Novice

Uspeh Pravne fakultete UM na tekmovanju Jessup Moot Court

Datum objave: 04.05.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 8. in 15. aprilom 2023 je v Washingtonu, D.C. potekalo triinšestdeseto tekmovanje Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition iz znanja mednarodnega javnega prava. Okrog 600 ekip iz celega sveta je sedem mesecev intenzivno pripravljalo pisne izdelke (memorial za Applicant-a in Respondent-a) in urilo ustne nastope oz. 'pleading-e', ki potekajo kot simulacija sodnega postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Letošnji primer je zajemal vprašanja vojnega oz. humanitarnega prava in mirovnih sporazumov, zaposlitve v vojni pridržanih oseb za delo z nevarnimi odpadki, ekonomskih sankcij in odgovornosti države za okoljsko škodo. Tekmovalci Patricija Glavica, Andrej Stanišić in Vita Višič so pod mentorstvom Leona Brulca, asist. Žive Šuta, doc. dr. Petre Weingerl in red. prof. dr. Matjaža Tratnika dosegli vrhunske rezultate:

  • nagrado za najboljša pisna izdelka na svetu ('Alona E. Evans Award 1st place'), ki se podeljuje za skupno najvišjo oceno obeh pisnih izdelkov (memorial-ov),
  • priznanje za uvrstitev v izločilne boje ustnega dela tekmovanja med najboljših 48 ekip (Elimination rounds),
  • tekmovalka Patricija Glavica je prejela polno štipendijo za udeležbo na izobraževanju 'Orientation in the US legal system', ki ga organizira International Law Institute v Washingtonu, D.C. Nagrado je prejela kot najboljša govorka iz ekipe z najboljšima pisnima izdelkoma iz države, v kateri angleščina ni materni jezik.

Rezultati so objavljeni na uradni spletni strani tekmovanja. S temi dosežki so se tekmovalci uspešno kosali z najbolj priznanimi pravnimi fakultetami in Pravno fakulteto UM uvrstili na zemljevid sveta.

Udeležbo na tekmovanju so podprli Pravna fakulteta UM, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, MADDIB d.o.o., ATRIVA d.o.o., Topdom TEHNO CENTER, OKROGELNIK d.o.o., Robert Potnik s.p., BERT s.p., Robnik Robert s.p., KOMORA d.o.o., REMOPLAST d.o.o., Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje in Odvetniška pisarna Stamenković. Ambasada Republike Slovenije v Washingtonu, D.C. je ekipo tekom tekmovanja sprejela in moralno podprla. Vsem se iskreno zahvaljujemo!

Veselite se tega vrhunskega uspeha z nami!