Novice

Red. prof. dr. Tjaša Ivanc na konferenci in okrogli mizi z naslovom Programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) in Pravosodje (JUST) od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe

Datum objave: 16.10.2023 | Datum poteka: 31.12.2030

Red. prof. dr. Tjaša Ivanc se je v sredo, 11.10. 2023, udeležila konference in okrogle mize: Programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) in Pravosodje (JUST) od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe.

Na konferenci, ki sta jo z uvodnim nagovorom odprla državni sekretar dr. Igor Šoltes in predsednik PiNA v vlogi nacionalne kontaktne točke programa CERV Borut Jerman, sta  bila predstavljena centralizirana programa Evropske komisije CERV  ((Citizens, Equality, Rights, Values) – Državljani, Enakost, Pravice, Vrednote) in JUST ((Justice Programme) – Pravosodje), ki omogočata neposredno črpanje evropskih finančnih sredstev s strani upravičencev kot so pravosodni deležniki, izobraževalne institucije, nevladne organizacije, občine in drugi.

Konferenca se je začela z okroglo mizo, na kateri so sodelovale predstavnica Evropske komisije in udeleženke organizacij, ki projekte izvajajo prav v okviru teh programov: vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše, red. prof. dr. Tjaša Ivanc s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, direktorica PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad, mag. Jelena Aleksić iz urada Zagovornika načela enakosti, voditeljica Mateja Rosa ter tolmač znakovnega jezika Boštjan Jerka. Sogovornice so se strinjale, da gre za pomembna programa, ki krepita vrednote EU in razvoj demokracije, saj spodbujata projekte, ki lahko izboljšajo našo družbo. Hkrati so se udeleženke dotaknile tudi izzivov pri prijavah ter priložnostih za izboljšavo.