Novice

Mednarodna konferenca o prihodnosti EU na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru

Datum objave: 16.04.2019 | Datum poteka: 31.12.2030

Na Pravni fakulteti UM je potekala mednarodna konferenca o prihodnosti Brexita ob 15. obletnici priključitvi Slovenije EU z odličnimi predavatelji iz Velike Britanije, Evropske unije in Slovenije. V uvodu je spregovori rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, ki je poudaril, da je Slovenija s članstvom v EU pridobila veliko, prav tako tudi univerza, ki je med drugim doslej sklenila že okoli 600 dogovorov v okviru programa Erasmus in sodelovala pri številnih evropskih raziskovalnih projektih. Spregovorila je tudi dekanica Pravne fakultete UM prof. dr. Vesna Rijavec, ki je poudarila, da je članstvo Slovenije v EU velika priložnost za sodelovanje med ljudmi, boljše priložnosti za ekonomijo in ni nekaj samoumevnega, ampak se je treba boriti za boljši položaj.

mediaspeed-2716.jpg

Prof. Stephen Weatherill z Univerze v Oxfordu se je v uvodu pošalil, še se držimo, še smo tukaj. Poudaril je prednosti skupnega trga za Veliko Britanijo in EU in predstavil omejitve pri vstopu v EU in ohranjanju različnih sistemov vstopa v države EU. Prof. Catherine Barnard z Univerze v Cambridgeu je predstavila predvsem problematiko migrantov po Brexitu. Gre za zapleten in prezahteven vizumski sistem za tujce, ki ga še strokovnjaki težko pravilno izpolnijo. Prav tako je sistem drag in bi bil po Brexitu še dražji.

 mediaspeed-2855.jpg

Konferenco sta vodili prof. dr. Janja Hojnik, prorektorica Univerze v Mariboru in doc. dr. Petra Weingerl s Pravne fakultete UM. Predavali so še prof. dr. Peter Grilc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na temo o prostem gibanju znotraj EU in prof. Miguel Polares Maduro o iz Evropskega univerzitetnega inštituta iz Firenc o tem, kaj lahko naredi EU za nacionalne demokracije in trg. Predavala sta tudi prof. dr. Rajko Knez, predsednik Ustavnega sodišča o etičnih vprašanju, zaupanju in solidarnosti in ​dr. Marko Ilešič, s Sodišča EU o 15 letnih izkušnjah sodelovanja v EU.

mediaspeed-2710.jpg

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting, table and indoor

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2733&fbclid=IwAR1QPqvxD9LQrUlJpvI68R-0Rx5qJhXWc6N7LaWX7BxhcvKJpR06V_xR2Io