Novice

Zaključilo se je 30. tekmovanje Willem C. Vis Moot

Datum objave: 11.04.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Naša ekipa študentov je v okviru jubilejnega 30. tekmovanja Willem C. Vis Moot med 31. marcem in 6. aprilom 2023 na Dunaju še zadnjič letos zastopala našo fakulteto na ustnih obravnavah in se srečala z več tisoč študenti in pravniki s celega sveta. Zaključnega dela tekmovanja na Dunaju se je namreč udeležilo 378 ekip z različnih univerz, ki so jih sestavljali tako študenti kot njihovi mentorji, pri razsojanju pa je v okviru arbitražnih tribunalov sodelovalo več tisoč pravnikov, ki v praksi opravljajo različne poklice (odvetniki, arbitri, sodniki, pravniki v gospodarstvu, ipd.) in se ukvarjajo z različnimi področji prava.

Tudi v finalnem delu tekmovanja so se naši študentje odlično odrezali. Pomerili so se zoper ekipe s Pontificial Catholic University of Parana (Brazilija), University of Iowa College of Law (ZDA), University of International Business and Economics Beijing (Kitajska) in London Bloomsbury University of Law (Združeno kraljestvo). Končni rezultati tekmovanja sicer še niso znani, že sedaj pa je mogoče zaključiti, da so bile obravnave zelo napete in izenačene, izkušnje, ki so jih študenti pridobili s samozavestnim in izpiljenim nastopom zoper nasprotnike s celega sveta, pa so neprecenljive in bodo nedvomno tudi v bodoče vplivale na kariere naših tekmovalcev. Poleg tega, da udeležba na tekmovanju pomeni neprecenljivo referenco v življenjepisu pravnika na trgu dela, so študenti s sodelovanjem na tekmovanju že tekom študija bistveno izboljšali način razvijanja argumentov, hitrega razmišljanja, razvili samozavest ob nastopanju pred avtoritetami (tudi v tujem jeziku ob uporabi mednarodnih pravnih virov) ter dodobra izklesali svoje sposobnosti pravnega pisanja, pri vsem tem pa gre za lastnosti, ki jih bo zagotovo cenil vsak bodoči delodajalec.

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Mariboru v sestavi študentov Anika Rovan, Kristina Lahovnik, Urška Nerat, Timotej Gril, Nastja Gorenc, Nina Rebol, Zala Heric in Gašper Kavnik se zato skupaj z mentorji asist. Denisom Baghrizabehijem, asist. Lino Burkelc Juras, Stefanom Danojevićem, Petro Zupančič in študentskimi mentorji Izo Beširevič, Anamari Grušovnik in Mašo Hajdinjak iskreno zahvaljuje sponzorjem Ulbrich hidroavtomatika d.o.o., CNC P&K-Pušnik d.o.o., Agrocom d.o.o., Impol d.d., Mercator d.o.o., Slovenske železnice, Elektroinštitut Milan Vidmar in Občina Radlje ob Dravi ter Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Brez njihove podpore udeležba na tekmovanju s tako kvalitetnimi pripravami na več predtekmovanjih po Evropi (Brno, Praga, Beograd, Frankfurt in Ljubljana) preprosto ne bi bila mogoča.

Na ekipo smo izjemno ponosni, študentom in mentorjem pa čestitamo za uspešen nastop in jim želimo veliko uspeha tudi v bodoče!