Novice

Mednarodna konferenca ob 75-letnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah

Datum objave: 11.12.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru je 7. in 8. decembra 2023 potekala dvodnevna mednarodna konferenca ob 75-letnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah z eminentnimi domačimi in tujimi strokovnjaki s področja mednarodnega prava. Organizirala sta jo izr. prof. dr. Petra Weingerl in prof. dr. Matjaž Tratnik, v veliko pomoč pa sta jima bili asist. Živa Šuta in strokovne službe.

Zbrane je uvodoma nagovoril dekan prof. dr. Tomaž Keresteš, ki je vodil tudi prvo sekcijo. Keynote predavanje je opravil Em. Prof. Dr. Gerard-René de Groot (Maastricht University).

V prvi sekciji so predavali prof. dr. Erika de Wet (Univerza v Gradcu), prof. dr. Jure Vidmar (Maastricht University), Beti Hohler, novoizvoljena sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču, prof. dr. Liesbeth Lijnzaad (Maastricht University, sodnica na Mednarodnem sodišču za pomorsko mednarodno pravo (ITLOS) in Benjamin Letzler (Univerza na Dunaju).

Prvi dan konference se je zaključil z okroglo mizo, ki jo je vodil prof. dr. Borut Holcman, gostje pa so bili prof. dr. Saša Zagorc (Univerza v Ljubljani), prof. dr. Janja Hojnik in izr. prof. dr. Petra Weingerl (obe iz naše fakultete).

Drug dan sta potekali dve sekciji. Prvo sekcijo je vodila prof. dr. Janja Hojnik, predavali pa so dr. Sarah Ganty (Yale Law School/Ghent University/CEU Democracy Institute), dr. Marija Jovanović (Univerza v Essexu), prof. dr. Snježana Vasiljević (Univerza v Zagrebu),  prof. dr. Jernej Letnar Černič (Nova univerza),  prof. dr. Vasilka Sancin (Univerza v Ljubljani, članica UN Human Rights Council Advisory Committee) in  izr. prof. dr. Petra Weingerl.

Drugo sekcijo je vodila izr. prof. dr. Petra Weingerl, predavali pa so prof. dr. Matjaž Tratnik (Univerza v Mariboru), prof. dr. Dimitry Kochenov (Central European University), Em. Prof. Dr. Hildegard Schneider (Maastricht University), izr. prof. dr. Samo Bardutzky (Univerza v Ljubljani), dr. Ana Bobić (Sodišče EU) in Em. Prof. Dr. Silvo Devetak (Univerza v Mariboru).

Dogodek se je sofinanciranal v okviru Aris projekta Z5-3220 in Jean Monnet modula Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS).
Konferenca je poteka v okviru NOO Pilotnega projekta: »Zelena in digitalna pravna tansformacija«.