Obvestila

KAJ JE digitalna identiteta in KAKO jo prevzamete

Datum objave: 28.09.2020 | Datum poteka: 30.09.2030

KAJ JE DIGITALNA IDENTITETA?

​Na Univerzi v Mariboru študentom in diplomantom omogočamo enotno digitalno identiteto. Uporabniško ime se avtomatsko kreira iz imen in priimkov (19 mest). V kolikor ta kombinacija že obstaja, je na koncu dodana še zaporedna številka.Tako ima vsak uporabnik svoje uporabniško ime oblike ime.priimek@student.um.si, ki skupaj z geslom omogoča prijavo v različne storitve in orodja.​
 
Storitve, ki so na voljo uporabniku, so odvisne od statusa. Aktivnim študentom je na voljo več storitev kot diplomantom.
 
Digitalna identiteta = uporabniško ime + geslo​

​Univerzitetni e-poštni naslov
Uporabniško ime digitalne identitete je hkrati uradni univerzitetni e-poštni naslov študenta, na katerega Univerza v Mariboru pošilja vsa uradna sporočila, med drugim tudi obvestila fakultet in sporočila iz sistemov AIPS, Moodle.​

PREVZEM DIGITALNE IDENTITE

​Uporabnik izvede prevzem digitalne identitete le enkrat in sicer pred začetkom dostopa do storitev, ki zahtevajo prijavo z digitalno identiteto. 

Prevzem digitalne identitete je omogočen prvi naslednji delovni dan po aktiviranju. Po prevzemu digitalne identitete je obvezna sprememba začetnega gesla. Novo geslo se shrani v kodirani obliki.

Digitalno identiteto prevzamete na https://aips.um.si/​

Več info na: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx