Novice

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot na katerem je tekmovala tudi ekipa s PF UM

Datum objave: 04.11.2021 | Datum poteka: 31.12.2030

Zaključilo se je tekmovanje Foreign Direct Investment Arbitration Moot, tekmovanje iz poznavanja mednarodnega javnega in investicijskega prava ter postopka pred mednarodnimi investicijskimi arbitražami, na katerem vsako leto sodeluje več kot 150 fakultet iz celega sveta.

FDI poteka približno devet mesecev v dveh fazah - prva temelji na raziskovanju tematike in pisanju memorial-ov za tožečo in toženo stranko, ki jih je potrebno oddati septembra, medtem ko ustna faza poteka konec oktobra in v začetku novembra pred enim izmed svetovnih centrov za reševanje investicijskih sporov v glavnem mestu Južne Koreje, v Seulu.

Pravno fakulteto v Mariboru je leta 2021 zastopala ekipa v sestavi študentov Žive Šuta, Patricije Glavica, Špele Beranič in Andreja Stanišića pod mentorstvom Leona Brulca in prof. dr. Matjaža Tratnika.

Letošnji primer je obsegal problematiko pristojnosti ICSID tribunala, pravice amici curiae do sodelovanja v postopku, kršitve fair and equitable treatment standarda in odškodninskega zahtevka.

Zaradi Covid-19 ukrepov so se vsa ustna tekmovanja izvedla preko spletne platforme Zoom. Ekipa Pravne fakultete v Mariboru se je tekom tekmovanja pomerila na dveh pre-mootih, in sicer proti ekipam iz Češke, Poljske, Indonezije, Rusije in Kitajske. 28.10.2021 se je uradno pričel še ustni del FDI tekmovanja. Sledili so štirje dnevi tekem (dvakrat kot tožnik in dvakrat kot toženec), kjer so si ekipe prizadevale doseči čim boljše rezultate za uvrstitev v naslednji krog. Naša ekipa je tekmovala proti ekipam iz Poljske (Jagiellonian University), Mehike (Universidad Panamericana Guadalajara), Rusije (MGIMO University) in Indije (National Law University, Delhi). Ekipi je te uspelo premagati in se uvrstiti med 32 najboljših ekip na svetu (ustni del tekmovanja), kar pomeni, da so 1.11.2021 zastopali fakulteto še na Elimination Round proti ekipi iz Indije (Gujarat National Law University).

Ekipa PF UM je na svetovnem delu tekmovanja (pisni in ustni del) izmed  nekaj več kot 150 ekip zasedla skupno 36. mesto in se s tem uvrstila med najboljše ekipe tekmovanja (Best Teams 2021).