Novice

Profesor Jurij Toplak vodil pogovor s predsednikom RS Borutom Pahorjem na Univerzi Fordham v New Yorku

Datum objave: 27.09.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Profesor Pravne fakultete UM dr. Jurij Toplak je 22. septembra 2021 moderiral pogovor predsednika Slovenije Boruta Pahorja s študenti Pravne fakultete Fordham v New Yorku. Pogovor o stanju demokracije in volilnega prava v svetu je potekal ob robu generalne skupščine Združenih narodov.

Prof. dr. Jurij Toplak, ki na Pravni fakulteti Fordham kot gostujoči profesor predava volilno pravo, je povezoval pogovor predsednika Pahorja s tamkajšnjimi študenti prava. Dogodka so se udeležili dekan Fordham Law School Matthew Diller, prodekan Joseph Landau, več profesorjev in okoli 50 študentov doktorske in magistrske stopnje. S študenti je predsednik Pahor razpravljal o vlogi volitev v demokraciji, rastoči polarizaciji in vse večji vlogi sodišč pri reševanju volilnih sporov.

Ameriški študenti so bili nad predsednikom Pahorjem in dogodkom navdušeni. "Izjemno prijazno je od gospoda Pahorja, da si je vzel čas za pogovor s študenti. Predsednikovi odgovori so mi dali misliti," je povedala Maria Chrysanthem z New Yorka in študentka tretjega letnika univerze Fordham.

"V življenju sem spoznal mnogo talentiranih, polnih znanja in tekmovalnih ljudi a najdalj pridejo tisti, ki so pogumni in imajo dovolj strasti, da se po padcu poberejo in poskusijo znova," je Pahor odgovoril na študentovo vprašanje o najpomembnejšem nauku, ki se ga je naučil v treh desetletjih delovanja v politiki. "Ta odgovor me je najbolj navdušil, saj je inspiracija za vsakega mladega človeka," je povedala Chrysanthemova.

Vodja magistrskega študija in predavateljica Toni Jaeger-Fine in dekan Matthew Diller sta izrazila željo po tesnejšem sodelovanju Pravne fakultete Fordham s Pravno fakulteto UM. Diplomanti in študenti Pravne fakultete Fordham prihajajo iz 80 držav, med njimi pa je tudi en diplomant naše pravne fakultete.

Univerzo Fordham so v Bronxu v New Yorku leta 1841 ustanovili jezuiti in ima 16 tisoč študentov. V zadnjih petnajstih letih je na Manhattnu zrasel nov kampus, del katerega je tudi Law School. Na letošnji Šanghajski lestvici najboljših univerz sveta je Univerza Fordham v pravu na 24. mestu. Po zaposljivosti diplomantov med 25 največjimi odvetniškimi družbami v New Yorku, ki je navečji odvetniški trg v Združenih državah, je Fordham četrta za univerzami NYU, Harvard in Columbia.