Novice

Novice 121 do 140 od 360

Študent Admir Muratović o študiju v ZDA na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu

Datum objave: 10.11.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Admir Muratović je prvi LL.M. študent na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu, zvezna država Michigan, ki je bil sprejet na LL.M. program na podlagi bilateralnega sporazuma o akademskem sodelovanju med WSU in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru (PF UM). Omenjeni sporazum omogoča študentom, ki so zaključili vsaj en letnik magistrskega študija na PF UM, da z opravljenim LL.M. programom na WSU Law School pridobijo t.i. »dual degree«. Sporazum poleg tega ponuja nižji znesek šolnine od običajnega za študij v ZDA, ter še nekatere druge možnosti tako študentom kot tudi profesorjem z obeh akademskih institucij.

Detroit je največje mesto v zvezni državi Michigan. Revija Time ga je uvrstila na seznam “fifty World’s Greatest Places to explore” v letu 2022. Leži na meji s Kanado, na območju “Velikih jezer” (“Great Lakes”). Za Chicagom, ki je oddaljen vsega slabih pet ur vožnje, kar je kratka razdelje za ameriške razmere, velja za drugo največje mestno območje v regiji “Midwest”. Še bližje je mestu Cleveland v sosednji zvezni državi Ohio, kjer je nastanjena največja populacija skupnosti slovenskega porekla v ZDA (“Slovene Americans”) in na splošno izven Slovenije. 

Detroit je svetovni center avtomobilske industrije. Tu je sedež t.i. “Big Three”, treh velikih avtomobilskih proizvajalcev – Ford, General Motors, Chrysler. Zato tudi velja za prvo mesto v ZDA po stopnji izvoza, je dom “North American International Auto Show”, ki se odvija ravno te dni, kot tudi Velike nagrade Detroita v seriji IndyCar.

Mesto Detroit je dalo velik doprinos glasbi in nacionalnim ameriškim športom. Tu je doma svetovno znani reper Eminem, njegov biografski film pa je imenovan “8 mile” ravno zato, ker je Eminem odrasel na 8. milji. Štetje po paralelnih miljah, ki se začne v centru mesta in se nadaljuje bolj ko se odmikamo proti severu, je tipično ravno za Detroit. Poleg Eminema je največji del svojega življenja v Detroitu preživela tudi kraljica soula, Aretha Franklin.

Hokejska ekipa Detroit Red Wings je ena najuspešnejših v zgodovini lige NHL. Košarkarska ekipa Detroit Pistons je prav tako že osvajala NBA prstane. Obe ekipi je moč gledati v Little Ceasars Areni, le nekaj minut vožnje z avtom ali tramvajem od kampusa Wayne State University. V neposredni bližini se nahajata tudi Comerica Park in Ford Field, stadiona domače bejzbol ekipe (Tigers) in nekdanjih prvakov NFL lige v ameriškem nogometu (Lions). V Detroitu je večji del svojega življenja živel Joe Louis, eden najboljših boksarjev vseh časov. Ogromna pest v njegovo čast se nahaja v “downtownu” in v priloženih fotografijah.

Ob tem je med fotografijami tudi t.i. “RiverWalk”, eno najlepših mest v Detroitu, kjer lahko v bližini Ambassador Bridge-a, ki povezuje ZDA in Kanado, v sprehodu ob reki uživate v pogledu na kanadsko stran.   

A. Muratović


Njegovo prvo javljanje iz ZDA, kjer je bil kot prvi LL.M. študent na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu, zvezna država Michigan, sprejet na LL.M. program na podlagi bilateralnega sporazuma o akademskem sodelovanju med WSU in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru (PF UM), si lahko preberete na povezavi >>> TUKAJ.


 

Dan Pravne fakultete Univerze v Mariboru 2022

Datum objave: 25.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V ponedeljek, 24. 10. 2022, je ob 13. uri potekala Slovesnost ob Dnevu Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Slovesnosti so se udeležili rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič, dekani in dekanice UM, prodekani PF UM, predstavniki vseh vej oblasti in institucij, sodelavci in prijatelji PF UM.

Slovesnost se je začela z glasbeno točko študentk: pevke Lare Krneža in kitaristke Daša Berglez Louis Armstrong - What A Wonderful World.

Dekanica PF UM je sodelavce in prijatelje nagovorila z besedami: Dan PF, ki tudi sovpada z evropskim dnevom civilnega pravosodja, je pri nas dan odprtih vrat za  prijatelje in podpornike ter vse, ki vas zanima kaj počnemo. Še posebej me veseli, da se po treh letih lahko spet pogovorimo v živo, saj smo zaradi epidemije morali preskočiti celo našo 60 obletnico obstoja prava v Mariboru.

Po uvodnem nagovoru rektorja prof. dr. Zdravka Kačiča sta nastopili pevka Katarina Šebök in kitarist Nino Dotto, študent PF UM, s pesmijo Nine Pušlar, Tople oči.

Za prispevek o izzivih današnjega časa smo naprosili profesorja, nekdanjega dekana in sedanjega ustavnega sodnika cenjenega dr. Rajka Kneza, kot osrednjega govornika na slovesnosti.

Zlato plaketo Pravne fakultete Univerze v Mariboru je prejel zaslužni profesor dr. Šime Ivanjko, ki je v svojem zahvalnem govoru zapisal: S hvaležnostjo sprejemam priznanje Pravne fakultete kot izraz pozitivne ocene skupnega delovanja kolegic in kolegov generacije, navdušencev iskanja novih razvojnih poti mladih generacij na področju pravne znanosti in zagotavljanja kvalitete življenja v družbi s pravičnim pravom. Lep pozdrav vsem z željo, da Pravna fakulteta nadaljuje s svojim razvojem, še hitrejšimi koraki in navdušenjem, ki je spodbujal dosedanje generacije. 

Prof. dr. Jasnica Garašić s Pravne fakultete v Zagrebu je prejela priznanje dekanice Pravne fakultete Univerze v Mariboru za njeno dolgoletno neumorno sodelovanje pri doktorskem in magistrskem študiju ter pri raziskovalnih projektih Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Koordinator študentskih tekmovanj asistent Aljoša Polajžar je prevzel pohvalo dekanice Pravne fakultete Univerze v Mariboru za tekmovalce študentskih tekmovanj. Po slovesnosti so se zainteresirani navzoči pridružili asistentu Denisu Baghrizabehiju na predstavitvi vseslovenskega tekmovanja Študentska pravda, kjer študentje kot odvetniki strank simulirajo sodni primer pred senatom, sestavljenim iz izkušenih sodnikov in odvetnikov v Sodni dvorani PF UM.

Slovesnost smo zaključili z glasbeno točko pevke Lare Krneža in kitaristke Daša Berglez s pesmijo Ditke, Ne bodi kot drugi in povabili na druženje s pogostitvijo v avlo PF UM.

Vljudno vabljeni k ogledu >>> FOTOGALERIJE dogodka.

Prof. dr. Suzana Kraljić in dr. Katja Drnovšek sta se udeležili 10. mednarodne konference družinskega prava

Datum objave: 25.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Prof. dr. Suzana Kraljić in dr. Katja Drnovšek sta se udeležili 10. mednarodne konference družinskega prava, ki je potekala 20. in 21. oktobra 2022 v Mostarju (BIH). Prof. dr. Kraljić je na konferenci spregovorila na temo »Mater semper certa est – wirklich?«, dr. Drnovšek pa na temo »Legal status of same-sex partners in adoption procedure: recent developments in slovenian law«. Oba prispevka sta tudi objavljena v konferenčnem zborniku.

Namen obiska je bil tudi srečanje s kolegi Pravne fakultete Univerza Džemala Bijedića, s katerimi sodelujejo v bilateralnem projektu »Pravica otroka do preživnine – analiza problematike čezmejnih preživnin med Slovenijo in Bosno in Hercegovino«.

Predstavitveni dan Pravne fakultete Univerze v Mariboru

Datum objave: 20.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru smo 30. septembra 2022 za novo generacijo študentov prava izvedli PREDSTAVITVENI DAN PF UM.

Dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Vesne Rijavec, je 62. generacijo študentov prava, nagovorila z besedami, da jih bodo prihodnja leta trajno zaznamovala za vse življenje, naša fakulteta bo namreč postala njihov drugi dom.

Ga. dekanica, red. prof. dr. Vesna Rijavec, je študente 1. letnika Univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Pravo opomnila, da je PRAVO v vsakodnevnem življenju izredno pomembno. Ureja vse najpomembnejše odnose v naši družbi. Družba brez njega ne more delovati. Kot bodoči pravniki, se morajo tudi zavedati, da pravo močno vpliva na usode vseh ljudi. To pravo pa ne izhaja zgolj iz knjig in zakonov, temveč ga udejanjamo mi ljudje, mi pravniki. Zato imamo pravniki veliko odgovornost pri svojem delu, saj z njim globoko posegamo v življenja drugih ljudi. Da bi lahko svoj poklic nekoč odgovorno opravljali, morajo študenti svojo odgovornost kazati že tekom študija. Samo z resnim odnosom do študija bodo lahko odgovorni pravniki. V praksi dobrih pravnikov vedno primanjkuje, slabih pravnikov pa nihče ne potrebuje.

Svoj uvodni nagovor je zaključila z iskreno dobrodošlico in študente predala v roke kolegom, ki so predstavili fakulteto in njene značilnosti. Program Predstavitvenega dneva je moderirala Maja Habjanič, tajnik PF UM.

Knjižnico kot laboratorij za študente prava je predstavila mag. Natalija Orešek, bibliotekarka. Študij v tujini v študijskem letu 2022/23  – Program ERASMUS+ in status študenta s posebnimi potrebami ter status študenta s posebnim statusom je predstavila red. prof. dr. Suzana Kraljić, Erasmus koordinatorica in tutor učitelj za študente s posebnim statusom. Mladi raziskovalec Aljoša Polajžar je predstavil domača in mednarodna študentska tekmovanja. Predstavitev možnosti vključitve študentov v dejavnosti Študentskega sveta in obštudijskih aktivnosti je izvedla Asja Lešnik, prodekanica za študentska vprašanja, Študentski svet PF UM ter skupaj z ostalimi študenti PF UM odgovorila na vsa vprašanja brucev. Zaključno predstavitev študentskega tutorstva je predstavil magistrski študent Matej Rožmarin, ki je v tem štud. letu 2022/2023 koordinator tutorjev.

Vsem študentom PRAVA na naši fakulteti želimo uspešen študij. Študenti ne pozabite, da ko boste uporabljali pravo, ga boste tudi razlagali in prav skozi to razlago boste v pravo lahko vnašali svoje vrednote.

Vabljeni k ogledu >> FOTOGALERIJE <<.

Priznanje za pravnika leta je prejel prof. dr. Jurij Toplak

Datum objave: 13.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Znani so nagrajenci na 48. Dnevih slovenskih pravnikov, ki jih organizirajo Zveza društev pravnikov Slovenije, Zveza društev za gospodarsko pravo Slovenije in družba LEXPERA (GV Založba).

Zveza društev pravnikov Slovenije že 22 let na podlagi javnega razpisa pravnikom podeljuje priznanja za njihovo delo in dosežke. Priznanja je v Portorožu podelila predsednica Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije,doc. dr. Etelka Korpič-Horvat.

Priznanje za pravnika leta je prejel prof. dr. Jurij Toplak.

Prof. dr. Jurij Toplak je redni profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, profesor na Alma Mater Europaea in od leta 2019 gostujoči profesor na Pravni fakulteti Univerze Fordham v New Yorku. V letih 2016–2022 je bil predstojnik katedre za javno pravo na Univerzi v Mariboru in direktor Alma Mater Europaea. Je član Evropske akademije znanosti in umetnosti, sovodja raziskovalne skupine za svobodo izražanja pri Mednarodnem združenju ustavnega prava (IACL) ter član upravnega odbora in bivši podpredsednik (2006−2016) odbora za raziskovanje korupcije in financiranja politike pri Mednarodnem združenju političnih ved (IPSA).

Nagrajencem iskreno čestitamo!

Doc. dr. Petra Weingerl v Zagrebu na 2. Mednarodni konferenci obligacijskega prava

Datum objave: 10.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 28. in 30. septembrom 2022 je na Fakulteti za ekonomijo in poslovne vede v Zagrebu potekala 2. Mednarodna konferenci obligacijskega prava (2nd Zagreb International Conference on the Law of Obligations), na kateri je doc. dr. Petra Weingerl izvedla predavanja z naslovom "The interplay of contract law, the Digital Single Market, and sustainability goals in Slovenia: any room for improvement?" Predstavila je implementacijo Direktive 2019/771 o nekaterih vidikih pogodb za prodajo blaga v luči zavez k doseganju bolj trajnostnih vzorcev potrošnje in krožnega gospodarstva.

Anja Aleksič nagrajenka 1. javnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja človekovih pravic

Datum objave: 03.10.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

29. septembra 2022 je v Ljubljani v prostorih institucije Varuha človekovih pravic Republike Slovenije potekala podelitev priznanj nagrajencem 1. javnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja človekovih pravic. Z javnim natečajem se želi spodbujati raziskovalno dejavnost študentov vseh treh ravneh visokošolskega študija na področju človekovih pravic. Nagrade je podeli Varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Med nagrajenci je bila tudi naša študentka Anja Aleksič, ki je osvojila 3. mesto med magistrskimi deli. Anja Aleksič je prejela nagrado za magistrsko delo »Ženske in otroci – najpogostejše žrtve nasilja in zlorab v družini«, ki jo je napisala pod mentorstvom prof. dr. Suzane Kraljić.

Anji Aleksič kakor tudi mentorici prof. dr. Suzani Kraljić ob tej priložnosti iskreno čestitamo!

Najboljša študentka Univerze v Mariboru je Živa Šuta

Datum objave: 15.09.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Na razpis Najboljši študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/22 je prispelo 27 popolnih vlog iz 13 fakultet. Razpis, ki letos poteka že 10. leto, je način s katerim želi Univerza v Mariboru in sodelujoči partnerji nagraditi najboljše študente in študentke za njihovo študijsko odličnost in jih motivirati pri nadaljnjem izobraževanju, raziskovanju in delu.

Univerza v Mariboru je že deseto leto zapored izvedla tradicionalni razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Danes je potekala slavnostna prireditev, na kateri so razglasili najboljše tri uvrščene in razkrili rezultate razpisa.

Naziv najboljši študent Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/22 je na podlagi ocene strokovne komisije in po vnaprej postavljenih kriterijih pripadel študentki Pravne fakultete Univerze v Mariboru – Živi Šuta. Drugo uvrščen je bil študent Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru – Nejc Kotnik, tretje mesto pa je pripadlo študentu Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Martinu Domajnku. Nagrajenci bodo prejeli denarne nagrade, ki jih je prispevala GENERALI zavarovalnica d. d., in sicer bo najboljša študentka Univerze v Mariboru prejela zavidljivo denarno nagrado v višini 1.000 €, drugo uvrščen 600 € in tretje uvrščeni 400 €.

Strokovna komisija za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru, ki ji je predsedoval prof. dr. Urban Bren, je v pestrem izboru prejetih vlog izbrala študentko, ki se lahko pohvali z večkratno uvrstitvijo med najboljših 5% študentov v generaciji in s povprečno oceno 9,73, na 2. stopenjskem študijskem programu Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Je prejemnica dveh Perlahovih priznanj, soavtorica znanstvenega in strokovnega članka, prejemnica nagrade za najboljšo študentko 1. stopnje Mestne občine Ptuj, sodelovala pa je tudi na mnogih študentskih raziskovalnih projektih, kot so Zaščita žvižgačev – od pravne ureditve do novinarske prakse – WHISTLE, FBB UM o nadzoru nad delom policije – Ureditev na Hrvaškem in Temeljne pravice in izzivi digitalizacije: od pravne ureditve do prakse – TEMDIG. Poleg vseh dejavnosti sodeluje na fakulteti tudi kot tutorka, v sodelovanju z ekipo pa je pridobila tudi mednarodni nagradi za dosežke na mednarodnem tekmovanju Phillip C. Jessup International Moot Court Competition.  

Danes pa je s ponosom v svojo zbirko priznanj dodala tudi nagrado za najboljšega študenta oziroma študentke Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/2022.

Drugo mesto pripada Nejcu Novaku, študentu magistrskega študija Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Na 2. stopnji študija se lahko pohvali s povprečjem ocen 10.00, kar ga uvršča tudi med najboljših 5% njegove generacije. Poleg brezhibnega povprečja pa mu je 2. mesto zagotovila tudi Rektorjeva nagrada, visoka uvrstitev na študentskem natečaju Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici in sodelovanje na projektih kot so Neptune, Učni park “Sonce” v občini Ruše in Interdisciplinarni pristop k idejni zasnovi Muzeja industrijske dediščine Maribora – Podzemni rovi Tezno. Študent je za nagrado nanizal tudi ostala sodelovanja v sklopu Univerze v Mariboru, pri tem pa bil soavtor strokovnega članka in avtor poglavja v monografski publikaciji.

3. mesto je dosegel študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Martin Domajnko. Tudi on se lahko pohvali s povprečjem ocen na 2. stopnji 10.00, kar ga uvršča med najboljših 5% njegove generacije. Poleg povprečja, pa so mu 3. mesto zagotovili različni projekti, raziskovalna dela, nagrade in strokovni članki. Martin Domajnko je sodeloval na konferenci SQAMIA 2022 v Novem Sadu in konferenci Student Computer Science Conference. Skozi leta na študiju je bil vključen v projekte Inštituta za informatiko, in sicer Projekt EduCTX, Projekt Block.IS, Projekt iPOT in Projekt EBSI. Odličen dosežek s katerim se lahko pohvali je tudi zmaga v tekmovalnem delu FERI jesenske šole “Blockchain aplikacije – razvoj decentraliziranih rešitev”.

Študentom sta na prireditvi čestitala in podelila zaslužene nagrade rektor Univerze v Mariboru,  prof. dr. Zdravko Kačič in predsednik strokovne komisije prof. dr. Urban Bren.

Poletna šola Akademske mreže v podporo politike EU do Zahodnega Balkana

Datum objave: 12.09.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Med 4. in 11. septembrom 2022 je v makedonskem mestu Bitola potekala poletna šola Akademske mreže v podporo politike EU do Zahodnega Balkana (ANETREC) s poudarkom na regionalnem povezovanju (EU policy towards Western Balkans with emphasis on regional cooperation, based on reconciliation - results and challenges). Poletno šolo je organiziral Inštitut ISCOMET iz Maribora pod vodstom prof. emeritus dr. Silva Devetaka. Iz mariborske pravne fakultete so se poletne šole udeležili trije študenti: Živa Šuta, Matej Rožmarin in Jakob Hauptman, ki so imeli priložnost debatirati o aktualnih temah in priložnostih Zahodnega Balkana, od pravnih in političnih dilem širitve EU do vloge religije, manjšin, mirovnih sporazumov in migracij na Balkanu. Pri tem so spoznali profesorje in študente iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije.

Za to priložnost in izjemno izkušnjo se iskreno zahvaljujemo prof. emeritus dr. Silvu Devetaku,  prof. dr. Matjažu Tratniku in Francu Mlinarju.

Študenti Živa, Matej in Jakob

Prof. dr. Jurij Toplak z objavo v Financial Times in knjigo, ki jo je predstavil na Univerzi v Oxfordu

Datum objave: 22.08.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V mesecu avgustu je prof. dr. Jurij Toplak zabeležil izjemne dosežke. Izšla je knjiga Priročnik volilnega prava, ki jo predstavil tudi na Univerzi v Oxfordu in uspešno je objavil pismo v prestižni reviji Financial Times.

Na Univerzi v Oxfordu so v sredo 17. avgusta 2022 prof. dr. Jurij Toplak s Pravne fakultete UM in soavtorji predstavili Priročnik volilnega prava (Routledge Handbook of Election Law), ki doslej najbolj temeljito obravnava področje volilnega prava. V četrtek 18. avgusta je Financial Times objavil pismo Toplaka, da sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo.

Handbook of Election Law, ki je izšel v sredo pri britanski založbi Knjiga založbe Routledge, obsega 27 izvirnih poglavij 32-ih vodilnih raziskovalcev volilnega prava s šestih kontinentov. Med njimi so profesorica Pippa Norris z Univerze Harvard, Drude Hadlerup z Univerze v Stockholmu, Mark Rush z Univerze Washington and Lee, vodilna evropska eksperta za elektronsko glasovanje Robert Krimmer in Jordi Barrat i Esteve, raziskovalci z Univerze v Oxfordu in vodilni avstralski strokovnjak za volilno pravo profesor Graeme Orr z Univerze Queensland. Uredila sta jo David Schultz z Univerze Hamline in Jurij Toplak s Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Knjiga analizira ureditev in trende volilnega prava šestih kontinentov. V pogovoru na Keble College Univerze v Oxfordu so sodelovali profesor Toplak, vodja opazovalnih misij Evropske unije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Hannah Roberts z Oxforda ter doktorski kandidat na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu Ugochukwu Ezeh.

”Odkar je leta 2000 o predsedniških volitvah v ZDA med George Bushem in Alan Goreem odločilo Vrhovno sodišče, se je reševanje volilnih sporov po vsem svetu preselilo s političnega prizorišča v sodno dvorano. Avstrija, Švica, Islandija, Kenija, Malavi in Slovenija so le nekatere od držav, v katerih so sodišča razveljavila volitve in referendume,“ je povzel prof. dr. Toplak.

“Nesoglasja se vse pogosteje selijo na sodišča, in to je bolje kot s političnimi metodami, protesti ali nasiljem,” pravi prof. dr. Toplak, ki je spisal pritožbe, po katerih je Vrhovno sodišče razveljavilo referendum o drugem tiru, vrnilo na glasovnico zavrnjeno kandidatko in odpravilo kazen za spletne komentarje v času volilnega molka. Po pobudi, ki jo je spisal, je leta 2014 Ustavno sodišče odločilo, da morajo biti vsa volišča dostopna za invalidske vozičke.

“Sodišča s sodbo utrdijo mandat zmagovalca, lahko pa uporabijo sodno moč proti volilnim zlorabam tako, da razveljavijo napačne volitve in branijo integriteto volilnega procesa,” je v knjigi zapisal Ugo Ezeh, doktorski raziskovalec na Univerzi v Oxfordu.

V četrtek 18. avgusta je Financial Times objavil stališče prof. dr. Toplaka, da sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo. “Lahko odstranijo dvome volivcev, popravijo posledice kršitev, ojačajo zaupanje in, ko je potrebno, z razveljavitvijo pokvarjenih volitev zaščitijo integriteto volilnega procesa. A ključno je, da politiki in mnenjski voditelji volivce prosijo, da ostanejo mirni in pustijo sodiščem, da opravijo svoje delo,” je zapisal v zvezi z volitvami v Keniji. V Keniji pred Vrhovnim sodiščem teče spor o veljavnosti volitev, ki so potekale 9. avgusta.

 

Študentki Asja Lešnik in Kaja Lenart na European Law and Economy Summer School v Iki

Datum objave: 04.08.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Študentki PF UM Asja Lešnik in Kaja Lenart sta se med 11. in 15. julijem 2022 udeležili European Law and Economy Summer School v Iki (Hrvaška), kjer so imeli študentje iz različnih evropskih držav priložnost razširiti svoje znanje in kompetence s področja pravnih in socialno-ekonomskih vidikov delovanja Evropske unije.

Poletne šole so se udeležili študentje iz Hrvaške, Italije, Španije, Slovenije, Nizozemske, Brazilije, Venezuele, Portugalske, Češke, Slovaške, Poljske, Bolgarije in Avstrije.

ELESS 2022 je organizirala Pravna fakulteta v Rijeki, predavanja pa so izvajali predavatelji iz več hrvaških fakultet. 

Objavljena je nova monografija s posveta Pravo in ekonomija 2021

Datum objave: 03.08.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Obveščamo vas, da se je pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru uspešno zaključil postopek izdaje elektronske publikacije z naslovom Pravo in ekonomija: Pravo, ekonomija in epidemija.

Urednica publikacije je red. prof. dr. Martina Repas.

Epidemija Covid-19 je pomembno posegla v vse segmente življenja: izobraževanje, delo, zdravje, poslovanje, delovanje pomembnih institucij ipd. Prispevki v zborniku izpostavljajo različne segmente in težave, ki so se zaradi epidemije in posledično zaprtja družbe pojavile. Obravnavajo vpliv epidemije na vzpostavitev povezave med strateško-razvojnim in proračunskim načrtovanjem, na pravice intelektualne lastnine v smislu učinkovitejšega zagotavljanja zdravil in cepiv, na študij v smislu zagotavljanja gradiv, ki so avtorskopravno varovana, in uvedbo pouka na daljavo. Posebej je izpostavljena vloga zaprtja družbe pri razvoju novih tehnologij trženja alkohola, analizirane so posledice derogacije pravic gospodarskih subjektov v času epidemije, gospodarska in poslovna negotovost v evrskem območju, ki je bila največja v začetku krize, in možnost meddržavnih tožb pred Sodiščem EU kot mehanizem varstva temeljnih človeških vrednost.

Publikacija je dostopna na povezavi: https://press.um.si in https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/702.

Študent Admir Muratović na študiju v ZDA

Datum objave: 29.07.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Admir Muratović je prvi LL.M. študent na Wayne State University (WSU) Law School v Detroitu, zvezna država Michigan, ki je bil sprejet na LL.M. program na podlagi bilateralnega sporazuma o akademskem sodelovanju med WSU in Pravno fakulteto Univerze v Mariboru (PF UM). Omenjeni sporazum omogoča študentom, ki so zaključili vsaj en letnik magistrskega študija na PF UM, da z opravljenim LL.M. programom na WSU Law School pridobijo t.i. »dual degree«. Sporazum poleg tega ponuja nižji znesek šolnine od običajnega za študij v ZDA, ter še nekatere druge možnosti tako študentom kot tudi profesorjem z obeh akademskih institucij.

Hvaležen je obem univerzam za to edinstveno priložnosti, še posebej pa g. Thomasu Hellerju, alumniju WSU Law School in trenutnemu profesorju na PF UM, ki je bil idejni vodja vzpostavitve tega sodelovanja. Želi si, da bo uspel vsaj malo prispevati k napredku pri tem sodelovanju, in da je le prvi od mnogih študentov s PF UM, ki se bodo odločili za nadaljevanje študijske poti na WSU Law School. Veseli ga, da je do sedaj že bilo izkazano zanimanje s strani posameznih študentov, katerim je vselej na voljo za dodatne informacije in vtise iz prve roke.

Na Facebook strani fakultete si lahko ogledate nekaj fotografij kampusa WSU, kjer je poleg fakultet še sprejemni center (Welcome center), študentski center (Student center), pol ducata študentskih domov, nekaj knjižnic, rekreacijski center, itd. WSU je bila ustanovljena davnega l. 1868. Obsega 13 fakultet, vsako akademsko leto pa se približno 25.000 študentov udeležuje več kot 300 ponujenih študijskih programov. 

Na PF UM gostuje prof. dr. Marta Santos Silva iz Univerze v Minhu, Braga, Portugalska

Datum objave: 12.07.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Prejela je več raziskovalnih štipendij in priznanj, vključno s štipendijo za doktorat portugalske Fundacije za znanost in tehnologijo, štipendijo Universiteitsfonds Limburg (SWOL) in nagrado Europa 2008, ki jo je prejela za pomembne akademske dosežke v več državah članicah Evropske unije.
Marta Santos Silva od leta 2005 dela v akademskih in političnih vseevropskih projektih za harmonizacijo evropskega zasebnega prava in ima bogate mednarodne izkušnje s poučevanjem in akademskim upravljanjem. Pogledi in vpogledi, pridobljeni v njeni dosedanji karieri, so pripeljali do njene trenutne raziskovalne agende, ki združuje potrošniško pravo, digitalizacijo in študije trajnosti. Analizirala je potencial spodbud za spodbujanje okoljske trajnosti in kako vpliva na avtonomijo potrošnikov. Trenutno preučuje vrline esencializma za potrošnike in kako se potrošniška zakonodaja lahko in mora odzvati na ta alternativni trend potrošnje.

EU projekt DIGI-GUARD - kick-off meeting

Datum objave: 07.07.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je bila ponovno uspešna pri pridobitvi EU projekta v okviru programa JUSTICE Evropske komisije. Projekt nosi naslov: »Digital communication and safeguarding the parties’ rights: challenges for European civil procedure – DIGI-GUARD«.

Od 2. do 4. julija je potekal uvodni sestanek s projektnimi partnerji, prvi delovni dan v idiličnem okolju Robanovega kota, drugi dan pa v prostorih Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Projekt je namenjen primerjalnemu proučevanju vpliva modernih orodij digitalnega komuniciranja na osnovna pravila in načela civilnega sodnega postopka, kot na primer dokazovanje, vročanje dokumentov ter izvajanje sodnih postopkov v digitalnem okolju. Ob tem je cilj projekta tudi prispevati k večjemu medsebojnemu zaupanju med državami članicami v civilnih in gospodarskih zadevah. Rezultati preteklih projektov, ki jih je Pravna fakulteta izvajala v okviru programa JUSTICE so že služili kot zakonodajna podlaga Komisiji EU.

Pravna fakulteta Maribor je koordinatorska institucija projekta, sodeluje še sedem visokošolskih institucij iz sedmih EU držav (Univerza v Gradcu, Univerza Gottfried Wilhelm Leibniz v Hannovru, Univerza v Maastrichtu, Univerza na Rijeki, Univerza v Uppsali, Univerza v Wrocławu, Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani).

Programski vodja projekta je prof. dr. Vesna Rijavec. Projekt se bo izvajal predvidoma do konca maja leta 2024.

Častni doktorat Pravne fakultete Univerze v Gradcu dekanici PF UM red. prof. dr. Vesni Rijavec

Datum objave: 04.07.2022 | Datum poteka: 31.12.2099

Dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru redna profesorica dr. Vesna Rijavec, strokovnjakinja za civilno procesno pravo, je prejela častni doktorat Pravne fakultete Univerze v Gradcu za svoje akademske dosežke in zasluge na Univerzi v Gradcu, s katero je že 30 let trdno povezana.

Prof. dr. Vesna Rijavec je prva ženska, ki je prejela častni doktorat fakultete REWI na Univerzi v Gradcu. Potem ko je goste pozdravil prorektor Joachim Reidl, se je dekan Christoph Bezemek spomnil na impresivno kariero dekanice prof. dr. Vesne Rijavec in poudaril njen pomen kot "posrednice med svetovi in ​​disciplinami", tako v raziskovalnem kot osebnostnem smislu. »Vi nas častite in ste poseben okras za Pravno fakulteto Univerze v Gradcu,« je se je slikovito izrazil dekan Pravne fakultete Univerze v Gradcu prof. dr. Vesni Rijavec in se ji zahvalil za dolgoletno zavzetost. Minister za znanost Martin Polaschek je v naslednjem videosporočilu tudi priznal zasluge nove častne doktorice prof. dr. Vesne Rijavec na Univerzi v Gradcu.

Prof. dr. Vesna Rijavec je od leta 1994 na več načinov povezana z graško univerzo. V okviru raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja z Inštitutom za civilno procesno pravo in insolvenčno pravo je dala pobudo za serijo predavanj »Skupna predavalnica«, serijo konferenc in številne skupne EU projekte. Od leta 2004 Rijavec svoje znanje redno prenaša kot predavateljica na Univerzi v Gradcu ter podpira študente pri pisanju diplomskih in doktorskih nalog. Poleg tega je kot strokovnjakinja med drugim sodelovala pri evalvaciji raziskovalne dejavnosti Katedre za zasebno pravo.

Prof. dr. Vesna Rijavec je poleg dela univerzitetne profesorice na Univerzi v Mariboru bila in je vključena v številne slovenske zakonodajne projekte. Bila je tudi civilna in kazenska sodnica ter je podpredsednica predsedstva Stalne arbitraže  pri Gospodarski zbornici Slovenije.

2. spremenjena in dopolnjena izdaja knjige Zastavna pravica prof. dr. Matjaža Tratnika

Datum objave: 30.06.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

Knjiga red. prof. dr. Matjaža Tratnika celovito obravnava vse vrste zastavnih pravic (razen tistih na ladjah in zrakoplovih) ter jih postavlja ob bok drugim instrumentom zavarovanja terjatev. Spremembe ZZK-1 in SPZ po prvi izdaji tega dela so narekovale precej dopolnitev in preoblikovanja. Tako so v tej izdaji temeljito prenovljena poglavja o hipoteki, neposestni (registrski) zastavni pravici in zastavni pravici na vrednostnih papirjih. Dodana je tudi vsa pomembnejša sodna praksa.

Od uveljavitve Stvarnopravnega zakonika (SPZ), ki je prinesel vrsto sprememb na področju stvarnopravnih zavarovanj, bo kmalu minilo 20 let. Prva izdaja te knjige iz leta 2006 je bila namenjena predstavitvi nove ureditve. Številne pomembne zakonodajne spremembe na področju zemljiške knjige, dve noveli SPZ in razvoj sodne prakse do danes pa so narekovali temeljito prenovo knjige. Zato so v drugi izdaji bistveno prenovljena poglavja o hipoteki, neposestni zastavni pravici in zastavni pravici na vrednostnih papirjih. Vključena je tudi vsa pomembnejša sodna praksa; pri tem praviloma niso povzeta le jedra, temveč so citirani ključni deli iz obrazložitev.

Sicer pa je ohranjena prvotna zasnova knjige. Tako so v prvem poglavju obravnavani splošni vidiki zastavnih pravic, kot so zlasti temeljna načela, zatem pa vsaka v svojem poglavju posamezne oblike zastavnih pravic. Na kratko so predstavljene tudi druge oblike stvarnopravnih zavarovanj in postavljene ob bok zastavnim pravicam.

Več na: https://gvzalozba.si/zastavna-pravica-2/

 

 

Zaključek VII. ŠTUDENTSKE PRAVDE 2021/2022

Datum objave: 16.06.2022 | Datum poteka: 31.12.2030

V sredo, 8.6.2022, se je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru izvedla sklepna faza tekmovanja Študentska pravda. Na tekmovanju sodelujejo študenti vseh slovenskih pravnih fakultet. Letos se je izvedlo že sedmič zapovrstjo. Primer je tokrat zadeval varstvo kupcev stanovanj; predvsem vprašanje uporabe Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb.

Po mnenju finalnega senata (odv. Matija Urankar (o.p. Senica & partnerji), odv. Uroš Hrastovec (Odvetniška družba Vesenjak - Law firm Vesenjak), višji sodnik doc. dr. Andrej Ekart) je zmagala ekipa v sestavi Patricija Glavica, Matej Makoter Rožmarin, Nina Rebol, Sara Podgoršek in Andrej Stanišić proti ekipi v sestavi Tjaša Pleteršek, Nastja Gorenc, Nina Brndušić, Gašper Kavnik in Timotej Gril.

Najboljša govorka tekmovanja je bila Patricija Glavica.

Zadevni ekipi sta v polfinalih izločili ekipo v sestavi Urška Nerat, Tim Dvorjak in Eva Vervega ter ekipo v sestavi Zala Heric, Anika Rovan in Žan Jevšovar.

Na polfinalnih obravnavah so sodili odv. Andrej Pohar (o.p. Law firm Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak and partners o.p. d.o.o.), odv. kand. Renato Kenda (o.p. Stamenković), Domen Neffat (Law Firm Neffat), odv. Anže Arko (ODI Law) in višja sodnica dr. Anja Drev.


Več o tekmovanju na: https://studentska-pravda.si/