Novice

Na Pravni fakulteti izvedli drugo mednarodno konferenco o raznolikosti izvršilnih naslovov v čezmejni izterjavi dolgov

Datum objave: 22.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

3. in 4. septembra 2021 je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekala konferenca »Diversity of Enforcement titles in Cross-border debt Collection in the EU« (Raznolikost izvršilnih naslovov pri izterjavi čezmejnih dolgov v EU). Konferenca se je izvedla v okviru evropskega projekta »EU-En4s«.

Prvi dan konference so številni ugledni strokovnjaki iz tujine prispevali svoje strokovne in znanstvene argumente na temo raznolikosti (tujih) izvršilnih naslovov. Naslovili so mnoga vprašanja, ki bremenijo učinkovitost prostega pretoka sodnih odločb v EU, prav tako pa so razpravljali o manj raziskani, a nič manj pomembni temi priznavanja in izvršbe javnih listin v mednarodnem prometu.

Zahvaljujemo se referentom, in sicer Marku Ilešiču (sodnik na Sodišču EU), Jensu Bormannu (predsednik nemške notarske zbornice), Paolu Pasqualisu (European Union of Latin Notaries), Fredriku Sjövallu (odvetnik in partner pri Mannheimer Swartling), Samuelu Rudvallu (sodnik prizivnega sodišča na Švedskem), Željku Pajaliću (sodnik na hrvaškem vrhovnem sodišču), Lionelu Decottu (francoski huissier de Justice), Wendy Kennett (univerza Cardiff) in Achilleasu Demetriadesu (predsednik Odbora za človekove pravice pri Ciprski odvetniški zbornici).

Konference so se udeležili praktiki in akademiki širom Evrope. Ti so imeli priložnost razpravljati o nadrobnih vidikih teme v okviru okroglih miz, ki so potekale drugi dan konference. Pri tem je Bojan Podgoršek (predsednik Notarske zbornice Slovenije) moderiral rubriko o izvršljivih notarskih zapisov, Eric Bylander (univerza v Uppsali) in Tomaž Keresteš (Univerza v Mariboru) sta moderirala sekcijo, ki se je nanašala na sodbe, medtem ko sta Phillip Anzenberger (univerza v Gradcu) in Tjaša Ivanc (Univerza v Mariboru) moderirala sekcijo o začasnih ukrepih in sodnih poravnavah. Dogodek je celokupno usklajevala dekanica Pravne fakultete Univerze v Mariboru, Vesna Rijavec.

Konferenca je razkrila številne težave pri čezmejni izvršbi v civilnih in gospodarskih zadevah in ponudila nastavke možnih rešitev omenjenih težav, ki pa zahtevajo nadaljnjo strokovno obravnavo in raziskave. Gradivo in rezultati konference bodo v doglednem objavljeni na spletni strani projekta "EU-En4s" (https://www.pf.um.si/en/acj/). Vabljeni, da obiščete spletno stran in spremljate projektne dejavnosti na naših družbenih medijih.

Projekt “EU-En4s” je sofinanciran s strani programa pravosodja EU, koordinira pa ga Pravna fakulteta Univerze v Mariboru. Projektni konzorcij vključuje 16 partnerskih institucij iz 12 držav članic in 1 države kandidatke.

To so:

Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta

Leibniz University of Hannover, Nemčija

University of Wrocław, Poljska

University of Maastricht, Nizozemska

University of Graz, Avstrija

University of Rijeka, Faculty of Law, Hrvaška

Uppsala University, Švedska

UCLan Cyprus, Ciper

University of Tirana, Albanija

Mykolas Romeris University, Litva

Masaryk University, Faculty of Law, Češka Republika

Portucalense University, Portugalska

Notarska zbornica Slovenije

Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani

Center za pravno informatiko in svetovanje, posredništvo, raziskovanje, storitve in izobraževanje (CEPRIS)

Boleo Global sl, Španija

V projektu raziskujemo 18 nacionalnih ureditev civilnega procesnega prava, vse z namenom, da bi izdelali karseda celostno primerjalnopravno analizo glede temeljnih vprašanjih, ki zadevajo čezmejno izterjavo dolgov.