodnih pravniških tekmovanj, Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, na katerem sodeluje več kot 400 univerz iz vsega sveta.

Zaradi še vedno trajajoče epidemiološke situacije je letos celotno tekmovanje potekalo na drugačen način kot običajno, tj. na daljavo, preko spletnih aplikacij, kot sta Microsoft Teams in Zoom. Študentje so se tekom priprav na finalno tekmovanje udeleževali številnih „pre-moot“ tekmovanj, med drugim so nastopili na pre-mootu v Brnu, ki nekako predstavlja otvoritev tovrstnih priprav, nato pa tudi na premootih v Hannovru, Atenah, Galiciji, Lvivu in Budimpešti. Tekom priprav so se tekmovalci Pravne fakultete Univerze v Mariboru pomerili s številnimi ekipami prestižnih univerz, med drugim tudi z ekipo Masaryk University s Češke, Ivan Franko National University of Lviv iz Ukrajine, National Law University iz Indije, Brooklyn Law School iz Združenih držav Amerike, Bilkent University iz Turčije, Catholic University Milan iz Italije in Bucerius Law School iz Nemčije, ki je zmagovalec letošnjega tekmovanja. Tovrstna predtekmovanja so za tekmovalce predstavljala odlično pripravo na glavno tekmovanje na Dunaju, ki je letos potekalo na virtualni način, hkrati pa so tekmovalcem ponudila tudi vpogled v reševanje mednarodnih gospodarskih sporov pred arbitražnim tribunalom.

Tudi na finalnem delu tekmovanja, ki je potekalo med 26. 3. 2021 in 1. 4. 2021, so se naši študentje odlično odrezali, nasproti pa so jim stale ekipe University of Malaya, Russian School of Private Law, University of Pennsylvania in University of Ghent. 

Študentom čestitamo za uspešen nastop in odlično zastopanje naše fakultete!

Izid knjige NIZOZEMSKO PRAVO DRŽAVLJANSTVA avtorjev prof. dr. Matjaža TRATNIKA s Pravne fakultete Univerze v Mariboru in prof. dr. Gerarda de Groota z Maastricht University

Datum objave: 01.04.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Knjiga, ki obsega 304 strani, je uvod v Nizozemsko pravo državljanstva in je edina monografija na tem področju.

V prvem delu obravnava državljanstvo na splošno, v mednarodnem pravu in v pravu EU, ter podaja podroben pregled mednarodnopravnih intrumentov na tem področju. V drugem, posebnem delu pa je obravnavano veljavno nizozemsko pravo državljanstva.

Več o knigi lahko najdete na spletni strani Wolters Kluwer.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru se je na ustnem delu največjega moot tekmovanja JESSUP uvrstila v "Advanced White & Case Rounds"

Datum objave: 29.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Izjemen uspeh študentk Žive Šuta, Nine Berglez, Ilone Osrajnik in Eve Žagar, ki so 28. 3. 2021, ob 1:30 zjutraj izvedele, da so se kot ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru uvrstile v "Advanced Round" mednarodnega tekmovanja JESSUP 2021 (The Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition). Seznam 168 ekip s 60 držav sveta, ki so napredovale v naslednji del tekmovanja, je dosegljiv >>tukaj<<.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru je edina slovenska ekipa, ki je napredovala v "Advanced Round" med več kot 700 sodelujočimi ekipi tekmovanja.
 
ISKRENE ČESTITKE študentkam Živi Šuta, Nini Berglez, Iloni Osrajnik in Evi Žagar ter mentorjem Leonu Brulcu, Admirju Muratoviću, doc. dr. Petri Weingerl in prof. Matjažu Tratniku.

Znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva' avtoric izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Alenke Križnik

Datum objave: 27.03.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Marca 2021 je izšla znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva', avtoric izr. prof. dr. Suzana Kraljić in Alenke Križnik. Skrbništvo predstavlja danes pomembno in dinamično področje družinskega prava. Avtorici sta k temu pravnemu področju pristopili tako z vidika analize nacionalne ureditve, ki je bila z Družinskim zakonikom in Zakonom o nepravdnem postopku deležna velikih sprememb in je s tem postavila nove izzive vsem, ki se s tem pravnim področjem ukvarjajo, kakor tudi v luči mednarodne ureditve, mednarodnih smernic in dobrih pravnih praks iz primerjalnopravnih ureditev.

Znanstvena monografija 'Pravni izzivi skrbništva' podaja prvi tovrsten celovit pristop k pravni ureditvi skrbništva v Sloveniji in bo dobrodošla vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s tem pravnim področjem (npr. sodniki, odvetniki, notarji, socialni delavci, mediatorji, zdravniki, ….).