Novice

Kazenski zakonik (KZ-1) - izid leta 2020

Datum objave: 12.09.2019 | Datum poteka: 31.12.2020

Novica je potekla!

Skupina 17 vrhunskih poznavalcev kazenskopravne teorije in prakse pripravlja obsežen znanstveni komentar splošnega dela KZ-1. Knjiga bo temeljni teoretični pripomoček vsakega pravnika, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom, saj bo združevala poglobljeno teoretično znanje in odgovore na številne dileme v sodni praksi.

Avtorji komentarja: Matjaž Ambrož, Katarina Bergant, Zlatan Dežman, Anže Erbežnik, Zvonko Fišer, Damijan Florjančič, Klemen Jaklič, Aleksander Karakaš, Mojca Mihelj Plesničar, Barbara Nerat, Petar Novoselec, Boštjan Polegek, Jan Stajnko, Miha Šepec, Marko Šorli, Miha Šošić, Luka Martin Tomažič, Vanja Verdel Kokol

Urednik: Miha Šepec

Svoj izvod si lahko zagotovite v prednaročilu na: https://www.gvzalozba.si/kazenski-zakonik-kz-1-s-komentarjem-splosni-del

Kazenski zakonik (KZ-1) je temeljni sistemski zakon, ki v splošnem delu opredeljuje temeljne institute kazenskopravne dogmatike, ob tem pa tudi pravila veljavnosti tega zakonika, vrste kazni in pravila sankcioniranja, varnostne ukrepe, opozorilne sankcije, pogoje odvzema premoženjske koristi, pravne posledice obsodbe, rehabilitacijo in temeljne določbe o izvrševanju sankcij, zastaranje kazenskega pregona in izvršitve kazni ter amnestijo in pomilostitev. V posebnem delu pa določa specifična kazniva dejanja z opredelitvijo zakonskih znakov teh prepovedanih ravnanj.

Komentar splošnega dela, ki podrobno pojasnjuje teoretično-dogmatični okvir in pravila za uporabo določb posebnega dela, je temeljni teoretični pripomoček vsakega pravnika, ki se pri delu srečuje s kazenskim pravom. Zadnji komentar splošnega dela kazenskega zakonika je izšel leta 2001. Leta 2008 je bil sprejet nov kazenski zakonik, KZ-1, ki je bil doslej dopolnjen že s petimi novelami. Zato je nujna priprava svežega komentarja, ki bo pojasnjeval veljavno zakonsko besedilo in predstavil aktualna spoznanja kazenskopravne teorije.

Obsežni znanstveni komentar splošnega dela KZ-1 pripravlja skupina 17 vrhunskih poznavalcev kazenskopravne teorije in prakse pod uredniškim vodstvom dr. Miha Šepca s Pravne fakultete Univerze v Mariboru. Poglobljeni komentarji posameznih določb bodo podprti z ugotovitvami iz domače in tuje literature, teoretično znanje pa bo povezano tudi z domačo sodno prakso. Avtorji bodo opozorili tako na probleme v praksi kot na morebitne dogmatične pomanjkljivosti splošnega dela, ki jih kaže v prihodnosti odpraviti.

Komentar bo namenjen praktikom, predvsem sodnikom, državnim tožilcem, odvetnikom, akademikom, študentom prava in drugim. Zakonske določbe bodo v njem celovito teoretično in praktično obdelane. Monografija bo temeljno gradivo slovenskega kazenskega prava, saj bo združevala poglobljeno teoretično znanje in odgovore na številne dileme, s katerimi se srečuje sodna praksa.

V knjigibo objavljeno neuradno prečiščeno zakonsko besedilo splošnega dela KZ-1 (členi 1–99), vključno s spremembami, uveljavljenimi z novelo KZ-1E.

K preprosti in učinkoviti uporabi bo pripomoglo tudi obsežno stvarno kazalo.